Βρετανία: Στα τέλη Ιουνίου το ενδεχόμενο διεύρυνσης της “πράσινης” λίστας-“Αστυνομία διακοπών” ελέγχει την τήρηση της καραντίνας | Στην πράσινη λίστα χώρες με έως 75 κρούσματα ανά 100.000

Για το τέλος Ιουνίου και συγκεκριμένα για τις 28 του μήνα παρατείνεται το ενδεχόμενο διεύρυνσης της “πράσινης” λίστας της βρετανικής κυβέρνησης, με τις ελπίδες της τουριστικής βιομηχανίας να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας επιμένει πως θα διατηρήσει ένα “σκληρό καθεστώς ανοίγματος των συνόρων”.

Μια ανώτερη πηγή της αεροπορικής βιομηχανίας της χώρας απέκλεισε το ενδεχόμενο σημαντικών αλλαγών της αρχικής “πράσινης” λίστας, στις 7 Ιουνίου, από την κυβέρνηση, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, με τη σχετική ημερομηνία να τοποθετείται στις 28 Ιουνίου ως μια ρεαλιστική πιθανότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε το πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19 για τους ταξιδιώτες μέσω της εφαρμογής NHS, την περασμένη Δευτέρα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως “τεράστιο βήμα προόδου”.

“Τα γεγονότα ευθυγραμμίζονται καλύτερα από ότι ελπίζαμε. Πιθανώς δεν θα αλλάξουν πολλά στις 7 Ιουνίου, αλλά η ανασκόπηση της λίστας στις 28 Ιουνίου παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να εξεταστούν λεπτομερώς οι χώρες που θα μπορούσαν να προστεθούν”, είπε η πηγή. Και πρόσθεσε: “Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το επίκεντρό μας τώρα είναι η 28η Ιουνίου για να επεκτείνουμε την πράσινη λίστα και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σύστημα των τεστ. Μία πρόκληση είναι να ευθυγραμμιστούν τα τέσσερα έθνη, αυτή είναι μια τεράστια προτεραιότητα”.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον επιμένει να διατηρηθεί ένα πολύ σκληρό καθεστώς ανοίγματος των συνόρων, στο άμεσο μέλλον.

Με τη σειρά του ο γραμματέας μεταφορών, Grant Shapps, σήμερα το πρωί, μιλώντας στη Sky News είπε: “Οι ταξιδιώτες πρέπει να εφαρμόζουν κοινή λογική όταν αποφασίζουν εάν θα επισκεφθούν ή όχι τους “πορτοκαλί” προορισμούς”, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Matt Hancock, ότι “υπάρχει σύσταση για αποφυγή αυτών των ταξιδιών, αλλά όχι απαγόρευση”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Abta, Mark Tanzer, δήλωσε στο Travel Weekly ότι, η κυβέρνηση σαφώς είναι προσεκτική. “Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εντάξουμε περισσότερους προορισμούς στην “πράσινη” λίστα. Δεύτερον, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι καθυστερήσεις για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα είναι στον ελάχιστο βαθμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αποθαρρύνονταν να ταξιδέψουν και τρίτον πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξη που παρέχουμε στις ταξιδιωτικές εταιρίες”.

Από την πλευρά του ο Alan Bowen, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εταιρειών Atol, προέβλεψε ότι η “πράσινη” λίστα θα παραμείνει αρκετά περιορισμένη. Ενώ, σχολιάζοντας τον “Χάρτη Επιβατών”, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, ο Bowen είπε πως “στόχος είναι να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη. Αλλά είναι ένα έγγραφο 15 σελίδων που πιθανότατα θα καθιστούσε τις κρατήσεις απαγορευτικές για αρκετούς”.

Πηγή: https://money-tourism.gr/

Βρετανικός τουρισμός: “Αστυνομία διακοπών” ελέγχει την τήρηση της καραντίνας | Στην πράσινη λίστα χώρες με έως 75 κρούσματα ανά 100.000

Σώμα ελεγκτών του υπουργείου Εσωτερικών θα πραγματοποιεί ελέγχους στα σπίτια των Βρετανών που επιστρέφουν από ταξίδι σε χώρες της πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας, όπως η Ελλάδα, με σκοπό την τήρηση της απαιτούμενης καραντίνας. Αυτό δήλωσε στην Daily Mail η αρμόδια υπουργός Πρίτι Πατέλ.

Η δήλωση αυτή ουσιαστικά διατυπώθηκε για να αποκαταστήσει τι πραγματικά ισχύει αυτή τη στιγμή στα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, μετά τις αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης.

Αν και έχει αρθεί η νομική απαγόρευση για διεθνή ταξίδια αναψυχής από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μόλις χθες επανέλαβε ότι τα ταξίδια στις χώρες της πορτοκαλί ζώνης πρέπει να γίνονται μόνο για «εξαιρετικούς» λόγους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα μέτρα, οι Βρετανοί που επιστρέφουν από αυτούς τους προορισμούς πέρα από τα τεστ πρέπει να μείνουν σε 10ήμερη απομόνωση στο σπίτι.

Η κυρία Πατέλ τόνισε ότι η «αστυνομία διακοπών» που έχει συσταθεί έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί έως και 10.000 επισκέψεις σε σπίτια κάθε μέρα. Ήδη την περασμένη εβδομάδα έγιναν 30.000 τέτοιες επισκέψεις.

Σε όποιον δεν τηρεί την καραντίνα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 10.000 λιρών.

Πάντως, παρά τις συστάσεις για αποφυγή των ταξιδιών αναψυχής στις πορτοκαλί χώρες, υπολογίζεται ότι μέχρι  το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ταξιδέψει σε αυτούς τους προορισμούς περίπου 270.000 Βρετανοί.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, από χθες έως και την Κυριακή είναι προγραμματισμένες 1.300 πτήσεις προς χώρες της πορτοκαλί λίστας όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα. Δηλαδή, τουλάχιστον 54.000 επιβάτες την ημέρα θα αγνοούν τη σύσταση της κυβέρνησης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι στην αναθεωρημένη πράσινη λίστα στις αρχές Ιουνίου θα μπουν χώρες με κάτω από 75 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους.

Πηγή: tornosnews.gr