Γ. Φιλιπποπολίτης: «Λιγότερο από το 10% των Βρετανών θα ταξιδέψουν ή έχουν πρόθεση να ταξιδέψουν»
Η Χρ. Τετράδη εξηγεί γιατί τα ευνοϊκά μέτρα για τους εμβολιασμένους Βρετανούς δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα το αποτέλεσμα
Μεγάλες πιέσεις ασκούνται για να μπορέσουν τουρίστες από τη Βρετανία να έρθουν στη χώρα μας, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι όταν γυρίσουν να μπαίνουν σε καραντίνα. Tour operator και αεροπορικές εταιρίες προσπαθούν να πείσουν την βρετανική κυβέρνηση, τουλάχιστον στις 19 Ιουλίου να κατατάξουν τη χώρα μας στην πράσινη λίστα.
Όμως ίσως η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη για την οικονομία, γιατί όπως αναφέρει και ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα έχει χαθεί… «Το θέμα είναι ότι σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί το στοίχημα της φετινής χρονιάς όσον αφορά τις αφίξεις από Μ. Βρετανία γιατί πλέον και σύμφωνα με επίσημες στατιστικές λιγότερο από το 10% των Βρετανών θα ταξιδέψουν ή έχουν πρόθεση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό είτε γιατί έχουν δρομολογήσει τις διακοπές τους εντός του Ην. Βασιλείου, είτε γιατί όντως φοβούνται την πανδημία και τις μεταλλάξεις και αποφάσισαν να ταξιδέψουν την επόμενη χρονιά».
Ο κ. Φιλιπποπολίτης αναφέρθηκε και στις πιέσεις που δέχεται η βρετανική κυβέρνηση από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες: «Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού της Μ. Βρετανίας πιέζει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να απελευθερωθούν οι περιορισμοί για να ταξιδέψουν οι Άγγλοι. Διάβασα στην Travel Week ότι ο CEO της TUI σκέπτεται να συμμετάσχει στην αγωγή της Ryanair εναντίον της κυβέρνησης για το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ για διαφυγόντα κέρδη. Σκέφτονται και τα νομικά μέσα για να μπορέσουν να πιέσουν την κυβέρνηση και να αρθούν οι περιορισμοί». Όσον αφορά την πορεία της φετινής σεζόν, είπε: «Σίγουρα έχουμε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα γιατί άρχισαν οι πτήσεις από μέσα Μαΐου και είχαμε μια κίνηση, έστω μικρή… Γενικότερα οι άλλες αγορές πλην της Μ. Βρετανίας, έχουν μια σχετικά καλή κινητικότητα… Σε απόλυτα νούμερα η φετινή σεζόν θα είναι σίγουρα καλύτερη, αλλά όλα είναι σχετικά, γιατί δεν ξέρουμε αν θα κλείσουμε απότομα».
Η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, σημείωσε ότι όλοι τηρούν στάση αναμονής. «Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες είναι και οι μόνες ασφαλείς. Η Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ σημαντική αγορά για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και φυσικά τη Ζάκυνθο, γιατί αποτελεί πάνω από το 60% των πελατών μας, ενώ παράλληλα είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για όλη την Ελλάδα. Η Βρετανία αντιμετωπίζει πραγματικά επιδημιολογικά προβλήματα, κάτι το οποίο αρχίζει να είναι ανησυχητικό. Βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος των Βρετανών, μην μπορώντας να περιμένει, να έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του και να έχει κλείσει τις διακοπές του στο εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε πολλά Βρετανικά ΜΜΕ μετά από έρευνες, υποστηρίζουν ότι μόνο 1 στους 10 Βρετανούς θα κάνει διακοπές φέτος εκτός Βρετανίας. Οπότε ακόμα και αν αλλάξουν οι ταξιδιωτικοί όροι, δεν ξέρουμε τι θα σημάνει αυτό σε πραγματικές κρατήσεις».
Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής… και το αδιέξοδο
Μια σημαντική παράμετρος είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όπως αναφέρει η κ. Τετράδη, η οποία σημειώνει ότι η κυβέρνηση παίρνει περισσότερα θετικά μέτρα για τους εμβολιασμένους που ήδη έχουν κλείσει τις διακοπές τους εντός της χώρας. «Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει πιο ευνοϊκά μέτρα για τους εμβολιασμένους, οι οποίοι όμως ανήκουν στις πιο μεγάλες ηλικιακές ομάδες, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους εντός της χώρας. Αντίθετα, οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής που θα είναι και η επικρατούσα τάση για αυτό το καλοκαίρι, γίνονται από νεότερες ηλικιακές ομάδες, που σε μεγάλο ποσοστό δεν είναι ακόμα εμβολιασμένοι και άρα δεν θα ευνοηθούν, ώστε να ταξιδέψουν. Για άλλη μια χρονιά, οι εξελίξεις μας δημιουργούν ένα κλίμα αβέβαιο. Όταν ξεκίνησε η τουριστική περίοδος πιστεύαμε ότι θα είχαμε μια πιο προβλέψιμη και σταθερή τουριστική περίοδο. Είναι μεγάλο το πλήγμα για τις αεροπορικές εταιρείες και τους τουριστικούς οργανισμούς. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και πολλοί έχουν φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, ενώ οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο αντιμετωπίζουν πτώση μετοχών που φτάνει έως και το 5%», σημείωσε η κ. Τετράδη.
Πηγή: imerazante.gr