Υπουργείο Οικονομικών: Τροποποιεί απόφαση που αφορά αποζημιώσεις του ΙΑΝΟΥ & τις αυτοψίες των ελέγχων και για Κεφαλονιά-Ιθάκη-Τι λέει η νέα απόφαση (έγγραφο)

Δείτε την σημερινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών εδώ

Δείτε τι προβλέπει η αρχική απόφαση

20725/Β.979/2011
Καθορισμός διαδικασιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 36 του Νόμου 2459/1997

 

Αριθμ. 20725/Β.979/2011

(ΦΕΚ Β’ 1207)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Tις διατάξεις του άρθρου 36 του νόμου 2459/1997 «Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 17/τ.Α).

2. Tις διατάξεις του π.δ. 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (ΦΕΚ 221/τΑ).

3. Την ανάγκη καθορισμού των διαδικασιών και των λεπτομερειών εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 36 του νόμου 2459/1997, όπως προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου αυτού.

4. Τις διατάξεις του νόμου 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/τΑ/7−6−2010),

αποφασίζουμε:

Καθορίζουμε τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 36 του νόμου 2459/1997, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου αυτού ως ακολούθως:

Άρθρο 1
Εκτίμηση ζημιών

1. Η εκτίμηση και η καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από θεομηνίες, όπως αυτές αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 36 του ν. 2459/1997, γίνεται από τις αρμόδιες πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες επιτροπές που συστήνονται κατά περίπτωση με απόφαση του Περιφερειάρχη.

2. Για τον προσδιορισμό του ύψους της ζημίας, διενεργείται επιτόπια αυτοψία από τις αρμόδιες επιτροπές, εντός τριμήνου από την επέλευση της θεομηνίας και ζητείται η υποβολή εκ μέρους των πληγεισών επιχειρήσεων, στοιχείων και δικαιολογητικών τα οποία βοηθούν στην αντικειμενική εκτίμηση της ζημίας.
Ειδικότερα θα πρέπει να προσκομίζονται εκ μέρους των πληγέντων:
-Τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή μισθωτήριο συμβόλαιο -Φορολογικές δηλώσεις επιχείρησης – Δηλώσεις Φ.Π.Α. – Απογραφή προηγουμένου έτους – Τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και σε περίπτωση μη ύπαρξης να αναζητούνται από τους προμηθευτές – Κατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος απόσβεσης, η κατάσταση του μηχανήματος, καθώς και αν πρόκειται για ολική ή μερική καταστροφή – Λογιστικά στοιχεία παγίων – Τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού (εφ’ όσον είναι διαθέσιμα) – Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης της ζημίας και σε περίπτωση μη ύπαρξης Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599 περί μη ασφάλισης της μονάδας. Επίσης θα ελέγχεται η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης (άδεια λειτουργίας ή λοιπές άδειες).
Ειδικά για τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οι οποίες επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο και τις πλημμύρες της 17ης έως και της 19ης Σεπτεμβρίου 2020 και τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες της 17ης έως και της 20ης Σεπτεμβρίου 2020, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου παρατείνεται για τρεις ακόμα μήνες.

3. Η αρμόδια για την εκτίμηση της ζημίας επιτροπή μπορεί να ζητά συμπληρωματικά στοιχεία, πέραν των αναφερομένων στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου εφ’ όσον τούτο κρίνεται αναγκαίο.

4. Η αρμόδια για την εκτίμηση ζημιών επιτροπή δεν δεσμεύεται από την τυχόν δηλωθείσα εκ μέρους των πληγεισών επιχειρήσεων ζημία, ή την εκτίμηση αυτής από άλλα πρόσωπα (ιδιώτες εκτιμητές, λογιστές κλπ).

