Προς μεγάλη απογοήτευση των Βρετανών και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας ευρύτερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν έδωσε χθες, κατά τις πολυ-αναμενόμενες ανακοινώσεις του, ξεκάθαρη εικόνα για το πού και το πότε θα είναι και πάλι εφικτά τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό.
Ο βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την επίσημη σύσταση της χώρας για αποφυγή κρατήσεων διακοπών μέχρι, όπως είπε, να ξεκαθαρίσει η εικόνα και οι διεθνείς διακοπές παραμένουν παράνομες έως τουλάχιστον τις 17 Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες οι οποίες έχουν κάνει κρατήσεις οικογενειακών διακοπών για τις σχολικές διακοπές την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, παραμένουν σε μεγάλη αβεβαιότητα ακόμα και για το εάν οι διακοπές τους θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν επίσης σε θέση να ξεκαθαρίσει πότε θα ανακοινωθεί η έναρξη των διεθνών ταξιδιών, παρότι ανέφερε ότι η αρμόδια Taskforce της κυβέρνησης θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση αργότερα μέσα στην εβδομάδα, επομένως τότε μπορεί να ανακοινωθούν περισσότερα στοιχεία.
Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να προστεθεί μια επίσημη πράσινη κατηγορία στο σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης το οποίο ήδη περιλαμβάνει τις κατηγορίες κόκκινο και «amber». Τα χρώματα σχετίζονται με κανονισμούς καραντίνας και τεστ για την επιστροφή των ταξιδιωτών και οι προορισμοί θα κατηγοριοποιούνται ως πράσινοι εκεί όπου δεν θα απαιτείται απομόνωση.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη ακόμα για το ποιες χώρες είναι πιθανό να περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα ή τη λίστα amber. Επομένως δεν γνωρίζουμε το πιθανό χαρακτηρισμό μεγάλων προορισμών διακοπών στη Μεσόγειο, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Τουρκία. Επιπλέον, δεν υπάρχει περαιτέρω συγκεκριμένη πληροφόρηση σχετικά με τα διαβατήρια εμβολιασμού και για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα τεστ θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος της επανεκκίνησης των διεθνών ταξιδιών.
Tι ισχύει ανά περίπτωση ταξιδιού για τους Βρετανούς
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα σχέδια διακοπών των Βρετανών στο εξωτερικό για αυτό το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί να βρίσκονται για λίγες εβδομάδες ακόμα σε αβεβαιότητα. Δείτε τι ισχύει ανά περίπτωση, σύμφωνα με την Telegraph…
-Ο προορισμός διακοπών μου βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη, πρέπει να ακυρώσω;
Η συμβουλή προς τους Βρετανούς είναι να μην ακυρώσουν το ταξίδι τους καθώς εάν το κάνουν ρισκάρουν να χάσουν το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων. Θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι ο τουρ οπερέιτορ ακυρώσει τις διακοπές, ώστε νομικά να δικαιούνται επιστροφή χρημάτων. Οι αποφάσεις αυτές ενδεχομένως να ληφθούν για αναχωρήσεις στο δεύτερο μισό του Μαΐου και του Ιουνίου, στα τέλη Απριλίου και πιθανόν να ισχύουν για χώρες στην κόκκινη ζώνη.
Σε νομικό επίπεδο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι τουρ οπερείτορ θα υποχρεωθούν να ακυρώσουν τις διακοπές σε έναν προορισμό που βρίσκεται στη ζώνη amber, όμως πολλοί μπορεί να το κάνουν. Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Andrew Flintham, υπαινίχθηκε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι θα γίνουν ακυρώσεις σε αυτήν την περίπτωση.
Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί τουρ οπερέιτορ και αεροπορικές εταιρίες έχουν εισάγει πολύ πιο ευέλικτες πολιτικές κράτησης οι οποίες επιτρέπουν αναβολή του ταξιδιού σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και το τέλος του 2022. Επομένως, αντί να περιμένουν μέχρι να αρθεί η αβεβαιότητα, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αλλάξουν την κράτησή τους για μεταγενέστερη ημερομηνία.
-Πρέπει να κάνω κράτηση για ταξίδια μετά τις 17 Μαΐου;
Η κυβέρνηση συνεχίζει να συμβουλεύει κατά των κρατήσεων και οι προορισμοί θα ανοίξουν με τόση αβεβαιότητα που ίσως είναι σωστό οι Βρετανοί να προσέξουν αυτή τη συμβουλή, αναφέρει η Telegraph. Για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στις αρχές του καλοκαιριού, πριν τις σχολικές διακοπές στα τέλη Ιουλίου, τότε είναι καλύτερα να περιμένουν να κάνουν κράτηση τρεις ή τέσσερις εβδομάδες από την ημερομηνία αναχώρησης.
Είναι σημαντικό να περιμένουν μέχρι την επόμενη ενημέρωση της κυβέρνησης, τονίζει η Telegraph, η οποία θα είναι μέσα στην εβδομάδα. Εάν περιμένουν θα μπορούν τουλάχιστον να επιλέξουν προορισμό βάσει της τελευταίας ενημέρωσης μειώνοντας τον κίνδυνο ακυρώσεων ή τροποποιήσεων.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτός από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, είναι πολύ απίθανο ότι οι Βρετανοί θα δυσκολευθούν με τη διαθεσιμότητα, παρότι οι τιμές στους πράσινους προορισμούς μπορεί να αυξηθούν.
-Εάν κάνω κράτηση, ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να πάρω;
Ελέγξτε την πολιτική ακυρώσεων της ταξιδιωτικής εταιρίας. Πολλές αεροπορικές εταιρείες και τουρ οπερέιτορ προσφέρουν τώρα πολύ πιο ευέλικτους όρους κράτησης και δωρεάν αλλαγές κράτησης.
Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο ταξιδιωτικός σας πράκτορας είναι αναγνωρισμένος και νόμιμος, έτσι ώστε να υπάρχει προστασία χρημάτων. Η Τelegraph συνιστά κράτηση σε εταιρίες που είναι μέλη της Abta (abta.com) ή της Aito (aito.co.uk) – όλες οι διακοπές είναι νόμιμες και οι δύο οργανισμοί διέπονται από κώδικα συμπεριφοράς και διαθέτουν υπηρεσία επίλυσης διαφορών εάν τα πράγματα πάνε στραβά.
-Έρχεται η ημερομηνία για την πληρωμή υπολοίπου για τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Να την καταβάλω;
Είναι ένα μεγάλο δίλημμα που αντιμετώπισαν πολλοί το περασμένο καλοκαίρι. Έχετε ήδη πληρώσει προκαταβολή 10% για το πακέτο διακοπών αλλά πρέπει να πληρώσετε το υπόλοιπο όταν έρχεται η ώρα (συνήθως 8-12 εβδομάδες πριν την αναχώρηση);
Εάν δεν το κάνετε, χάνετε τις διακοπές και την κατάθεσή σας. Εάν πληρώσετε, ενδέχεται να μην μπορείτε να ταξιδέψετε και να χρειαστεί να διεκδικήσετε πίσω τα χρήματα. Ως πρώτο βήμα, μιλήστε με τον πάροχο διακοπών για να μάθετε εάν θα είναι ευέλικτος σχετικά με τις ημερομηνίες πληρωμής και, εάν δεν θέλετε αβεβαιότητα, ίσως αξίζει να ζητήσετε να αναβάλλετε ολόκληρη την κράτηση για αργότερα μέσα στο 2021 ή το 2022.
Πηγή: tornosnews.gr