Η παγκόσμια ταξιδιωτική απαγόρευση ισχύει προς το παρόν στη Βρετανία, αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει τους τουρίστες. Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο η σταδιακή άρση των μέτρων στις μεσογειακές χώρες, δίνει μια ελπίδα στους «υποψήφιους» τουρίστες, με τη λήξη της πανδημίας.

Οι εξελίξεις ανά χώρα ταξιδιού των Βρετανώνβ, έχουν ως εξής, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Ελλάδα-Ιούνιος

Η αισιοδοξία για τη σύντομη σχετικά επιστροφή προκύπτει από τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού από τις 4 Μαΐου, η οποία περιλαμβάνει και την επανεκκίνηση της λειτουργίας των ξενοδοχείων από τις αρχές Ιουνίου.

Κύπρος-Ιούνιος

Η Κύπρος επιδιώκει να καλωσορίσει τους τουρίστες κατά τον Ιούνιο. Ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, Σάββας Πέρδιος, ανέφερε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους tour operators της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, των Σκανδιναβικών Χωρών, του Ισραήλ και πιθανόν της Ολλανδίας.

Βουλγαρία-Ιούλιος

Από τις 13 Μαΐου αναμένεται να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τις 13 Μαρτίου και συμπεριελάμβανε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, καθώς και το κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πλήθους επιχειρήσεων.

Τα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν από την 1η Ιουλίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Vladislav Goranov, δήλωσε, ότι πραγματοποιούνται δράσεις προς τη σταδιακή ανάκαμψη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Για να ενθαρρυνθούν οι τουρίστες στις παραλίες θα παρέχονται δωρεάν ξαπλώστρες, καθίσματα και τραπέζια με την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Ο επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας, Valeri Simeonov, τονίζει ότι ακόμα και στο χειρότερο σενάριο η χώρα θα υποδεχθεί τουρίστες από τον Αύγουστο.

Τουρκία-Αύγουστος

Οι Βρετανοί ίσως χάσουν οριακά τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Τουρκία. Ο Υπουργός Τουρισμού, Mehmet Ersoy, δήλωσε ότι οι τουρίστες ενδέχεται να μπορούν να επιστρέψουν προς τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, υπάρχει ένα «παραθυράκι», καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε τουρίστες από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στα τέλη του Ιουλίουν στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αλλάξει ανάλογα με την εξέλιξη του ρυθμού μετάδοσης στην Ευρώπη.

Ιταλία-Ιούλιος

Η Ιταλία ήταν η 1η χώρα που επλήγη από τον Κορωνοϊό, αλλά και αυτή προχωρά σε σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τουρισμού της Ιταλίας, Giorgio Palmucci, αναφέρει ότι θα γίνονται σε πρώτο στάδιο δεκτοί οι τουρίστες από τις ευρωπαϊκές χώρες από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο τουρισμός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις κρατήσεις των operators αποτελεί πρόβλημα καθώς θα υπάρχει μικρό χρονικό περιθώριο. Σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν, δε θα επανεκκινήσει ο κλάδος.

Ισπανία-Αύγουστος

Και στην Ισπανία χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα, ενώ από τον Ιούνιο θα ανοίξουν ελεγχόμενα και οι παραλίες για τους ντόπιους. Ωστόσο, υπάρχει μία αντίφαση προς την επιστροφή των Βρετανών τουριστών.

Από τα νησιά της Ισπανίας, τα οποία βασίζονται στο βρετανικό τουρισμό, γίνεται έκκληση για επιστροφή από τον Ιούνιο. Εν τούτοις, στη Μαγιόρκα αναμένονται Γερμανοί τουρίστες κατά τον Ιούλιο στο καλύτερο σενάριο, ενώ οι Βρετανοί από τον Αύγουστο.

Τα Κανάρια νησιά είναι πιο απαισιόδοξα, καθώς ο Πρόεδρος τους,  Angel Victor Torres, δήλωσε στην ισπανική El Mundo, ότι η επιστροφή των τουριστών από άλλες χώρες  αναμένεται από τον Οκτώβριο.

Προς το παρόν η ισπανική κυβέρνηση και ο κλάδος δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Πορτογαλία-2021

Στο Algarve υπάρχει ο φόβος, ότι οι τουρίστες δε θα επιτρέψουν μέχρι το 2021. Ο επικεφαλής των Ξενοδοχείων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων του Algarve, Eliderico Viegas, εκφράζει την ανησυχία του ότι δε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία φέτος.

Θεωρεί ότι, ακόμα και αν η χώρα διαχειριστεί σωστά την πανδημία, οι τουρίστες δε θα επιστρέψουν στην περιοχή έως τις αρχές του επόμενου Απρίλη. Μέχρι τότε ο κλάδος θα πρέπει να βασίζεται στις εσωτερικές διακοπές, αν και αυτές δεν αρκούν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

Πηγή: https://money-tourism.gr/ | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr