Βόμβα! Λουκέτο και άμεση κατεδάφιση σε πασίγνωστη επιχείρηση

λουκέτο επιχείρηση: Τέλος εποχή και… επίσημα για το Πράπας Sweet Home. Σφραγίστηκε το… τέλος καθώς μετά το λουκέτο κατεδαφίστηκε το κτήριο!

«Μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home, με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά», τραγουδούσε ο Νίκος Καρβέλας.

Όταν ο συνθέτης έγραφε τον νεανικό ύμνο της δεκαετίας του 1980 «Καλοκαιρινές διακοπές» και έκανε τραγούδι το θρυλικό μαγαζί, σίγουρα δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το ζαχαροπλαστείο του Πράπα δεν θα στέκει εκεί αγέρωχο για πάντα.

Ο «Πράπας» έβαλε λουκέτο τον Απρίλιο του 2018 αλλά την Τρίτη (22/11) κατεδαφίστηκε το κτίριο.

Το ζαχαροπλαστείο, που επί χρόνια σέρβιρε το ωραιότερο Πες Μελμπά παγωτό της Αθήνας, παραδόθηκε στη μπουλντόζα και έτσι ο «φάρος» του Παλαιού Φαλήρου και των Νοτίων Προαστίων έσβησε οριστικά.

λουκέτο επιχείρηση: Πρώτα το λουκέτο, μετά η κατεδάφιση

Το «Πράπας Sweet Home» λειτουργούσε από το 1963, στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου, στην Λεωφόρο Ποσειδώνος 58.

Η ιστορία του ξεκίνησε από την Ομόνοια το 1952. Στο κέντρο της Αθήνας σύχναζε όλη η αφρόκρεμα της περιοχής. Πολλές φορές ο Χατζιδάκης το επέλεγε για να πιει τον καφέ του και να διαβάσει την εφημερίδα του.

Το κατάστημα στο Παλαιό Φάληρο έγινε mainstream και αποτέλεσε ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια της εποχής.

Διανοούμενοι, καλλιτέχνες, μουσικοί, ναύαρχοι αλλά και απλός κόσμος απολάμβαναν τα γλυκά του και ειδικότερα το εκμέκ, το προφιτερόλ, το μιλφέιγ και το χειροποίητο παγωτό του, με θέα στον Σαρωνικό και ξέφευγαν από την καθημερινή ρουτίνα.

Στα τραπεζάκια του κάθονταν, μεταξύ άλλων, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός και ο «Μαύρος ο θεός»… ο Θωμάς Μαύρος.

«Ο άντρας μου ήταν από οικογένεια ζαχαροπλαστών. Όλοι τους ήταν! Ειδικά για τον πεθερό μου έχω να το λέω. Ήταν ένας από τους καλύτερους της εποχής, είχε ανοίξει μάλιστα το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην Ομόνοια», είχε πει η κυρία Τζούλια Πράπα, σύζυγος του ιδιοκτήτη, σε συνέντευξή της στο Ogdoo, η οποία ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή.

Μετά από 55 χρόνια επιτυχημένης πορείας το ιστορικό αυτό καφέ – ζαχαροπλαστείο ανακοίνωσε το 2018 το κλείσιμό του, παρότι έκανε μεγάλες προσπάθειες να παραμείνει ανοιχτό.

Ένα λιτό μικρό σημείωμα γραμμένο στο χέρι, «Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό», κολλημένο στο τζάμι, έριξε τους τίτλους τέλους.

Και μπορεί χτες η μπουλντόζα να το γκρέμισε, οι αναμνήσεις των θαμώνων όμως δεν θα σβήσουν.

Γιατί τι μένει στο τέλος; Ένας καφές, ένα γλυκό και ατελείωτη συζήτηση κοιτώντας τη θάλασσα.

λουκέτο επιχείρηση: Αντίο σε ένα ακόμη σημαντικό τοπόσημο της Αθήνας

Ο «Πράπας» είναι ακόμη μία μεγάλη απώλεια για τα Νότια Προάστια, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε και το κλείσιμο του «Skipper’s» στον Άλιμο.

