Ξενοδοχεία: Πότε θα ανοίξουν, πως θα λειτουργήσουν

Την 1η Ιουνίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση να ανοίξει τα τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σταδιακά στις επόμενες πόλεις. Τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας προβλέπεται να ανοίξουν στις αρχές Ιουλίου.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγείας λειτουργίας των ξενοδοχείων τα οποία θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο, η θέσπιση ενιαίων κανόνων για την επανεκκίνηση των εναέριων, των θαλάσσιων και των οδικών μεταφορών που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση των ταξιδιωτών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η χάραξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, αντί διακρατικών συμφωνιών, για την αναθέρμανση της ζήτησης και την ολική επαναφορά του τουρισμού.

Τη στρατηγική που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, μόλις το επιτρέψουν οι ειδικοί, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς ταξιδιωτικού προορισμού, σχεδιάζει το υπουργείο Τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει συσταθεί από το αρμόδιο υπουργείο μία ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά και παράγοντες της αγοράς, και η οποία εξετάζει όλες τις παραμέτρους που θα καθορίσουν εν πολλοίς την επανεκκίνηση του τουρισμού, με την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα να φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα, καθιστώντας τη χώρα μας πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες που αναζητούν έναν ασφαλή προορισμό.

Με δεδομένο ότι από τις αρχές Ιουνίου θα δοθεί σταδιακά η δυνατότητα επαναλειτουργίας για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, έτσι ώστε στα τέλη Ιουνίου να ακολουθήσουν τα εποχικής λειτουργίας καταλύματα, ο υπουργός Τουρισμού πραγματοποιεί συνεχείς τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των πιο ισχυρών tour operators που δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ηπειρο.

Σημαντικός πάντως κρίνεται για φέτος και ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος αν και σήμερα αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 10% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων και αφίξεων, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη διατήρηση της βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται τη χορήγηση ενός voucher, ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια, που θα αντιστοιχεί σε ένα χρηματικό αντίτιμο το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν Ελληνες πολίτες για να χρηματοδοτήσουν μέρος των διακοπών τους. Πρόταση για τη χορήγηση vouchers σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος εντός της Ενωσης.

Πηγή: aftodioikisi.gr