Ιδιαίτερα ζοφερή είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, καθώς στην πλειοψηφία τους αυτή τη στιγμή δεν εργάζονται και κανείς δεν ξέρει το πώς θα κυλήσει η σεζόν και πότε θα καταφέρουν να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θεόδωρος Σαρακίνης, τονίζει πως αυτή τη στιγμή εργάζεται μόλις το 5-10%. «Ενώ περιμέναμε και από τις εξαγγελίες, ότι φέτος θα δουλεύαμε περισσότερο από πέρσι, φαίνεται ότι είναι μια από τα ίδια και χειρότερα για τους εργαζόμενους. Βλέπουμε ότι μέχρι τώρα δουλεύει ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 5-10%. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε απόγνωση. Έχει τελειώσει και το ταμείο ανεργίας. Τώρα άνοιξε η πλατφόρμα για τις μονομερείς δηλώσεις του Μαΐου και αυτό όχι για όλους, για ένα ορισμένο ποσοστό. Πολλοί εργαζόμενοι που «τους πετάει έξω», δεν θα πάρουν τίποτα».
Ο κ. Σαρακίνης τόνισε ότι το σωματείο διεκδικεί τα 534 ευρώ και τόνισε ότι το κράτος θα πρέπει να τους ενισχύσει ακόμα περισσότερο για να μπορέσουν να επιβιώσουν. «Το Σωματείο διεκδικεί να μπουν όλοι στη μονομερή και φυσικά να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω, γιατί με τα 534 ευρώ δεν ζεις. Είναι πολύ ελάχιστα τα χρήματα για να ζήσει μια οικογένεια και να πληρώσει τα πάγια έξοδα (ρεύμα, νοίκι, φαγητό κ.α.) και οι συνθήκες θα γίνουν ακόμα χειρότερες με νέα μέτρα της κυβέρνησης, που θέλει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα το 8ωρο και το δικαίωμα να συζητάμε στη Γ.Σ. Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργούνται και θα μπορεί ο εργοδότης να έχει τον εργαζόμενο να δουλεύει όπως τον συμφέρει και για όσες ώρες θέλει».
Ο Πρόεδρος του Σωματείου τόνισε ότι πέρσι πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι να μείνουν με τα 534 ευρώ, ενώ όσοι εργάστηκαν, ενώ θα έπρεπε με τέσσερα ρεπό να παίρνουν 1.000 ευρώ, έπαιρναν 700-800 ευρώ. «Έχουμε φτιάξει ομάδα αλληλεγγύης στο Σωματείο που μπορεί να δίνει τα αναγκαία τρόφιμα για να μην πεινάσει ο κόσμος και να διεκδικεί συλλογικά και όχι μόνος του απέναντι στον εργοδότη» τόνισε ο κ. Σαρακίνης προσθέτοντας ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι πολλά και μεγάλα και πρέπει να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες για να μπορέσουν να επιβιώσουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Πηγή: imerazante.gr