Το ιστορικό στέκι των ερωτευμένων στη Μαρίνα Αλίμου διέκοψε τον προηγούμενο μήνα τη λειτουργία του, έπειτα από 35 χρόνια, καθώς δεν υπάρχει στα σχέδια ανάπλασης της περιοχής που αρχίζουν και στη θέση του θα χτιστεί ξενοδοχείο.

Το «Skipper’s» ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 4 Σεπτεμβρίου του 1987 και ήταν μόλις 30 τετραγωνικά μέτρα. Χωρίς διαφήμιση έγινε πολύ γρήγορα γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό.

Η ιδιαίτερη διακόσμησή του, το στυλ του, που δεν άλλαζε με τη μόδα, και η αίσθηση του επισκέπτη ότι βρίσκεται σε καράβι, το έκαναν ένα από τα πιο εμβληματικά καφέ – μπαρ της Αθήνας.

Η προβλήτα με τα τραπεζάκια «στέγασε» τον έρωτα πολλών ερωτευμένων, οι οποίοι το προτιμούσαν για τα ρομαντικά ραντεβού τους, ενώ υπήρξε και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους όχι μόνο των Νοτίων Προαστίων αλλά και όλων των γύρω περιοχών.

Πλέον, όλοι αναρωτιούνται αν θα υπάρξει δεύτερη ζωή για το θρυλικό μαγαζί σε διαφορετικό σημείο αλλά ουδείς γνωρίζει την απάντηση.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Γιάννη Αλεξίου στο ogdoo.gr, τον Απρίλιο του 2018, όταν έκλεισε το ιστορικό στέκι «Πράπας» στο Παλαιό Φάληρο:

Ένα λιτό μικρό σημείωμα στο χέρι σε χαρτί με κόκκινο μαρκαδοράκι «Το Κατάστημα Θα Παραμείνει Κλειστό» κολλημένο στο τζάμι, έβαλε τους τίτλους τέλους στο ιστορικό στέκι των νοτίων προαστίων, το ζαχαροπλαστείο «Πράπας Sweet Home» που λειτουργούσε από το 1963, στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου. Το θρυλικό κατάστημα, επί της Λ. Ποσειδώνος 58, απέναντι από το Έδεμ, άδειασε και οι τελευταίοι, αλλά παραδοσιακοί θαμώνες του βρίσκονται προς αναζήτηση πια νέου στεκιού.

Μετά τον «Παχό» ήρθε και η σειρά του «Πράπα» να ακολουθήσει την μοίρα του στο Π. Φάληρο και έτσι το Sweet Home, όπως το έλεγαν οι παλιοί θαμώνες του, αποτελεί πια ανάμνηση για όσες γενιές μεγάλωσαν εκεί.

Είχε γίνει μάλιστα κι επιτυχία του Νίκου Καρβέλα με τίτλο «Καλοκαιρινές Διακοπές» όπου στους στίχους του εξυμνούσε την παρεϊστικη ατμόσφαιρα που είχε κάποτε εκεί: «…Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές, και στον Απόλλωνα απ’ έξω πέφτανε καρπαζιές, μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home, με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά…»

Επί σειρά ετών ήταν στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και ναυάρχων, λόγω παράδοσης της περιοχής, ιστιοπλόων, αλλά και Παλαιοφαληριωτών όπου εκεί έβρισκαν ζεστασιά, κάτι σαν τον «Zonar’s» στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν υπήρχε περίπτωση να περάσεις από εκεί και να μην πετύχεις τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό με την παρέα του να διηγείται παλιές ιστορίες από το Π. Φάληρο και τη ζωή του.

Εκεί ήταν και το στέκι του κορυφαίου κανονιέρη των γηπέδων, Θωμά Μαύρου, όπου συναντούσε μέχρι σήμερα τους φίλους του και τους παλιούς συμπαίκτες του και τα έλεγαν με τον καφέ τους κάθε πρωί.

λουκέτο επιχείρηση: Το μεγάλο πλήγμα

Το μεγάλο πλήγμα για τον «Πράπα» ήταν η λειτουργία του τραμ που περνούσε από την πλαϊνή είσοδο του ζαχαροπλαστείου και η κατασκευή του ήταν υπερυψωμένη με αποτέλεσμα να γίνει από ισόγειο, υπόγειο το Sweet Home και να χάσει σε μεγάλο τη θέα του για όσους προτιμούσαν εκείνη την πλευρά του, όπως ο Γ. Κατσαρός.

