Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις: Επιδότηση στεγαστικού δανείου με αίτηση στο gov.gr – Τα κριτήρια και οι όροι

Στεγαστικό δάνειο: Ώρα για αίτηση για ευάλωτους δικαιούχους για να αποκτήσουν επιδότηση της μηνιαίας τους δόσης για 12 μήνες. Ποια είναι τα κριτήρια. Όλες οι λεπτομέρειες.

Δείτε βήμα-βήμα πώς θα μπορέσετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία για επιδότηση στεγαστικού δανείου, που σας προσφέρει μείωση κατά 50% της αύξησης του επιτοκίου από τον Ιούνιο του 2022, οπότε και αυξήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ για έναν χρόνο. Εφόσον επιλεγείτε η μείωση της δόσης ξεκινά από τον Απρίλιο του 2023.

Η πλατφόρμα μέσα στο gov.gr θα είναι ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων από την 1η Φεβρουαρίου. Εκεί, με τους κωδικούς Taxisnet, οι ενδιαφερόμενοι ή ακόμα και ένας εξουσιοδοτημένος σύμβουλος μπορούν να υποβάλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μπουν στη λίστα και να ωφεληθούν από τη ρύθμιση που απορροφά τις αυξήσεις.

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ για να πάρετε τη βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Παρακάτω θα διαβάσετε αναλυτικά όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να ολοκληρώσετε σωστά τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως σε λίγες μέρες ανοίγει και το πρόγραμμα που αφορά χορήγηση χαμηλότοκου στεγαστικού δανείου σε νέους και ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ.

Οι υποψήφιοι για αίτηση στεγαστικού δανείου σε νέους

Αιτήσεις για την λήψη δανείου θα μπορούν να υποβάλλουν 10.000 νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών. Το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για τους πολύτεκνους (άνω των τριών παιδιών) ακόμη κι αν τα τέκνα αποκτηθούν κατά την διάρκεια εξόφλησης του δανείου. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας και έτος κατασκευής έως το 2007.

Προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).

Η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα), ενώ για δάνειο 150.000 η μηνιαία δόση στα 434 ευρώ για 30 αποπληρωμής. Στην πρώτη περίπτωση οι ετήσιοι τόκοι είναι 1.680 ευρώ λιγότεροι και στην δεύτερη 2.640 ευρώ.

Ανάλογα με το ύψος του δανείου και τα εισοδηματικά κριτήρια οι τράπεζες θα ορίσουν το ύψος του αρχικού κεφαλαίου που θα απαιτείται κατά περίπτωση.

Στεγαστικό δάνειο σε νέους: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Υπενθυμίζουμε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το εν λόγο πρόγραμμα είναι αυτά του επιδόματος θέρμανσης και αναμένεται να καθοριστούν ως εξής:

 • Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ
 • Έγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ
 • Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.
 • Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
 • Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος το κονδύλι καλύπτει 10.000 νέους. Αν εξαντληθούν οι πόροι σε συνεννόηση με το υπουργείο οικονομικών μπορεί το πρόγραμμα να επαναληφθεί.

Στεγαστικό δάνειο σε νέους έως 39 ετών: Οι όροι αναλυτικά

Επίσης ο δανειολήπτης πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιβαρυνθεί και με τα έξοδα του φακέλου στην τράπεζα, την αμοιβή του συμβολαιογράφου, τα έξοδα υποθήκης, κτηματολογίου κ.α..

Επιπλέον, το πρόγραμμα απαγορεύει την αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη ενώ δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.

Τίθεται 8μηνη προθεσμία (6μηνη αρχικά με δυνατότητα παράτασης 2 μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Έτσι προλαμβάνονται καθυστερήσεις που θα δέσμευαν τα δανειακά κεφάλαια εις βάρος άλλων δικαιούχων που έχουν κλείσει τη συμφωνία αγοράς του ακινήτου.

Το μυστικό στην αίτηση για να πληρώσετε λιγότερα

Για τη λήψη του δανείου θα ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια. Ο χρόνος αποπληρωμής εξαρτάται από τη συμφωνία με την τράπεζα. Μπορεί να είναι 10, 20 ή 30 χρόνια.

Οι υποψήφιοι θα καλύπτουν από το δάνειο έως και το 90% της εμπορικής αξίας του σπιτιού με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να συμμετάσχει και με ίδια κεφάλαια.

Έτσι αν ο εκτιμητής της τράπεζας αξιολογήσει την εμπορική αξία του ακινήτου  στις 150.000€ ο ωφελούμενος θα συμμετάσχει με 15.000 ευρώ από ίδια κεφάλαια. Αυτό είναι σημαντικό να το έχουν υπόψη τους οι δανειολήπτες.

