To έγγραφο-“βόμβα” των “ΡΑΜΠΟ” για το Γηροκομείο, τα σημεία-“φωτιά” και ο Μάκης Φόρτες

Αγαπητό kefalonia magazine

Μπορεί το “Μέγαρο” διά στόματος Αντιδημάρχου Λυκούδη να μιλάει για “σκανδαλολογία”, όμως ο σοφός λαός λέει ότι “χαρτί μιλήσει, χωριάτης πάψει”. Και υπάρχει και ο Μάκης Φόρτες, ο οποίος ξέρει πολύ καλά να διαβάζει τα “χαρτιά” και να τα αναλύει όπως ακριβώς πρέπει…Έτσι στη σημερινή του ανακοίνωση για το έργο του Γηροκομείου, τα γράφει αρκετά αναλυτικά και πολύ κατατοπιστικά. Δυστυχώς για το “Μέγαρο’ φαίνεται να υπάρχει θέμα και καλά θα κάνουν στη Δημοτική Αρχή να μην “βαφτίζουν το κρέας ψάρι”.

Διαβάστε πιο κάτω τι έγραψε σήμερα ο Μάκης Φόρτες και κρίνετε:

Ας δούμε όμως το νέο έγγραφο των επιθεωρητών για το έργο της Α΄φάσης του νέου Δημοτικού Γηροκομείου με το οποίο ζητάνε τις απόψεις του Δημάρχου, του Δημοτικού Γηροκομείου και των υπηρεσιών για τα εξής ευρήματα:

Από την Πολεοδομία

1ον.  Γιατί εγκρίθηκε τοπογραφικό διάγραμμα καταγραφής υπάρχουσας κατάστασης της οικοδομικής άδειας στην οποία δεν αποτυπώνονταν το υφιστάμενο κτίσμα του Γηροκομείου.

2ον. Γιατί δεν εκδόθηκε οικοδομική άδεια κατεδάφισης του παλιού κτίσματος του Γηροκομείου πριν από την έκδοση οικοδομικής άδειας ανέγερσης του νέου κτιρίου, κατά παράβαση τον ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων. 

Από τις Τεχνικές Υπηρεσίες

3ον. Για δύο μη νόμιμα ζητήματα επί των προσυμβατικών ενεργειών για την εκτέλεση του έργου.

4ον. Οι επιθεωρητές είναι καταπέλτες με τα ευρήματα του ελέγχου από σειρά μη νομίμων ενεργειών των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου :

α) Έγινε αλλαγή της στατικής μελέτης εφαρμογής δίχως να γίνει ενημέρωση της οικοδομική άδειας ούτε και να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση έγκρισης του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων.

β) Τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη με κατασκευή υπογείων και θερμοπρόσοψης των εξωτερικών όψεων δίχως να συμπεριληφθεί σε ΑΠΕ και δίχως έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων.

γ) Η κατεδάφιση του παλιού κτιρίου έγινε δίχως να εκδοθεί η απαραίτητη άδεια.

δ) Πληρώθηκαν 33.525,44 ευρώ μη νόμιμα, περισσότερα από τα προβλεπόμενα για εργασίες κατεδάφισης.

ε) Η βεβαίωση περαίωσης των εργασιών έγινε 17/9/2015 αντί 29/3/2013 και δεν τηρήθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις για να γίνει η παράταση αυτή.

5ον. Τα τελευταία ευρήματα των επιθεωρητών είναι αποκαλυπτικά του τρόπου εκτέλεσης του έργου εκθέτοντας τη Δημοτική Αρχή και τις εποπτευόμενες από αυτήν Τεχνικές Υπηρεσίες και αφορούν σωρεία μη νομίμων ενεργειών μετά τη βεβαίωση περαίωσης εργασιών στις 17/9/2015. Συγκεκριμένα αναφέρονται στο γεγονός ότι

η υπηρεσία «παραβλέποντας τις διατάξεις που αφορούν τη διακοπή εργασιών-διάλυση της σύμβασης και την βεβαίωση περάτωσης εργασιών δεν απαίτησε την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του έργου» και πιστοποίησε:

α) 69.281,12 ευρώ μη νόμιμα για εργασίες του 20ου Λογαριασμού του έργου.