Σε επιτόπιο ρεπορτάζ που κάναμε συναντήσαμε την θρυλική μορφή της περιοχής τον Γιωργούλη, όπου μας είπε μέσα σε λίγες λέξεις όλη την ιστορία του στεκιού: «Εδώ συχνάζανε από βασιλιάδες μέχρι κ…μπαράδες!»

Ιστορία επίσης έχουν γράψει τα ασυναγώνιστα λεγόμενα «πασχαλιάτικα» κουλουράκια του, αρίστης ποιότητας που μοσχομύριζαν βούτυρο, τα οποία διέθεταν όλο το χρόνο λόγω μεγάλης ζήτησης!

Επίσης το εκμέκ κανταΐφι, το προφιτερόλ, τα μιλφέιγ, το χειροποίητο παγωτό του (που παρασκευάζεται στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου από ολόφρεσκο γάλα), αλλά και τάρτες, cookies, μους λεμόνι είχαν κάνει τόπο προορισμού το μαγαζί. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι θαμώνες είχαν λιγοστέψει, αν και η περιοχή ιδίως τα Σαββατοκύριακα μαζεύει χιλιάδες κόσμο που κάνουν περίπατο δίπλα στη θάλασσα, στην παραλία του Π. Φαλήρου.

Αρχοντική μορφή η κυρία Τζούλια η όμορφη σύζυγος του Πράπα, που όταν ήταν εκεί ήταν γεμάτη χρυσαφικά κι έλαμπε στην κυριολεξία. Ο σύζυγός της που έδωσε το επίθετό του στο ζαχαροπλαστείο ήταν απόγονος οικογενείας ζαχαροπλαστών.

Ο πατέρας του είχε ανοίξει το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην περιοχή της Ομονοίας, επίσης καλλιτεχνικό στέκι, με πρώτο τον Μάνο Χατζιδάκι. Με την ίδια επωνυμία «Πράπας» μεταφέρθηκε στα νότια προάστια, επί της οδού Λ. Ποδειδώνος, με θέα τη θάλασσα, το 1963.

Τέλος εποχής και τίτλοι τέλους έπεσαν και σε αυτό το αγαπημένο και θρυλικό ζαχαροπλαστείο που έγραψε ιστορία.

Άνοιξε το 1963 και βρισκόταν στη γωνία της Λεωφόρου Ποσειδώνος 58 με την Αχιλλέως απέναντι από την παραλία της Χονολουλού ανάμεσα από τον Μπάτη και το Έδεμ, με θέα τη θάλασσα του Σαρωνικού.

Έτσι μπήκε τέλος σε ένα ακόμη ιστορικό και συμβολικό ζαχαροπλαστείο των νοτίων προαστίων στέκι Παλαιό Φαληριωτών και όχι μόνο, διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και από τα ραντεβουδάκια μας τότε που ήμασταν νέοι.

Το ζαχαροπλαστείο “Πράπας”, γνωστό και ως “Sweet Home” που ξεκίνησε σαν “Μασκωτίτσα”,ήταν φημισμένο για το χειροποίητο παγωτό του, το υπέροχο παγωτό Chicago, την περίφημη σοκολατίνα Serano, το εκμέκ, τα γλυκά του, το θρυλικό προφιτερόλ, οι τάρτες, το μιλφέιγ και τα περίφημα κουλουράκια του.

Μετά τον “Παχό”, την “Catina”, του “Αυλωνίτη”, του “Μαχαίρα”, του “Πετράκου”, του “Λίπα” την “Καμέλια” και τόσα άλλα καταστήματα ήρθε και η σειρά του να ακολουθήσει την μοίρα του.

Άλλη μια ανάμνηση που θα το θυμόμαστε μέσα από τα τραγούδια και από τα γυρίσματα σε ταινίες τις δεκαετίες 60 και 70 που έγιναν στο πατάρι του στον πρώτο όροφο.
Και από το βελούδινο κουτάκι των γλυκών του

Πηγή: newsme.gr