ΥΠΕΣ -κορωνοϊός: Όχι άλλη έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους -Πώς τα 200 εκατ. έγιναν 75

Με διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων με μειώσεις επιτοκίων και πάγωμα των δόσεων και όχι με πρόσθετο έκτακτο κονδύλι, πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα των δήμων λόγω κορωνοϊού. Αυτό άφησε να εννοηθεί μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος: «Δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να αφήσει τους δήμους να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα. Τους δώσαμε ήδη 90 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να καλύψουν τις απώλειές τους και είμαι σε πολύ σοβαρή συζήτηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τους γίνουν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων τους με μειώσεις επιτοκίων και πάγωμα των δόσεων στα  δάνειά τους, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα και ιδίως στις κοινωνικές τους πολιτικές γιατί μας ενδιαφέρει οι Δήμοι να είναι ένας ισχυρός πυλώνας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά ο υΠΕΣ.

Παράλληλα υποστήριξε ότι το έλλειμμα των δήμων λόγω κορωνοϊου δεν είναι 150 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το μέγεθός του.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στις 29/4 στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Δημήτρης Παπαστεργίου είναι προσδιορίσει το έλλειμμα των δήμων λόγω κορωνοϊού σε δύο δόσεις ΚΑΠ (περί τα 200 εκατ. ευρώ), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ που πήραν το λόγο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε προαναγγείλει ότι  «δεν θα μας λείψουν χρήματα, τα νέα είναι καλά, καθώς το ΥΠΕΣ μας λέει ότι έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα δοθεί σταδιακά».

Να σημειωθεί, δε, ότι το «σημαντικό ποσό» που έχει δοθεί στους δήμους μέχρι σήμερα είναι 75 εκατ. ευρώ σε μία δόση και όχι 90 εκατ. για τα οποία μίλησε ο υπουργός.

Πηγή: aftodioikisi.gr