5. Για κάθε επιχείρηση που υπέστη ζημία από την θεομηνία, η αρμόδια επιτροπή εκτίμησης των ζημιών συντάσσει πρακτικό εκτίμησης της ζημίας. Με βάση τα πρακτικά εκτίμησης των ζημιών συντάσσεται η κατάσταση που προβλέπεται στο εδάφιο β της παράγραφο 1 του άρθρου 3 της παρούσης.

6. Οι πληγείσες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν την έδρα τους ή να ασκούν νόμιμα την δραστηριότητα τους στην οριοθετημένη περιοχή όπως αυτή ορίζεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Οικονομίας και Ανάπτυξης – Οικονομικών – Υποδομών και Μεταφορών.

Άρθρο 2
Υπαγόμενες επιχειρήσεις − Καλυπτόμενες ζημιές

1. α) Η καταβαλλόμενη επιχορήγηση αφορά στις επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 36 του ν. 2459/1997, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες ασκούσαν νόμιμη οικονομική ή επιχειρηματική δραστηριότητα την ημέρα που συνέβη η θεομηνία ή η φυσική καταστροφή και καταβάλλεται μόνο εφ’ όσον οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν (με το ίδιο ΑΦΜ) κατά τον χρόνο καταβολής της.
β) Οι πληγείσες επιχειρήσεις που ασκούν εποχική δραστηριότητα, δικαιούνται αποζημίωσης μόνο εφόσον είναι σε θέση να αποδείξουν την νόμιμη δραστηριότητα τους από την οποία προκύπτει η εποχικότητα τους.
γ) Όσες επιχειρήσεις ασκούν δραστηριότητα σε δημόσια κτίρια, δικαιούνται αποζημίωσης, εφόσον τα ζημιωθέντα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην επιχείρηση και είναι από αυτά που περιγράφονται στις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 36 του ν. 2459/1997.

2. Η επιχορήγηση καλύπτει ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, όπως αυτές αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 36 του νόμου 2459/1997.

Ειδικότερα για τις ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις, αυτές καλύπτονται μόνο εφόσον οι δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες, δηλαδή ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στην επιχείρηση που επλήγη και όχι σε τρίτους (εταίρους, μετόχους κλπ) και με την προϋπόθεση ότι δεν αποζημιώνονται από άλλη πηγή και ειδικότερα με βάση το άρθρο 10 του ν. 2576/1998 (Α’ 25), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν. 4313/2014 (Α’ 261) και ισχύει.

3. Ζημία η οποία καλύπτεται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αποζημιώνεται μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνει το ποσό που εισέπραξε ο δικαιούχος από την ασφαλιστική του εταιρεία.

Άρθρο 3
Διαδικασίες έκδοσης απόφασης

1. Η αρμόδια περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, υποβάλλει τα παρακάτω στοιχεία στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, εντός τριμήνου από την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής.

α. Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση της συγκεκριμένης περιοχής.

β. Συγκεντρωτική κατάσταση των επιχειρήσεων, υπογεγραμμένη από την αρμόδια Επιτροπή εκτίμησης και ελέγχου των ζημιών της Περιφέρειας, η οποία θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

− Επωνυμία επιχείρησης
− Διεύθυνση άσκησης δραστηριότητας της επιχείρησης
− ΑΦΜ/ΔΟΥ
− Στοιχεία επικοινωνίας επιχείρησης (τηλ., e−mail)
− Αντικείμενο δραστηριότητας
− Δήμος
− Δημοτικό διαμέρισμα,
− Συνολική ζημία με ανάλυση ανά κατηγορία ( Ιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης τα οποία κατεγράφησαν ως ολοσχερώς κατεστραμμένα).
Ειδικά για τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οι οποίες επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο και τις πλημμύρες της 17ης έως και της 19ης Σεπτεμβρίου 2020 και τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες της 17ης έως και της 20ης Σεπτεμβρίου 2020, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου παρατείνεται για τρεις ακόμα μήνες.

