Βρετανία: Κίνδυνος μετάταξης στην πορτοκαλί+ λίστα για την Ισπανία | Φήμες για ριζική αλλαγή των λιστών και μετάταξη και Ελλάδας -Ιταλίας | Διαφωνίες στην κυβέρνηση, επιστολή Sunak στον Johnson | Ποιές χώρες μπαίνουν στην πράσινη λίστα

Σε συζητήσεις για τη δημιουργία μιας νέας “πορτοκαλί λίστας παρακολούθησης” (amber plus blacklist) των χωρών που κινδυνεύουν να μεταταχθούν από την “πορτοκαλί”, στην “κόκκινη” ταξιδιωτική λίστα της βρετανικής κυβέρνησης, βρίσκονται οι υπουργοί στη Βρετανία, με την Ισπανία  να αναμένεται να ενταχθεί σε αυτή τη νέα κατηγορία. Φήμες αναφέρουν ότι ενδεχομένως Ελλάδα και Ιταλία, μεταταχθούν και αυτές στην amber plus λίστα. Ωστόσο, η συζήτηση για τις λίστες έχει ξεσηκώσει “θύελλα” αντιδράσεων, τόσο εντός της κυβέρνησης, αλλά και στους κόλπους της τουριστικής-ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak, αποκαλύφθηκε ότι έχει απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό Boris Johnson, με την οποία προειδοποιεί ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπερβολικοί σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι την αντίθεσή του στην ακολουθούμενη πολιτική, έχει εκφράσει και το κυβερνών κόμμα των Tories.

Η λίστα πορτοκαλί+, σημαίνει καραντίνα κατά την άφιξη στην Βρετανία και αν στο μεσοδιάστημα απουσίας για διακοπές, η χώρα προορισμού γίνει κόκκινη, τότε είναι υποχρεωτική η καραντίνα σε   ξενοδοχεία που έχε ορίσει η αγγλική κυβέρνηση, με κόστος 1750 λιρών, που καταβάλλεται από τον ταξιδιώτη.

Η μετάταξη της Ισπανίας στην λίστα αυτή, είναι πιθανό να προκαλέσει έξοδο έως και ενός εκατομμυρίου Βρετανών τουριστών που κάνουν διακοπές εκεί τώρα.

Ενόψει των νέων ανακοινώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση, την προσεχή Πέμπτη, στο πλαίσιο του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται σε συζητήσεις επί συζητήσεων, ενώ την ατζέντα μονοπωλεί η δημιουργία μιας νέας, ταξιδιωτικής λίστας, της amber plus blacklist, στην οποία θα μετατάσσονται οι χώρες που κινδυνεύουν να υποβιβαστούν σε “κόκκινες”. Η υπό συζήτηση λίστα έχει ξεσηκώσει “θύελλα’” αντιδράσεων, με τους Συντηρητικούς και τους εκπροσώπους της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της χώρας να επικρίνουν την κυβέρνηση Johnson για “ανεξήγητα περίπλοκα” σχέδια, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης να εκφράζουν τη δυσφορία τους.

Η Ισπανία, όπως όλα δείχνουν, είναι η πρώτη που αναμένεται να συμπεριληφθεί στη νέα λίστα, βάσει των σχεδίων, ενέργεια η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα σε περίπου ένα εκατομμύριο Βρετανούς τουρίστες που κάνουν, ήδη, τις διακοπές τους στη χώρα, ενώ φόβοι εκφράζονται πως στην ίδια λίστα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Δημοσκόπηση

Την ίδια στιγμή που οι συζητήσεις για τη νέα λίστα βρίσκονται σε εξέλιξη, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το YouGov για λογαριασμό των Times, αποκάλυψε ότι το κοινό είναι υπέρ των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών ελευθεριών, με περίπου το 50% των ερωτηθέντων να υποστηρίζουν την απόφαση να επιτραπεί στους ταξιδιώτες, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε., να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καραντίνα, από σήμερα, σε σύγκριση με το 37% που ήταν αντίθετοι.

Ο Huw Merriman, πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών, χαρακτήρισε την πρόταση για τη δημιουργία της νέας “πορτοκαλί” λίστας παρακολούθησης ως μια “γιγαντιαία κόκκινη σημαία, που θα προκαλούσε την κατάρρευση των κρατήσεων”.

“Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για να κάνει κάποια θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες, διευκολύνοντας όσους ταξιδεύουν από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσθέσουμε περισσότερη πολυπλοκότητα, αβεβαιότητα και άγχος σε έναν ήδη μπλεγμένο τομέα”, είπε.

