Ξεκινά η β’ φάση των μέτρων στην οικονομία -Ανεπανόρθωτη η ζημιά στην εστίαση: Ανοιγμα ξανά το φθινόπωρο ή λουκέτο

«Η α’ φάση τελειώνει αυτήν την εβδομάδα. Ξεκινά η β’ φάση την επόμενη και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, είναι η ρευστότητα σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες» σημειώνει στο iefimerida, πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το χρονοδιάγραμμα εξόδου της οικονομίας από την καραντίνα, η αίσθηση μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις, είναι ότι ο προγραμματισμός θα πάει λίγο πιο γρήγορα, τουλάχιστον για συγκεκριμένες δραστηριότητες που βρίσκονται στο «κόκκινο», χωρίς όμως να ληφθούν υγειονομικά ρίσκα, που μπορούν να προκαλέσουν πισωγυρίσματα.

Ο κλάδος της εστίασης είναι αυτός που πίεσε να μπει πρώτος στα περιοριστικά μέτρα, διαπιστώνοντας τους κινδύνους διασποράς του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και ο κλάδος που πιέζει να βγει πιο γρήγορα από την καραντίνα, καθώς η ζημιά είναι ήδη ανεπανόρθωτη για χιλιάδες επιχειρήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν φτάσει μηνύματα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών- Ανάπτυξης, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι αν η εστίαση «ανοίξει» τον Ιούνιο, τότε τουλάχιστον το 30% των επιχειρήσεων του κλάδου θα δώσει ραντεβού το Φθινόπωρο ή θα βάλει «λουκέτο». Σημειωτέον, ότι ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις του κλάδου και πόσες από αυτές θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, θα κριθεί το εύρος των φορολογικών παρεμβάσεων από το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά η μείωση του ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι όλα θα κριθούν από τον όγκο και κυρίως από την ταχύτητα του «ζεστού» χρήματος, που θα πέσει στην αγορά. Η β’ φάση συμπίπτει με τις πληρωμές των 800 ευρώ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με προσωπικό ως 20 άτομα, αλλά και με την πίστωση 1 δισ ευρώ στους λογαριασμούς περίπου 90.000 επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί στο ΓΛΚ, σχεδόν το 70% από αυτές τις επιχειρήσεις τηρούν απλογραφικά βιβλία κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι πρόκειται για πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες παίρνουν έτσι σημαντική ανάσα ρευστότητας.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν οι περίπου 50.000 «κομμένες» επιχειρήσεις είχαν αυξημένο τζίρο το Μάρτιο κι αυτό τους εξαίρεσε εκ των πραγμάτων από αυτήν τη φάση. Δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχουν τύχη στην επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου θα ληφθεί υπόψιν ο τζίρος του Απριλίου αλλά και το κατά πόσο οι αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση άλλων μέτρων στήριξης όπως η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται η ροή κονδυλίων από τις Βρυξέλλες, καθώς έως αυτήν τη στιγμή όλες οι παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης, χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι- μισθωτοί και ειδικές κατηγορίες (οικοδόμοι, ξεναγοί κ.λ.π.)- θα λάβουν τα 800 ευρώ έναντι των 1,7 εκατομμυρίων που αντιστοιχούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις, ωστόσο αυτό το δημοσιονομικό «κέρδος» κατευθύνεται σε άλλες παρεμβάσεις. Το 800άρι θα πάρουν, επίσης, 600 χιλιάδες επαγγελματίες, ενώ οι 180 χιλιάδες επιστήμονες θα λάβουν το ειδικό επίδομα των 600 ευρώ.

Το «πακέτο» που επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό συμπληρώνουν η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ για περίπου 170 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, η παράταση της επιδότησης ανεργίας για χιλιάδες άλλους, καθώς και τα κρατικά δάνεια 1 δισ ευρώ στις πρώτες 90 χιλιάδες επιχειρήσεις. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς ότι ο Προϋπολογισμός σηκώνει και το βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων μισθοδοσίας στο Δημόσιο, καθώς και τις συντάξεις, γίνεται αντιληπτό πόσο κρίσιμη είναι για τη συνέχεια η ροή χρήματος από την Ευρώπη.

Ανακοινώσεις για την α’ κατοικία
Την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις για την α’ κατοικία, ενδεχομένως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η διάσταση απόψεων με τους Θεσμούς είναι δεδομένη, ωστόσο η εκπνοή της προθεσμίας δεν θα αφήσει «κενό». Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει και όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε πρόκειται για επιχειρήσεις με υποθήκη α’ κατοικίας είτε πρόκειται για νοικοκυριά.

Πέρα από την παράταση του ισχύοντος πλαισίου, στο τραπέζι- όπως έχει γράψει το ιefimerida- είναι το σχέδιο που «κουμπώνει» με τις διαδικασίες του νέου Πτωχευτικού. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε δύο πυλώνες:

1. Επιδότηση από το Κράτος των δόσεων είτε ενήμερων είτε ρυθμισμένων δανείων. Το βάρος θα πέσει στα ευάλωτα νοικοκυριά, συνεπώς θα πρέπει να αναμένονται εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια, όπως άλλωστε ισχύει και τώρα. Η επιλογή αυτή μπορεί να «τρέξει» και ως μεταβατικό στάδιο ως την ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού, που ούτως ή άλλως προβλέπει εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης

2. Εξαγορά δανείων από Κρατικό Φορέα, μετά τον πλειστηριασμό κι εν συνεχεία εκμίσθωση στους οφειλέτες, με δυνατότητα επιδότησης του ενοικίου για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για διαδικασία που εντάσσεται στο Πτωχευτικό και που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως από την Κομισιόν που θεωρεί ότι έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/b-fasi-ton-metron-stin-oikonomia-estiasi