Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου φέρνει χαμόγελα σε χιλιάδες πολίτες, καθώς ο e-ΕΦΚΑ και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιούν έναν νέο κύκλο πληρωμών. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τον «χάρτη» των καταβολών για το διάστημα 6 έως 10 Οκτωβρίου 2025, με συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 64,5 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 56.600 δικαιούχοι θα δουν χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η ενημέρωση αφορά τόσο παροχές κοινωνικής ασφάλισης, όσο και επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα «κύμα» πληρωμών που αφορά εργαζόμενους, ανέργους και νέες μητέρες.
Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ
Ο e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε πληρωμές ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ προς 700 δικαιούχους. Οι καταβολές αφορούν κυρίως εφάπαξ βοηθήματα, σε συνέχεια αποφάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί για ασφαλισμένους που αποχώρησαν από την εργασία τους ή υπέβαλαν αιτήσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Οι πληρωμές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν ένα από τα σταθερά βήματα του οργανισμού για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης εκκρεμών εφάπαξ. Το τελευταίο διάστημα, ο e-ΕΦΚΑ έχει αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό διεκπεραίωσης, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής για χιλιάδες ασφαλισμένους.
Οι πληρωμές της ΔΥΠΑ
Η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχει τον δικό της ξεχωριστό «χάρτη» πληρωμών, που αφορά πολλές και διαφορετικές κατηγορίες πολιτών.
Αναλυτικά:
32 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε περίπου 53.000 δικαιούχους, για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και άλλων τακτικών επιδομάτων.
1 εκατομμύριο ευρώ θα λάβουν 1.200 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας, ένα μέτρο που στηρίζει ουσιαστικά την οικογένεια και τη γυναικεία απασχόληση.
18 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε 1.700 εργαζόμενους και ανέργους που συμμετέχουν σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας.
Οι συγκεκριμένες πληρωμές είναι μέρος των προγραμματισμένων δράσεων της ΔΥΠΑ, η οποία επιχειρεί να συνδυάσει στήριξη των ανέργων με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης — δηλαδή, όχι μόνο επιδόματα, αλλά και ευκαιρίες επανένταξης στην αγορά εργασίας.
Πότε θα φανούν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Συνήθως, οι πληρωμές πραγματοποιούνται σταδιακά από Δευτέρα έως Πέμπτη, ενώ τα χρήματα εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα σε μία ή δύο εργάσιμες ημέρες από την αποστολή τους. Έτσι, οι περισσότεροι αναμένεται να δουν το ποσό να πιστώνεται μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Όπως πάντα, η ακριβής ημέρα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την τράπεζα. Καλό είναι οι δικαιούχοι να ελέγχουν το λογαριασμό IBAN που έχουν δηλώσει στον ΕΦΚΑ ή στη ΔΥΠΑ, ώστε να αποφύγουν καθυστερήσεις.
Τι σημαίνουν οι πληρωμές αυτές
Αν και πρόκειται για μια «τακτική» εβδομάδα πληρωμών, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το συνολικό ποσό που διοχετεύεται στην αγορά — πάνω από 64 εκατομμύρια ευρώ σε λίγες ημέρες. Το ποσό αυτό δεν είναι αμελητέο, καθώς λειτουργεί τονωτικά για τα νοικοκυριά και την πραγματική οικονομία, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένων τιμών και αναγκών.
Παράλληλα, δείχνει τη σταθερή προσπάθεια των οργανισμών να τηρούν προγραμματισμένο ρυθμό πληρωμών, χωρίς καθυστερήσεις που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες στο παρελθόν.
Μην ξεχνάς: Τι να ελέγξεις αν περιμένεις χρήματα
Αν είσαι ανάμεσα στους δικαιούχους, φρόντισε:
Να έχεις ενημερωμένα τα στοιχεία σου στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ ή της ΔΥΠΑ.
Να γνωρίζεις τον IBAN που έχεις δηλώσει.
Να παρακολουθείς το πρόγραμμα πληρωμών μέσω των επίσημων ιστοσελίδων, γιατί ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ή συμπληρωματικές πληρωμές.
Μικρές καθυστερήσεις μπορεί να προκύψουν, αλλά συνήθως τα ποσά καταβάλλονται μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα.
Εν κατακλείδι
Ο Οκτώβριος ξεκινά με θετικά νέα για δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Οι πληρωμές του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ δεν είναι απλώς νούμερα σε μια ανακοίνωση — είναι μια ανάσα ρευστότητας για οικογένειες, εργαζόμενους, νέες μητέρες και ανέργους που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους.
Και αν κάτι δείχνει αυτός ο «χάρτης πληρωμών», είναι πως οι δημόσιοι φορείς αρχίζουν σιγά-σιγά να λειτουργούν με πιο σταθερό ρυθμό και προβλεψιμότητα — κάτι που οι πολίτες περίμεναν εδώ και χρόνια.


