Το 70% των τουρ οπερείτορ αναβάλουν την έναρξη των ταξιδίων για τον Οκτώβριο του 2020 και μετά, την ώρα που το 56% περιμένει μεγάλη μείωση εσόδων αλλά διατηρεί θετική ματιά για το 2021.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που διενήργησε τον Απρίλιο του 2020 η πλατφόρμα διαχείρισης πληρωμών και κρατήσεων, WeTravel, με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο και το Άμστερνταμ, στην οποία συμμετείχαν 592 τουρ οπερέιτορ.
Το 42% των ερωτηθέντων εκπροσωπούν εταιρίες με έδρα στις ΗΠΑ, το 59% ειδικεύονται στα ταξίδια πολλών ημερών και το 41% προσφέρουν ημερήσια ταξίδια. Σχεδόν το 90% του δείγματος εκπροσώπησε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 75% δραστηριοποιείται στην αγορά για περισσότερα από 5 χρόνια, ενδεικτικό του ότι η κρίση έχει πλήξει όχι μόνο τις επιχειρήσεις με μεγάλη ιστορία αλλά και τις νεότερες.
Οι περισσότεροι τουρ οπερέιτορ εμφανίζονται σίγουροι ότι τα ταξίδια θα επανέλθουν το φθινόπωρο του 2020. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων έχουν αλλάξει τον προγραμματισμό ταξιδίων για την περίοδο Ιούνιος-Σεπτέμβριο του 2020. Το 40% θα αναβάλει τα ταξίδια για την περίοδο Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020, ενώ οι υπόλοιποι θα καθυστερήσουν όλα τα ταξίδια για το 2021, παρατηρώντας από κοντά την κατάσταση.
Οι τουρ οπερέιτορ περιμένουν μεγάλη μείωση εσόδων το 2020. Πάνω από τις μισές εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα υπολογίζουν τη μείωση στο 50% τουλάχιστον, έναντι των επιπέδων του 2019.
Το 10% προβλέπει μάλιστα μείωση μεγαλύτερη του 90% στα έσοδα της εφετινής χρονιάς. Το ποσοστό τους μπορεί προοδευτικά να αυξηθεί, καθώς το 21% των επιχειρήσεων δεν είναι βέβαιες για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στα έσοδα της χρονιάς που διανύουμε.
Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις κατάφεραν να επιστρέψουν χρήματα στους ταξιδιώτες για ακυρωμένα ταξίδια, το 27% περιμένουν πρώτα επιστροφές χρημάτων από τους παρόχους υπηρεσιών ωστόσο μόλις το 39% των παρόχων προστίθενται να κάνουν πλήρη επιστροφή χρημάτων στους τουρ οπερέιτορ και το 11% δεν προτίθεται να επιστρέψει χρήματα. Οι τουρ οπερέιτορ, σε αυτές τις συνθήκες της αγοράς, επιδιώκουν τη λύση των βάουτσερ ή ζητούν για μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα επιστροφής χρημάτων.
Ωστόσο, οι περισσότεροι είναι αισιόδοξοι για το 2021. Ενώ το 55% έχουν αρνητική εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο μισό του 2020, μόνο το 22% έχει την ίδια αντίληψη για το 2021. Σχεδόν το ένα τρίτο των εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν θετική άποψη για την επόμενη χρονιά, το 26% έχουν αρκετά καλή άποψη ενώ ποσοστό 21% δήλωσαν αβέβαιες.
Ερωτηθείσες σχετικά με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, το 44% εκτιμά ότι θα χρειαστούν 6-12 μήνες.
Πηγή: tornosnews.gr