Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την καταβολή της πολυαναμενόμενης επιταγής ακρίβειας με τον κόσμο να αυξάνει το ενδιαφέρον του για τα δεδομένα εκείνα που απαιτούνται για να δει το χρηματικό ποσό αυτό στα ATM.

Μεγάλη αγωνία επικρατεί συγκεκριμένα σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες που δεν είναι ακόμα σίγουρες για το αν τελικά δικαιούνται αυτό το σημαντικό επίδομα ανάσα που μπορεί να ελαφρύνει τις οικονομικές πιέσεις που πηγάζουν από μια πραγματικά πρωτοφανώς δύσκολη οικονομική περίοδο.

Ο λόγος εν προκειμένη περίπτωση για τους ανέργους που δεν γνωρίζουν αν υπάγονται στο πλαίσιο και την κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων και άρα δεν μπορούν να είναι και σίγουροι για το αν τελικά θα ωφεληθούν από το ποσό του επιδόματος που θα δοθεί ως επιταγή ακρίβειας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα νεότερα στοιχεία και δεδομένα λένε πως κλειδώνει μια ημερομηνία ορόσημο η οποία θα κρίνει οριστικά το χρονικό εύρος το οποίο κάποιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ως μακροχρόνια άνεργος για να λάβει το ποσό της επιταγής.

Πληροφορίες του οικονομικού ρεπορτάζ εκτιμούν πως είναι πλέον ζήτημα ημερών να αποκατασταθεί και αυτό το ανοιχτό μέτωπο, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει ΚΥΑ στην οποία θα ορίζεται επακριβώς το τι θα ισχύσει για αυτή την κοινωνική ομάδα σε σχέση πάντα με το επίδομα αυτό το οποίο έτσι κι αλλιώς κλειδώνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μιας και μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει η καταβολή της περίφημης επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ.

Παρακάτω συλλέγουμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι σε σχέση με το επίδομα ακρίβειας, καθώς και όλες τις ημερομηνίες κλειδιά και τις επιμέρους πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για την επιταγή ακρίβειας.

Επιταγή ακρίβειας – Τι ισχύει για τους μακροχρόνια ανέργους

Η 30η Νοεμβρίου 2022 θα είναι η ημερομηνία που θα κρίνει ποιοι μακροχρόνια άνεργοι ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ μέχρι 20 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews η ΚΥΑ που θα πάρει ΦΕΚ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ορίζει ότι οι μακροχρόνια άνεργοι για να λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ θα πρέπει να είναι από 12 ως 24 μήνες άνεργοι την 30η Νοεμβρίου 2022.

Μάλιστα στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι η καταβολή των 250 ευρώ θα γίνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2022.Η καταβολή στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους ΟΑΕΔ θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

Το μέτρο εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ και αναμένεται η ΚΥΑ για να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των 250 ευρώ σε 100.000 μακροχρόνια ανέργους.

Επιταγή ακρίβειας – Οι προϋποθέσεις

Την οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες.

Επίσης θα πρέπει να πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ
  • Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν επιδοτούνται μπορούν να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ.

Σε ποιους δεν καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε:

  • ανέργους που δεν έχουν πάνω από 12 μήνες ανεργία.
  • ανέργους που έχουν κάνει κάποιο μεροκάματο κατά την διάρκεια της ανεργίας τους
  • όσους ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Την ενίσχυση δικαιούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο που πληρούν αυτά τα κριτήρια:

  • έγιναν μακροχρόνια άνεργοι (δηλαδή ξεπερασαν τους 12 μήνες συνεχούς ανεργίας)
  • παραμένουν εγγεγραμμένοι άνεργοι
  • δεν λαμβάνουν επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Άρα ως μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ και εν τέλει δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης, θεωρούνται όσοι/-ες έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία που θα ορίσει η ΔΥΠΑ χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης, λόγω ανεργίας.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι λαμβάνουν το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ δεν δικαιούται επιταγή ακριβείας.

Πρόκειται για δικαιούχους που έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΑλλάζουν όλα στα πάρκινγκ μοτοσυκλετών – Τι ισχύει
Επόμενο άρθροΤο πρόγραμμα για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ληξουρίου