Οι ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να επιστρέψουν από “πορτοκαλί” χώρες, χωρίς καραντίνα, αλλά όσοι επιστρέφουν από “κόκκινες” χώρες πρέπει να πληρώσουν 1.750 λίρες για να περάσουν δέκα ημέρες σε ένα ξενοδοχείο.

Η εισαγωγή μιας “πορτοκαλί λίστας παρακολούθησης” επρόκειτο να υπογραφεί την Πέμπτη, αλλά η απόφαση έχει καθυστερήσει εν μέσω διαφωνιών της κυβέρνησης, στις οποίες πρωτοστατούν ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak και ο υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, αλλά και στελεχών του κλάδου, που κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση για “εμμονή, με αυτούς τους ανεξήγητα περίπλοκους κανόνες”.

Στην έντονες, λοιπόν, αντιδράσεις των Συντηρητικών και των επικεφαλής της τουριστικής βιομηχανίας, ο Rishi Sunak, σε επιστολή του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson τον προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να βλάψει τον ταξιδιωτικό τομέα, επιβάλλοντας πιο δρακόντεια μέτρα από τους ανταγωνιστές της ΕΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, ο Sunak εξέφρασε ανησυχίες στον πρωθυπουργό για τη ζημιά που προκαλούν οι τρέχοντες έλεγχοι στα σύνορα στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και ζήτησε να χαλαρώσουν οι κανόνες των διακοπών.

Ο κ. Sunak έδωσε έμφαση στον αντίκτυπο που έχουν οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας και σημείωσε ότι η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού της χώρας θα πρέπει να είναι αφορμή για την χαλάρωση των περιορισμών.

Μια πηγή της Downing Street δεν αρνήθηκε ότι ο πρωθυπουργός είχε λάβει επιστολή από την καγκελάριο, αλλά είπε ότι η αλληλογραφία δεν σχετίζεται με την ταξιδιωτική ανασκόπηση της επόμενης εβδομάδας – που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υποβάθμισαν την διάσταση απόψεων που έχει προκύψει, επιμένοντας ότι η επιστολή του υπουργού γράφτηκε πριν από την απόφαση της περασμένης εβδομάδας να αρθεί ο περιορισμός της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την “κόκκινη”, την “πορτοκαλί” και την “πράσινη” λίστα, υπάρχει μια “πράσινη λίστα παρακολούθησης” για τις χώρες που κινδυνεύουν να μεταβούν από “πράσινες” σε “πορτοκαλί” και μια ακόμη κατηγορία “πορτοκαλί συν”, που περιλαμβάνει μόνο τη Γαλλία, με τους ταξιδιώτες από τη συγκεκριμένη χώρα να πρέπει να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι, ακόμα και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σε πολλές περιπτώσεις οι χώρες της “πράσινης” λίστας έχουν τις δικές τους, αυστηρές πολιτικές για την είσοδο στα σύνορά τους, που τις καθιστούν ουσιαστικά εκτός “παιχνιδιού” για τη βρετανική, τουριστική αγορά.

Κι άλλη επιστολή

Μια ομάδα επικεφαλείς αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου απεύθυνε επιστολή στον υπουργό Μεταφορών Grant Shapps καλώντας την κυβέρνηση να μειώσει το «ακόμη επαχθές και όλο και πιο δυσανάλογο φορτίο των δοκιμών στους ταξιδιώτες» και να μεταφέρει περισσότερες χώρες στην πράσινη λίστα της κυβέρνησης. Ανάμεσα στους υπογράφοντες την επιστολή είναι ο διευθύνων σύμβουλος των Airlines UK, Virgin Atlantic, easyJet, British Airways, Jet2, Loganair, Ryanair και TUI.

17 χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην “πράσινη” ταξιδιωτική λίστα

Κι ενώ το ενδιαφέρον της βρετανικής κυβέρνησης, όσον αφορά τα ταξίδια, μονοπωλεί, αυτή τη στιγμή, η νέα ταξιδιωτική λίστα, η ταξιδιωτική εταιρεία συμβούλων, PC Agency, δημοσίευσε χθες το βράδυ έρευνα που δείχνει ότι, 17 χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην “πράσινη” λίστα ή στην “πράσινη λίστα παρακολούθησης”.

