Βροχή ακυρώσεων και αναβολών απο την Βρετανία-Από EasyJet, Tui, Jet2 και Ryanair

Σημαντικό πλήγμα δέχονται οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες πλέον σπεύδουν η μία μετά την άλλη να αναβάλουν τις πτήσεις τους προς τουριστικούς προορισμούς για την 1η Ιουλίου

Οι τελευταίες αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη λίστα με τις χώρες που μπορούν να επισκεφτούν για τουρισμό οι πολίτες της χώρας χωρίς να απαιτείται καραντίνα, δεν έπληξαν μόνο τουριστικά χώρες όπως η Ελλάδα που προσδοκούσε να εισέλθει στην «πράσινη λίστα» ή την Πορτογαλία που αιφνιδιαστικά αφαιρέθηκε από τις χώρες προορισμού.

Σημαντικό πλήγμα δέχονται και οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες πλέον σπεύδουν η μία μετά την άλλη να αναβάλουν τις πτήσεις τους προς τουριστικούς προορισμούς για την 1η Ιουλίου.

Jet2: Επανέναρξη ταξιδιών από 1η Ιουλίου
Ο όμιλος Jet2 και Jet2holidays, ο δεύτερος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταθέτει την ημερομηνία επανέναρξης των προγραμμάτων του την 1η Ιουλίου, ως απάντηση στην τελευταία απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τους καταλόγους των τουριστικών προορισμών στο πλαίσιο του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών. Για την Τουρκία δε, η οποία παραμένει στην «κόκκινη» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης, η ημερομηνία αυτή πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, στις 22 Ιουλίου.

Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών προορισμών μικρών αποστάσεων, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος του Jet2holidays, παραμένει στο «πορτοκαλί», που σημαίνει πως οι επιβάτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνουν σε 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους.

Πριν από αυτή την εξέλιξη, η Jet2hοlidays είχε αποφασίσει να ξεκινήσει τα προγράμματά της από τις 24 Ιουνίου, ανακοίνωση που είχε κάνει στις αρχές Απριλίου, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος της Global Travel Taskforce.

Σχολιάζοντας τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, ο Στιβ Χάπι, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Jet2, επιβεβαίωσε ότι και οι δύο εταιρίες θα αναβάλουν την επανεκκίνησή τους μέχρι την 1η Ιουλίου -με εξαίρεση την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου Jersey, όπου θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο ίδιος προσθέτει πως δεν καταλαβαίνει, αφού εφαρμόζονται τα κριτήρια της κυβέρνησης για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα ταξίδια, γιατί οι περισσότεροι προορισμοί σε όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο δεν ανοίγουν για τους Βρετανούς παραθεριστές του.

«Ζητάμε απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά τα δεδομένα, έτσι ώστε οι ταξιδιώτες και η βιομηχανία να μπορούν πραγματικά να καταλάβουν τι οδηγεί σε αυτές τις αποφάσεις. Συμφωνούμε ότι η δημόσια υγεία πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ωστόσο, παρά όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ταξίδια μπορούν να επανεκκινήσουν με ασφάλεια, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, αποκλεισμένο, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη ανοίγει».

Η Easy Jet ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τις κρατήσεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα για τα τέλη Ιουνίου.

Στην ανακοίνωσή της τονίζονται τα ακόλουθα:

«Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες με όσο το δυνατόν περισσότερες πτήσεις αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, όπως έχουν κάνει όλες οι αεροπορικές εταιρείες καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα πτήσεων βάσει των περιορισμών που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε το πρόγραμμα πτήσης μας ταιριάζει καλύτερα στη ζήτηση».

Απαντώντας στην ενημέρωση σχετικά με τις ταξιδιωτικές λίστες, ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet, Γιόχαν Λουντγκρεν, δήλωσε: «Αυτή η σοκαριστική απόφαση να προστεθεί η Πορτογαλία στη πορτοκαλί λίστα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για όσους βρίσκονται στην Πορτογαλία και εκείνους που έχουν κάνει κράτηση για επανένωση με αγαπημένα πρόσωπα, ή διακοπές αυτό το καλοκαίρι».

«Με τα ποσοστά του κορωνοϊού στην Πορτογαλία να είναι παρόμοια με αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν δικαιολογείται απλώς από την επιστήμη. Καθώς και το να μην προσθέσουμε άλλες χώρες στην πράσινη λίστα όταν τα περισσότερα ποσοστά κρουσμάτων στην Ευρώπη βρίσκονται σε πτωτική τάση και πολλά μέρη με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης κάτω από εκείνα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως οι Βαλεαρίδες με τρέχον ποσοστό 33 στα 100.000 και η Μάλτα, με μόλις 12 στα 100.000, αυτό βγάζει λογική.

Και ειδικά όταν επιτρέπονται εσωτερικά ταξίδια εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά το γεγονός ότι ορισμένες πόλεις έχουν ποσοστά μόλυνσης 20 φορές μεγαλύτερα από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης».

Ryanair: Χωρίς νόημα οι περιορισμοί
Η εταιρεία αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, Ryanair, ανακοίνωσε από μέρους της τα ακόλουθα: «Καθώς η πλειονότητα των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο / ΕΕ θα εμβολιαστούν τις επόμενες εβδομάδες, αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα καταστούν άνευ αντικειμένου.

«Οι οικογένειες από το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να κάνουν κράτηση για ταξίδια αυτό το καλοκαίρι, με ασφάλεια γνωρίζοντας ότι αν αλλάξουν τα σχέδιά τους, το ίδιο ισχύει και για την κράτησή τους, με δυνατότητα αλλαγής χωρίς κόστος από μέρους της Ryanair σε όλες τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου για ταξίδια πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021».

TUI: Νέες ακυρώσεις πτήσεων
Μετά τη μετάβαση της Πορτογαλίας από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί, η TUI δήλωσε ότι επανεξετάζει τις πολιτικές των πτήσεών της.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε το πρόγραμμά μας και θα επικοινωνήσουμε με όσους πελάτες επηρεάζονται από τις αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σήμερα σε διακοπές, και με αυτούς που πρόκειται να αναχωρήσουν τις επόμενες 14 ημέρες».

Η TUI ακύρωσε επίσης κι άλλον αριθμό πτήσεων για διακοπές σε διάφορους προορισμούς αυτό το καλοκαίρι

Πηγή ΟΤ