2. Η επιχορήγηση καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του ν.2459/1997. Η εκταμίευση πραγματοποιείται μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στη Διεύθυνση Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία καθορίζει με σχετικό έγγραφο προς την Περιφερειακή Ενότητα, το χρόνο έναρξης συλλογής των δικαιολογητικών.

3. Στα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται υποχρεωτικά:
α) Πρακτικό εκτίμησης ζημιών υπογεγραμμένο από την αρμόδια επιτροπή καταγραφής και εκτίμησης ζημιών.
β) Βεβαίωση της αρμόδιας περιφέρειας στην οποία αναγράφεται η επωνυμία, το ΑΦΜ της επιχείρησης, η ζημία που υπέστη αναλυτικά ανά κατηγορία και συνολικά, καθώς και αναφορά περί εγκατάστασης και άσκησης νόμιμης δραστηριότητας της επιχείρησης εντός της ζώνης οριοθέτησης, δηλ. Δήμο και Δημοτικό Διαμέρισμα.
γ) Βεβαίωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν έχει εγκριθεί Δωρεάν Κρατική Αρωγή για τις ίδιες ζημιές κτισμάτων με βάση το άρθρο 10 του ν.2576/1998, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν.4313/2014 και ισχύει, ούτε εκκρεμεί σε αυτήν σχετική αίτηση.
δ) Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 36 του ν. 2459/1997.
ε) βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει η επιχείρηση ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.
στ. Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου των τελευταίων τριών (3) μηνών περί μη πτώχευσης.
ζ) Γενικό Πιστοποιητικό από το Γ.Ε.Μ.Η.
η) Πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης της εταιρείας από το Γ.Ε.Μ.Η.
θ) Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά εκταμίευσης, όπως νομιμοποιητικά έγγραφα, τιμολόγια επιδοτήσεων κλπ, καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις επιπρόσθετα δικαιολογητικά, στα πλαίσια ελέγχου νομιμοποίησης των δικαιούχων.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά τηρούνται στην Δ/νση Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για δέκα έτη από την ημερομηνία καταβολής της επιχορήγησης.

Άρθρο 3Α

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες τόσο σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων όσο και σε μέγεθος καταστροφής, μπορεί να παρέχεται προκαταβολή έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης. Η Περιφέρεια υποβάλλει ανά δεκαπενθήμερο στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών κατάσταση των επιχειρήσεων που επλήγησαν και για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση και η καταγραφή των ζημιών. Η κατάσταση του προηγούμενου εδαφίου υπογράφεται από την αρμόδια επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 1 και περιλαμβάνει τα στοιχεία που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 3.
Το ποσοστό της προκαταβολής, η διαδικασία και ο τρόπος εκταμίευσης της καθορίζεται στην κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 2459/1997. Σε κάθε περίπτωση, η εκταμίευση της προκαταβολής πραγματοποιείται χωρίς την προσκόμιση των δικαιολογητικών που ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 3.

Άρθρο 4
Λοιπά θέματα

1. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καθώς και η αρμόδια για την καταβολή της αποζημίωσης η υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μπορούν να ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πληροφορίες και συμπληρωματικά στοιχεία, σχετικά με τους δικαιούχους που περιλαμβάνονται στη συγκεντρωτική κατάσταση της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.

2. Η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης τόσο της κατά περίπτωση αρμόδιας Περιφέρειας ή Περιφερειακής ενότητας, όσο και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από θεομηνίες. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να παρέχεται τόσο κατά το χρόνο που συνέβη η θεομηνία ή η φυσική καταστροφή, όσο και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια των διαδικασιών έκδοσης των σχετικών αποφάσεων και κυρίως κατά τη διάρκεια της εκταμίευσης των επιχορηγήσεων.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 10 Μαΐου 2011

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Σημειωση: Με τα μπλε γράμματα είναι οι νέες προσθήκες σύμφωνα με την σημερινή τροποποίηση του Οικονομικών που αφορούν και το Νομό μας