β) 82.948,66 ευρώ για μη νόμιμες αναθεωρήσεις εργασιών.

γ) Η εγκεκριμένη τελική επιμέτρηση παραδόθηκε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση δύο ετών από τη βεβαιωμένη περαίωση εργασιών και χωρίς να επιβληθούν από την Υπηρεσία  οι  απαιτούμενες ποινικές ρήτρες καθυστέρησης.

δ) Η επιλογή της διάλυσης της σύμβασης επιφέρει διεκδίκηση αποζημίωσης από τον Ανάδοχο, ενώ δεν έχει έως σήμερα προβεί η Υπηρεσία στην οικονομική εκκαθάριση του αντικειμένου της σύμβασης.

ε) Όπως επισημάνθηκε πιο πάνω έγινε περικοπή εργασιών εξοπλισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων της Α’ Φάσης του έργου και το ποσό αφαιρέθηκε από τη σύμβαση. Όμως σύμφωνα με τους επιθεωρητές αυτή η ενέργεια «θίγει την πληρότητα και λειτουργικότητα του παραδοτέου, τα οποία αποτελούν ρητούς όρους και περιορισμούς της διακήρυξης (σελ. 9 αυτής)»..

Και για να το πω όσο γίνεται πιο απλά, για όλα τα παραπάνω:

Η Δημοτική Αρχή και οι Υπηρεσίες του Δήμου ελέγχονται, βάση πάντα του δημοσιοποιημένου εγγράφου, για το έργο της Α΄φάσης του νέου Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου για μη νόμιμες πληρωμές 185.755,22 ευρώ και 12 μη νόμιμες ενέργειες.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η ουσία της υπόθεσης η οποία συνοψίζεται στα εξής:

  • Ούτε η Α΄φάση αλλά ούτε και η Β΄φάση δεν έχουν παραδοθεί. Ο έλεγχος των επιθεωρητών έχει φορτώσει με πολλούς και αξιόποινους αστερίσκους το έργο, οπότε και υπάρχει μείζον πολιτικό και διαχειριστικό πρόβλημα. Μήπως εδώ βρίσκεται και η απάντηση που δεν γίνεται η παραλαβή από τις ορισμένες επιτροπές εδώ και ένα χρόνο ; Και το κυριότερο, μήπως τα ευρήματα των επιθεωρητών έχουν να κάνουν και με την ποιότητα της κατασκευής;
  • Ο εξοπλισμός είναι άγνωστο πότε θα δημοπρατηθεί και πότε θα εγκατασταθεί. Επαυτού ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος οφείλει να απαντήσει στις κατηγορίες ότι υπεύθυνη για την καθυστέρηση είναι η Διαχειριστική Αρχή (του ΕΣΠΑ). Όχι τίποτε άλλο αλλά για να γνωρίζει ο κόσμος τον πραγματικά υπεύθυνο της καθυστέρησης.
  • Η υπόθεση «νέο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου» ακόμη και να υπάρξει εναλλακτική λειτουργία του νέου κτιρίου, όπως προτίθεται να κάνει με τη Δωρεά Φωκά η Δημοτική Αρχή θα είναι (άλλη μία) βαριά κληρονομιά στην ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ και στη νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου.
  • Εκπλήσσει ότι ουδείς εξ αυτών που οφείλουν, δεν έχει ασχοληθεί με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την Πλατεία και το Γηροκομείο και ουδείς έχει δεσμευτεί για τα αυτονόητα.”

Τα συμπεράσματα δικά σας

Ο τοπικός αναλυτής