Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η τοπική αγορά του νησιού μας, η οποία έχει πληγεί από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα θετικά κρούσματα που αφορούν τον κοροναϊό. Συγκεκριμένα, η κίνηση ήδη έχει αραιώσει στα μαγαζιά, ενώ κάποιες επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την εστίαση προχωρούν σε προληπτικό κλείσιμο τουλάχιστον μέχρι να περάσει η περίοδος των δυο εβδομάδων για τον ιό.
Η ανησυχία που εκφράζεται από τους επιχειρηματίες είναι ιδιαίτερα έντονη, ενώ ορισμένοι μιλούν και για ακυρώσεις κρατήσεων, γεγονός που διαμορφώνει μια αρνητική οικονομική κατάσταση.
Βέβαια υπάρχουν και οι καταστηματάρχες που ανησυχούν ενόψει της τουριστικής περιόδου, αλλά ευελπιστούν ότι το ζήτημα του κοροναϊού μετά το πέρας των δυο εβδομάδων θα περάσει και οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Να πούμε ότι το οικονομικό πλήγμα φτάνει για τα περισσότερα μαγαζιά στο 50%.

Λουκέτο… προληπτικά
Κάποια μαγαζιά ήδη έχουν προχωρήσει σε προληπτικό κλείσιμο λόγω κοροναϊού με κεντρικό εστιατόριο της πόλης να αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει προκύψει και καθαρά για προληπτικούς λόγους, σεβόμενοι πάντοτε τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, το εστιατόριό μας θα παραμείνει κλειστό μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».
Οι επιχειρηματίες τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός στην κοινωνία, ενώ όλοι ζητούν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ψύχραιμα. Παράλληλα από την πλευρά τους σχολιάζουν ότι πρέπει οι αρχές να τους βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, προχωρώντας σε κάποιες απαραίτητες διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς.

Βασίλης Ακτσόγλου
«Υπάρχει ένα τεράστιο μούδιασμα στην τοπική αγορά. Οι φόβοι είναι εντονότεροι καθώς πλησιάζει η σεζόν και συγκεκριμένα το Πάσχα, που είναι προ των πυλών. Το Πάσχα λοιπόν αποτελεί έναν καλό δείκτη για το καλοκαίρι και μας βοηθάει να καλύψουμε κάποια έξοδα. Είναι έντονη η ανησυχία κάθε επιχειρηματία, ενώ περιμένουμε κάποια μέτρα στήριξης. Η αγορά θα γονατίσει».

Διονύσης Κοντοσταυλάκης
«Από τη στιγμή που τελείωσε το καρναβάλι μειώθηκε η κίνηση, δεν βγαίνει σχεδόν κανένας λόγω του κοροναϊού. Τώρα που επιβεβαιώθηκαν τέσσερα κρούσματα στη Ζάκυνθο ο κόσμος βγαίνει πιο διστακτικά από το σπίτι του. Αυτό βέβαια είναι κακό. Μάλιστα, τις δυο τελευταίες ημέρες η κίνηση διαρκώς φθίνει, μπορεί να είναι ακόμα και 20% λιγότερη συγκριτικά με πριν. Ενδεικτικά να πούμε ότι για την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου υπήρχε κράτηση για δυο τραπέζια από 15 άτομα το καθένα αλλά ακύρωσαν και τα δυο».

Ανδρέας Κούτσικος
«Ακυρώσεις υπάρχουν παντού. Το πρόβλημα είναι γνωστό και από λεπτό σε λεπτό φαίνεται περισσότερο. Τις τελευταίες μέρες έχει αδειάσει η πόλη. Η ανησυχία του κόσμου είναι έκδηλη, ενώ διακρίνουμε και μια αβεβαιότητα. Δηλαδή ο κόσμος πλέον δεν βγαίνει έξω για παράδειγμα για να φάει. Νιώθω ότι πάμε προς το να κλείσουμε λόγω του κοροναϊού».

Μιράντα Λίτση
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην αγορά. Ήδη η κίνηση έχει μειωθεί παραπάνω από το μισό, ενώ αναμένουμε το πολύ μεγάλο μπαμ, που πιστεύω ότι πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα και να υπάρχει μια απομόνωση μήπως και γλιτώσουμε από αυτή την κατάσταση. Είναι σημαντικό να μην πανικοβληθούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε και άγνοια της κατάστασης»

Πηγή: imerazante.gr