Οι Δασικές Υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να διορθώσουν τα λάθη που έχουν «πρασινίσει» τους Δασικούς Χάρτες. Το ΥΠΕΝ καλεί τους θιγόμενους ιδιοκτήτες στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και λέει ότι μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, που είναι ατελώς.
-«Είναι απλό, μπορεί ο πολίτης να ακολουθήσει τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος χωρίς να πληρώσει τίποτα και να ζητήσει από τη Δασική Υπηρεσία εκεί που έχει γίνει λάθος να διορθώσει το Δασικό Χάρτη, όπως είναι από το νόμο υποχρεωμένη», είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς σε ραδιοφωνική συνέντευξη του προσθέτοντας ότι:
-«Εάν όμως για κάποιο λόγο η Δασική Υπηρεσία δεν διορθώσει το λάθος, τότε είναι υποχρεωμένη να μετατρέψει αυτή την αίτηση του πολίτη για διόρθωση του πρόδηλου σφάλματος σε αντίρρηση. Και αν η αντίρρησή δικαιωθεί τότε η Δασική Υπηρεσία επιστρέφει τα χρήματα της αντίρρησης πίσω στον πολίτη».
-«Κανείς δεν θα αδικηθεί» δήλωσε ο αρμόδιος για τους Δασικούς χάρτες υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη, καλώντας του πολίτες να συμμετέχουν στην διαδικασία ανάρτησης, που «τρέχει» με προθεσμία 105 ημερών (από το τέλος Φεβρουαρίου έως το τέλος Ιουνίου 2021), με βάση την ημερομηνία ανάρτησης ανά περιοχή σε όλη τη χώρα, αποκλείοντας τα αιτήματα για αναστολή της διαδικασίας.
Νομοθετικές λύσεις
-«Οι δασικοί χάρτες είναι μία υποχρέωση που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες και παράλληλα είναι μνημονιακή υποχρέωση, η οποία εάν δεν ολοκληρωθεί η χώρα έχει να αντιμετωπίσει και οικονομικές κυρώσεις» εξήγησε ο υφυπουργός ΠΕΝ, ανακοινώνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το ΥΠΕΝ, ώστε να δοθούν νομοθετικές λύσεις σε ιδιοκτησιακά προβλήματα τα οποία όπως είπε δεν δημιουργούνται αλλά αποκαλύπτονται από τους Δασικούς Χάρτες.
-« Προβλήματα που ξεκινάνε σε μερικές περιοχές όπως και στην Κρήτη από το 1850 και σε άλλες περιοχές από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τα οποία παραμένουν άλυτα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες».
Στο πλαίσιο νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΝ «με νομικούς, μηχανικούς, δασικούς, οι οποίοι έχουνε πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και ετοιμάζουν νομοθετικές απαντήσεις στα προβλήματα», όπως είπε ο Γ.Αμυράς εξετάζονται λύσεις για τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς, όπως και για άλλες περιπτώσεις με βάση τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα να διατηρηθεί η αγροτική τους εκμετάλλευση, όταν αυτό υπαγορεύεται από το δημόσιο συμφέρον.
Είπε ο ίδιος ότι βλέπει με ενδιαφέρον το αίτημα να νομοθετηθεί η παραχώρηση και η μακροχρόνια μίσθωση των φερομένων ιδιοκτησιών της στους αγρότες και ιδιώτες οι οποίοι τα κατέχουν μακροχρόνια και το αποδεικνύουν νομίμως. Ταυτοχρόνως επισήμανε ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας με τις οποίες οι νέες νομοθετικές λύσεις θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες. Σχετικά αναφέρθηκε στη νομοθετική «ρύθμιση Φάμελλου», η οποία προέβλεπε διάθεση των εκχερσωμένων εκτάσεων και των δασικών αγρών στους πολίτες έναντι πληρωμής τιμήματος προς το δημόσιο, η οποία κατέπεσε το 2019 στο ΣτΕ, λέγοντας ότι «ήταν ένας κακοφτιαγμένος νόμος» και ότι με βάση τα διδάγματα του παρελθόντος θα προωθηθούν στέρεες νομοθετικές λύσεις.
Παράλληλα ο κ. Αμυράς τόνισε στη συνέντευξη ότι θα ληφθούν υπόψη όλα τα μητρώα των αγροτών όπως το ελαιοκομικό, το αμπελουργικό και το ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη έχουν γίνει στου Δασικούς Χάρτες.
Τεκμήριο Δημοσίου
Παράλληλα ο υφυπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων διοικήσεων είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπόψη τους στους δασικούς Χάρτες τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία τεκμήρια και στοιχεία, όπως οικοδομικές άδειες, αποφάσεις της διοίκησης κλπ, που αποδεικνύουν τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης σημειώνοντας παράλληλα ότι πράγματι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα χωρίς στοιχεία και χαρτιά, για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων σε πολλές περιοχές της χώρας στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα οι συναλλαγές γίνονταν δια λόγου τιμής.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι στην Κρήτη ισχύει καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο φέρει το βάρος απόδειξης της κυριότητας ακινήτου στους Δασικούς Χάρτες, ο κ Αμυράς είπε ότι «αυτό δεν ισχύει μόνο για την Κρήτη, ισχύει και για το Ιόνιο, σχεδόν για όλα τα Δωδεκάνησα, για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, τις Κυκλάδες για την Ανατολική ή Δυτική Μάνη» και τόνισε ότι «οι όποιες αποφάσεις και λύσεις θα έρθουν θα είναι για όλη την Ελλάδα».
Απαντήσεις
O υφυπουργός απέκλεισε προς το παρόν τη χρονική διεύρυνση της αποκλειστικής προθεσμίας κατάθεσης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών που ζητά το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προετοιμασίας και ουσιαστικής τεκμηρίωσης των αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους, αφού όπως είπε μόλις τώρα ξεκίνησε η διαδικασία.
Όσον αφορά την τοποθέτηση ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις μετά την οριστική κατάρτιση των δασικών χαρτών είπε ότι η χωροθέτησή τους προβλέπεται μέσα από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο της κάθε περιοχής και δεν θα γίνουν εξαιρέσεις.
Στην εκπομπή παρενέβη και ο Περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος, νομικός Νίκος Σκουλάς προτάσεις του οποίου υιοθέτησε το Περιφερειακό συμβούλιο, τον οποίο ο υφυπουργός προσκάλεσε να μετέχει στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με την επίλυση των ζητημάτων με τους δασικούς χάρτες.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Αμυρά στο Ράδιο Κρήτη: