Συναγερμός έχει σηµάνει στις τράπεζες λόγω της κρίσης, µε τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι έχουν µειωθεί κατακόρυφα τα έσοδα από τις δόσεις δανείων, µια µείωση που φτάνει έως και το 50%. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως όλο και περισσότεροι δανειολήπτες αφήνουν απλήρωτα τα δάνειά τους, µη γνωρίζοντας πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκµεταλλεύονται τις έκτακτες καταστάσεις, πιστεύοντας πως αυτή την ώρα δεν θα τους κυνηγήσουν οι τράπεζες.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, µάλιστα, ότι έχει ανακοπεί η θετική εικόνα του περασµένου Φεβρουαρίου, όταν οι δανειολήπτες έσπευδαν µαζικά στις τράπεζες για να ρυθµίσουν τα δάνειά τους, υπό τον φόβο των πλειστηριασµών, µια και η προστασία της πρώτης κατοικίας έληγε στα τέλη Απριλίου.
Ανέφικτη η έκπτωση 25%
Με το που ανακοινώθηκε ότι το ελληνικό ∆ηµόσιο προσφέρει έκπτωση 25% σε όποιον πληρώσει τις υποχρεώσεις του στην ώρα τους, προέκυψε το ερώτηµα αν αυτό µπορεί να επεκταθεί και στις δόσεις δανείων. Φαίνεται πως αυτή η επιλογή δεν µπορεί να προχωρήσει, καθώς ήδη υπάρχει η «γκρίνια» των εποπτικών αρχών για τα κόκκινα δάνεια και τον φόβο για αλλαγή της «κουλτούρας πληρωµών». Με άλλα λόγια, θα µπορούσαν να επωφεληθούν όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση.
Αλλωστε, µε το πέρας της κρίσης οι τράπεζες θα ακολουθήσουν το µοντέλο προτάσεων που περιλαµβάνουν:
- Παράταση στη λήξη του δανείου κατά τρεις µήνες.
- Ενισχυµένες δόσεις το επόµενο διάστηµα µέχρι να καλυφθούν οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν.
- Μετάθεση µέρους ή ολόκληρου του ποσού που δεν πληρώθηκε στη λήξη του δανείου. Ζωτικής σηµασίας θέµα για τις επιχειρήσεις, την επόµενη µέρα της κρίσης, είναι το πώς θα διαχειριστούν τις τεράστιες απώλειες στον τζίρο τους αλλά και πώς θα ορθοποδήσουν ξανά. Το Eurogroup αποφάσισε πως θα διατεθούν κονδύλια ύψους 1,5 δισεκατοµµυρίου ευρώ σε επιχειρήσεις, ώστε να µπορέσουν να αντεπεξέλθουν την επόµενη µέρα της κρίσης.
Φαίνεται πως µε αυτή την απόφαση προκρίνονται οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονοµίας. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, τα κονδύλια θα περνούν και µέσα από τις ελληνικές τράπεζες, ώστε στη συνέχεια να τα διοχετεύουν στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, οι χρηµατοδοτήσεις αναµένεται να είναι και πιο στοχευµένες, για τη στήριξη κλάδων όπως αυτός του τουρισµού που αποτελεί τη «βαριά βιοµηχανία» της ελληνικής οικονοµίας.
Πρόκειται, άλλωστε, για έναν κλάδο που βαρύνεται µε κόκκινα δάνεια πολλών δισ. ευρώ και την ίδια ώρα το οικονοµικό επιτελείο ποντάρει πολλά στον τουρισµό ώστε να διασφαλιστούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισµού. Πρόκειται για άτοκα δάνεια ή δάνεια µε πολύ χαµηλό επιτόκιο, ενώ ιδιαίτερη µέριµνα θα δοθεί και στο κεφάλαιο κίνησης, που είναι ζωτικής σηµασίας για τις επιχειρήσεις. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια, βέβαια, θα ενισχύσουν και µεγαλύτερες επιχειρήσεις, κάτι που αναµένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πάντως, καθοριστικό και ενεργό ρόλο θα έχει και το ελληνικό ∆ηµόσιο, που θα συµµετέχει σε αυτή την προσπάθεια µε την παροχή κρατικών εγγυήσεων που µπορούν να καλύψουν ακόµα και το 80% του ρίσκου των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων στην παροχή χρηµατοδοτήσεων.
Αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ
Ελληνικά οµόλογα έχει ξεκινήσει να αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράµµατος της πανδηµίας. Πριν από λίγες ηµέρες η Φρανκφούρτη προχώρησε σε µια ιστορική απόφαση, κάνοντας και πάλι επιλέξιµα τα ελληνικά οµόλογα, παρά το γεγονός ότι η χώρα µας δεν βρίσκεται ακόµα στην επενδυτική βαθµίδα. Ωστόσο, η Ελλάδα, έχοντας επιτόκια ακόµα και κάτω από το 2%, θεωρείται πρακτικά ότι βρίσκεται εντός της επενδυτικής κλίµακας, καθώς εδώ και καιρό παρατηρείται το παράδοξο µια χώρα µε πολύ χαµηλές αποδόσεις να µη διαθέτει υψηλή διαβάθµιση από τους οίκους αξιολόγησης
Πηγή: ethnos.gr