Μέγαρο: Αυτοπαγίδευση και στρατηγικό αδιέξοδο πριν τις εκλογές.

Είναι γενική η αίσθηση στην Κεφαλονιά ότι η δημοτική αρχή σε δυο διαδοχικές θητείες πραγματοποίησε λίγα, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο -μια δεκαετία- και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρχαν.

Το έργο της κυρίως συμπυκνώνεται σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων, όταν ο δήμος Κεφαλονιάς έχει έκταση 786 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το μέγαρο προσπαθεί να αναδείξει επικοινωνιακά τις αναπλάσεις στο Αργοστόλι και την αφαλάτωση νερού ως βασικά προεκλογικά συνθήματα.

Αυτή η τακτική όμως οδηγεί σε επικοινωνιακά λάθη. Κυρίως έκανε ξεκάθαρη στο εκλογικό σώμα την εγκατάλειψη της περιφέρειας και των βασικών τουριστικών προορισμών του νησιού.

Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της ρητορικής, το μέγαρο έφθασε σε σημείο αυτοπαγίδευσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δήμαρχος Αλ. Παρίσης στην ομιλία του στη φιέστα για το νερό στο θέατρο, δήλωσε:

‘’Δεχθήκαμε κριτική γιατί ρίξαμε το βάρος μας στο Αργοστόλι. Άδικη κριτική αφού το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα όλης της Κεφαλονιάς’’

Αυτή η παραδοχή εκ μέρους του μεγάρου έχει σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στην προεκλογική εκστρατεία του:

  1. Παρουσιάζει ως στρατηγική την επιλογή να πέσει το βάρος στο Αργοστόλι, πράγμα που όμως ανακοινώνεται εκ των υστέρων. Άρα η δημοτική αρχή υποσχόταν πράγματα που δεν εννοούσε στις προηγούμενες δυο προεκλογικές εκστρατείες της για το σύνολο της Κεφαλονιάς. Εύλογα, δημιουργούνται ερωτήματα για την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου της δημοτικής αρχής.
  1. Καθιστά πολύ δύσκολη τη δημόσια υπεράσπιση της δημοτικής αρχής από τους υποψηφίους της στις περισσότερες περιοχές του νεοσύστατου δήμου Αργοστολίου, καθώς θα πρέπει να δοθούν για τρίτη φορά οι ίδιες υποσχέσεις! Μάλιστα έχοντας το βάρος διαχειριστικών ‘’βατερλώ’’, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί Λειβαθούς και Πόρου-Σκάλας.
    1. Το μέγαρο σιωπά ακόμη στην τεκμηριωμένη κριτική (βλ. συνέντευξη Μάκη Φόρτε στο kefaloniamagazine) που δέχεται για την αποτυχία στην περιοχή που θεωρεί ως προεκλογικό ατού: στο Αργοστόλι (γηπεδο, γηροκομείο, γειτονιές, καθαριότητα, σχολεία-προκατ κλπ).
    1. Τέλος το μέγαρο αδυνατεί να απαντήσει πειστικά γιατί ο δήμος Κεφαλονιάς είχε τόσο απογοητευτικές επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα, με αποτέλεσμα την τελευταία θέση στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Επιδόσεις που δε φθάνουν καν τις αντίστοιχες Καποδιστριακών δήμων της Κεφαλονιάς πριν το 2010.

    Μπορεί πλέον η δημοτική αρχή να ξεφύγει από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε από την υπερβολική προβολή συγκεκριμένων έργων που έρχονται σε ακραία αντίθεση με μια ευρύτερη εικόνα εγκατάλειψης του νησιού;Μπορεί ο πολιτικός της λόγος να ανακτήσει την αξιοπιστία του προεκλογικά, όταν ο ίδιος ο δήμαρχος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι άλλα υποσχόταν και άλλα εννοούσε;Αυτά κυρίως θα κριθούν από τη δυνατότητα του μεγάρου να δώσει πειστικές απαντήσεις στην κριτική που δέχεται. Μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει, αλλά η προεκλογική εκστρατεία μόλις ξεκίνησε.