«Βόμβα»: Πρόστιμο για όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες – Τι έχει συμβεί

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προωθεί η ΑΑΔΕ σε οφειλέτες μετά και την εκρηκτική άνοδο των ληξιπρόθεσμων χρεών το μήνα Σεπτέμβριο.

Τα μέτρα αφορούν περίπου 2 εκατ. φορολογούμενους οι οποίοι απειλούνται με άμεσες κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους, μισθών και συντάξεων σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Δρομολογούνται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων μετά τη νέα έκρηξη των χρεών τον Σεπτέμβριο

Την ώρα που πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων η ΑΑΔΕ πατάει το γκάζι των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μετά τη νέα έκρηξη των χρεών που καταγράφηκε και τον μήνα Σεπτέμβριο.

Εφορία: Κατάσχεση καταθέσεων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, στα «τεφτέρια» της Εφορίας βρίσκονται 4.240.749 φορολογούμενοι από τους οποίους 2.020.050 είναι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ οι υπόλοιποι, είτε έχουν μικρά ληξιπρόθεσμα χρέη είτε δεν έχουν ακόμη στοχοποιηθεί από τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Η αύξηση του αριθμού των οφειλετών που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη της λήψης αναγκαστικών μέτρων, έχει κινητοποιήσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό ενώ σε 1.387.239 οφειλέτες έχουν επιβληθεί ήδη αναγκαστικά μέτρα.

Οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ΑΑΔΕ καθώς είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται γρήγορα. Το κατασχετήριο κοινοποιείται στην τράπεζα και μπορεί να περιέχει περισσότερους οφειλέτες του Δημοσίου.

Στο κατασχετήριο επισυνάπτεται, για κάθε οφειλέτη, πίνακας στον οποίο αναφέρονται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσης ή τα στοιχεία της καταχώρισης του νόμιμου-εκτελεστού τίτλου στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ.

Η δήλωση του πιστωτικού ιδρύματος, γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου και μιας ημέρας μετά από αυτήν, διαφορετικά θεωρείται ότι δεν υποβλήθηκε ποτέ δήλωση.

Η απόδοση των ποσών στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση γίνεται υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος.

Εφορία: Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων

Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αφορούν μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και γενικά ό,τι ποσά έχει λαμβάνει ο οφειλέτης από άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η κατάσχεση στα χέρια τρίτου των χρημάτων, του οφειλέτη του Δημοσίου διενεργείται από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ με κατασχετήριο, μη κοινοποιούμενο στον οφειλέτη, το οποίο περιέχει:

το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία καθώς και τον Α.Φ.Μ., εφόσον υπάρχει, του οφειλέτη και του τρίτου στα χέρια του οποίου επιβάλλεται η κατάσχεση,

το ποσό για το οποίο επιβάλλεται η κατάσχεση,

πίνακα χρεών του οφειλέτη ή ταυτότητα οφειλής του κατασχετηρίου, η οποία συνιστά τον μοναδικό κωδικό αριθμό ανά κατασχετήριο αίτημα και συνδέεται μονοσήμαντα με τον πίνακα, χρονολογία και υπογραφή του κατασχόντος.

Με το κατασχετήριο ο τρίτος καλείται εντός οκτώ (8) ημερών να καταθέσει στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ που επέβαλε την κατάσχεση ή σε τραπεζικό λογαριασμό του Δημοσίου τα χρήματα που οφείλει στον οφειλέτη του Δημοσίου, και, εάν πρόκειται για κινητά πράγματα, να παραδώσει αυτά στον συμβολαιογράφο ή τον φύλακα που ορίζεται στο κατασχετήριο.

Τελευταίο «καμπανάκι» από την εφορία για χιλιάδες φορολογουμένους

Προθεσμία 18 εργάσιμων ημερών έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος αυξημένους φόρους, ακόμα και πρόστιμα, ενώ αρκετοί ενδεχομένως να πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.

Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει μήνυμα από την ΑΑΔΕ προκειμένου να δικαιολογήσουν αδήλωτα εισοδήματα, διαφορετικά μέχρι το τέλος του έτους θα φορολογηθούν για τα ποσά που εντόπισε η εφορία. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να υποβληθούν οι εξής δηλώσεις:

1. Αδήλωτα εισοδήματα. Οσοι φορολογούμενοι εντοπίσθηκαν από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό «ραβασάκι» έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.

2. Εισοδήματα παρελθόντων ετών. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά, ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

3. Γονικές παροχές. Οσοι επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2022.

4. Δηλώσεις. Οι κληρονόμοι υποχρεούνται να υποβάλουν χειρόγραφα στην εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης, όσοι κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

Πώς απειλούν τα τεκμήρια όσους απέκτησαν σπίτι το 2022

Στην παγίδα των τεκμηρίων κινδυνεύουν να πιαστούν το 2023 οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητο το 2022. Όσοι αγόρασαν κατοικία θα πρέπει να υπολογίσουν τα ποσά που έχουν δαπανήσει.

Και αυτό γιατί, στο τεκμήριο απόκτησης του ακινήτου θα έρθει να προστεθεί και το τεκμήριο διαβίωσης το οποίο υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα λαμβάνονται υπόψη και οι βοηθητικοί χώροι όπως η αποθήκη, ή το γκαράζ.

Όσοι αγόρασαν ακίνητο θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό.

Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου διαφορετικά, το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά παραστατικά πληρωμής.

Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς.

Σε ανέγερση οικοδομής εφόσον η ανέγερση διαρκέσει περισσότερο του ενός έτους, σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν χρόνος καταβολής έχει ορισθεί διαφορετικά (π.χ. ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής).

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για επισκευή και συντήρηση κατοικίας δεν υπολογίζονται ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Αν όμως πρόκειται για προσθήκες, επεκτάσεις, τότε τίθεται θέμα δαπάνης απόκτησης.

Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου με συνιδιοκτησία ή σε περίπτωση που περισσότεροι από κοινού ανεγείρουν οικοδομή, σε κάθε έναν αναλογεί ποσό δαπάνης όσο το ποσοστό συμμετοχής του.

Σε περίπτωση που από διαφορετικό πρόσωπο αγοράζεται η ψιλή κυριότητα και από άλλο η επικαρπία ακινήτου, σε καθέναν θα υπολογισθεί ποσό δαπάνης απόκτησης που του αναλογεί επιμεριστικά κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τη φορολογία κληρονομιών.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ανεγείρεται οικοδομή σε οικόπεδο στο οποίο άλλο πρόσωπο είναι ψιλός κύριος και άλλο επικαρπωτής, δηλαδή η δαπάνη ανέγερσης επιμερίζεται στους δύο κατά τα ποσοστά που προβλέπονται από τη φορολογία κληρονομιών ανεξάρτητα σε ποιου το όνομα εκδίδεται η άδεια ανέγερσης οικοδομής.

Όταν το ακίνητο αποκτάται από πλειστηριασμό ως αξία αγοράς ακινήτου που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της δαπάνης απόκτησης, είναι το ποσό του εκπλειστηριάσματος και κάθε άλλο ποσό (π.χ. φόρος μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά) που πραγματικά κατέβαλε ο υπερθεματιστής.

Πηγή: newsme.gr