Σε άλλη περίπτωση αν η τιμή αγοράς του ακινήτου είναι 150.000 αλλά ο εκτιμητής το αξιολογήσει στα 130.000 ευρώ τότε το 90% που θα χορηγηθεί σαν δάνειο θα ανέρχεται στα 117.000 ευρώ και ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει κεφάλαιο ύψους 33.000 ευρώ.

«Κλειδί» για να πληρώσει λιγότερα ο δανειολήπτης είναι να πετύχει συμφωνία αγοράς κάτω της εμπορικής αξίας, κάτι δύσκολο σ΄αυτή τη χρονική συγκυρία κατά την οποία έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη οι τιμές.

«Σπίτι μου»: Ερωτήσεις – απαντήσεις για το πρόγραμμα «Φθηνή Στέγη»

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού επιτελείου η νέα στεγαστική πολιτική στηρίζεται σε 6+1 άξονες που θέτουν το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την φθηνή στέγη, που στόχο έχουν τη μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, την αύξηση της ιδιοκατοίκησης των νέων και την στήριξη σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση.

Πιο αναλυτικά, οι επτά άξονες πολιτικής περιλαμβάνουν:

 • χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους
 • το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής με μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών
 • την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
 • την επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης
 • την επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών
 • τη δημιουργία νέων και σύγχρονων φοιτητικών κατοικιών και την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Στεγαστικό δάνειο σε νέους: 2 απορίες και οι απαντήσεις τους

Ποιο το όφελος για τα νέα ζευγάρια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων;

Πρακτικά όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα είναι συμβολικό: με τα σημερινά δεδομένα είναι στο 1 % αλλά σε κάθε περίπτωση θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού.

Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90 %) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80 %.

Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10 % της αξίας του σπιτιού αντί για 20 % που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Τέλος με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα μισθωτοί με μηνιαίο καθαρό εισόδημα ίσο με 715 ευρώ το μήνα.

Με άλλα λόγια, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 ευρώ αντί για 415 ευρώ που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος στην περίπτωση αυτή είναι 1680 ευρώ.

Γιατί το ηλικιακό όριο είναι στα 39 έτη και όχι υψηλότερα; Αν ο ένας είναι πάνω από 39 ετών, ισχύει το πρόγραμμα;

Δίνουμε έμφαση στην στεγαστική αποκατάσταση των νέων, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η έλλειψη στέγης είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνουν προτεραιότητα στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Αρκεί για τη λήψη του δανείου ο ένας από τους δύο να είναι 25-39 ετών.

πηγή: xristika.gr

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η στήριξης των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, προβλέπει την επιδότηση του 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών.

Παράδειγμα

Αν για παράδειγμα από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα η δόση του δανείου έχει αυξηθεί κατά 100 ευρώ, τότε ο δανειολήπτης θα επιδοτείται με 50 ευρώ μηνιαίως.

Οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της διαφοράς κάθε τρέχουσας δόσης

Τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

Τα ενήμερο δάνειο θεωρείται εκείνο το δάνειο που δεν έχει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών κατά την υποβολή της αίτησης.  Τα δάνεια που ήταν στις 31/12/2022 στην «κόψη του ξυραφιού» για να χαρακτηριστούν «κόκκινα», δηλαδή είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφόσον οι τυχόν καθυστερήσεις καλυφθούν από τον δανειολήπτη ώστε να καταστεί και πάλι ενήμερος (καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών) την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Το δάνειο πρέπει να παραμείνει ενήμερο καθ’ όλη τη διάρκεια της 12μηνης επιδότησης. Αν ωστόσο, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή οι καθυστερήσεις «ξεφύγουν» των 30 ημερών τότε η επιδότηση θα διακοπεί.  Ωστόσο, το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί δεν θα ανακτηθεί, ούτε θα αναζητηθεί.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και εντάσσεται στις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ωστόσο αφορά όλα τα υφιστάμενα δάνεια από όποια τράπεζα και αν έχουν χορηγηθεί (συστημική ή μη), ανεξάρτητα από το αν έχουν τιτλοποιηθεί ή μεταβιβαστεί σε τρίτους.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι για να χαρακτηριστεί ένας δανειολήπτης ευάλωτος, σύμφωνα με το γράμμα το νόμου (4472/2017) πρέπει να πληροί τα εξής κριτήρια:

 • ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.
 • μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ)
 • συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.

πηγή: imerisia.gr