Η έρευνα δείχνει ότι 12 προορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας, του Καναδά, της Αυστρίας και της Ρουμανίας, θα μπορούσαν να γίνουν “πράσινοι”, που σημαίνει ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι παραθεριστές μπορούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα, κατά την επιστροφή τους

Σύμφωνα με την εταιρία, και οι 12 προορισμοί έχουν ποσοστά μόλυνσης κάτω από 30 κρούσματα ανά 100.000  πληθυσμού, σημαντικά χαμηλότερα από τα 286 κρούσματα του Ηνωμένου Βασιλείου ανά 100.000 άτομα, και στις περισσότερος έχουν, επίσης, εμβολιαστεί πάνω από τους μισούς ενήλικες.

Επίσης, με βάση την έρευνα, άλλοι πέντε προορισμοί, το Μπουτάν, η Γαλλική Πολυνησία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία και η Σαουδική Αραβία, έχουν αρκετά χαμηλά ποσοστά μόλυνσης για να ενταχθούν στην “πράσινη λίστα παρακολούθησης”, η οποία διαφέρει σε σύγκριση με την “πράσινη” λίστα, μόνο στο ενδεχόμενο ξαφνικής μετάβασης στην “πορτοκαλί” λίστα.

Ο Paul Charles

Ο διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής The PC Agency Paul Charles, δήλωσε στο πρόγραμμα ITV Good Morning Britain: «Θα ήταν καταστροφή να εισάγουμε μια πορτοκαλί λίστα παρακολούθησης, μεταξύ πορτοκαλί και κόκκινης λίστας». Υποστήριξε δε ότι η δημιουργία μιας λίστας παρακολούθησης που έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για την πιθανότητα οι χώρες με σχετικά δεδομένα για τον κορονοϊό – που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμπεριλάβουν την Ιταλία και την Ισπανία – να μπουν στην κόκκινη λίστα σύντομα «δεν έχει καμία διαφορά με αυτό που έχουμε σήμερα».

«Σήμερα με τον πορτοκαλί κατάλογο η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει (προορισμούς) σε κόκκινο σύντομα», πρόσθεσε.

Ωστόσο σε μια δήλωση με ιδιαίτερη σημασία είπε: “Το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών δεν πέτυχε τον στόχο του να βοηθήσει τον τομέα των ταξιδιών να ανακάμψει” και συνέχισε: Αυτή τη στιγμή το σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο πνίγει την ανάκαμψη και δεν βοηθά τον τομέα επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για κρατήσεις στο κοινό, επειδή οι άνθρωποι ανησυχούν για τους προορισμούς που αλλάζουν σύντομα κατηγορία».

Εν τω μεταξύ, με τη Βρετανία να ανοίγει τα σύνορά, από σήμερα 2 Αυγούστου, που τίθεται σε ισχύ η άρση του μέτρου της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους Ευρωπαίους και Αμερικανούς ταξιδιώτες, που φθάνουν στη χώρα, νέα ώθηση αναμένεται να δοθεί στην επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών.

“Βοηθάμε να επανενωθούν άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες με την οικογένεια και τους φίλους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις 2 Αυγούστου, στις 4 το πρωί, άτομα από αυτές τις χώρες θα μπορούν να έρθουν στην Αγγλία από μια “πορτοκαλί” χώρα χωρίς να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Είμαστε επίσης σε θέση να επιβεβαιώσουμε την επανεκκίνηση των διεθνών κρουαζιέρων και ευέλικτων προγραμμάτων τεστ, ώστε να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους και να οδηγήσουμε την οικονομική μας ανάκαμψη”, έγραψε στο twitter ο Grant Shapps.

Το υπουργείο Μεταφορών περιέγραψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αλλαγές, λέγοντας: “Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα (28 Ιουλίου 2021) ότι οι επιβάτες που φθάνουν από “πορτοκαλί” χώρες και οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη (κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης και τα ευρωπαϊκά μικρά κρατίδια της Ανδόρας, του Μονακό και του Βατικανού) και στις ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα κατά την είσοδό τους στην Αγγλία, στο πλαίσιο μιας σειράς νέων μέτρων, που έχουν σχεδιαστεί για να συνεχίσουν να προωθούν την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών, όπως καθορίζεται στοπλαίσιο του Global Travel Taskforce”.

Ενώ η χαλάρωση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ στη Βρετανία είναι ευπρόσδεκτη είδηση ​​για την ταξιδιωτική-τουριστική βιομηχανία, η απόφαση είναι μονομερής, καθώς οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι, τα σύνορά τους παραμένουν κλειστά για διεθνείς επισκέπτες.

Πηγή: https://money-tourism.gr/