Στην Ιθάκη η Υπουργός Πολιτισμού-Τι συζητήθηκε

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.
Το Νησί μας επισκέφτηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη με σημαντικό επιτελικό κλιμάκιο την Παρασκευή, 27/8, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου της και να συζητήσει μαζί μας προοπτικές και δυνατότητες συνεργασίας προς επίλυσή τους.
Η Υπουργός ακολούθησε κατά γράμμα το πρόγραμμα που είχαμε ετοιμάσει και έκανε εμπεριστατωμένες αυτοψίες στα σημεία που περιλαμβάνονταν σε αυτό (Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Ιθάκης, Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Αθανασίου, Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού. Σπήλαιο Νυμφών, «Παλάτι του Τζανή», Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου).
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε πολύ καλό κλίμα, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, του Βουλευτή μας Παναγή Καππάτου, των Αντιπεριφερειάρχη και Επάρχου Ιθάκης Σ.Τραυλού και Α. Λιβιτσάνη αντίστοιχα, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπους Φορέων.
Το ισοζύγιο αυτής της επίσκεψης κρίνεται θετικό, καταρχήν γιατί σηματοδοτεί μια ουσιαστική επανεκκίνηση και επίλυση πολλών σοβαρών ζητημάτων αξιοποίησης του αρχαιολογικού πολιτιστικού κεφαλαίου της Ιθάκης που χρόνιζαν δεκαετίες, μέσα από ευθεία εντολή της Υπουργού στα επιτελικά της στελέχη για επίσπευση των απαραίτητων Μελετών και Διαδικασιών για αυτή τη επανεκκίνηση, με εξολοκλήρου χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Συμφωνήθηκε ότι αρχικά οι ενέργειες του Υπουργείου θα επικεντρωθούν στη διάσωση, αξιοποίηση και ανάδειξη των υπαρχόντων εκθεμάτων από την συστηματική ανασκαφή του Αγίου Αθανασίου καθώς και την ανάδειξη και προστασία του χώρου που όπως είπε και η ίδια δεν τιμά την χώρα μας καθώς και την απαιτούμενη αναβάθμιση των δυο Αρχαιολογικών Μουσείων μας και την προστασία/ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Ιθάκης συνολικά.
Η επανεκκίνηση των ανασκαφικών δραστηριοτήτων είναι θέμα που θα δεί άμεσα το Υπουργείο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον Αρχαιολόγο κ.Λόλλο και η αξιοποίηση του κτηρίου που προορίζεται να στεγάσει το νέο Μουσείο στον Σταυρό της Ιθάκης είναι θέμα το οποίο υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια.
Για το Σπήλαιο των Νυμφών εντός της εβδομάδας έρχεται ο Δντης του τμήματος Σπηλαιολογίας για να δούμε από κοντά τι χρειάζεται να γίνει και για το Καμπαναριο της Μητρόπολης σε συνεργασία Υπουργείου και περιφέρειας με χρηματοδότηση 40.000,00 από την Περιφέρεια ξεκινά η μελέτη προστασίας.
Στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου δρομολογήθηκε σύσκεψη παρουσία όλων στο Υπουργείο , προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία όλων των εργασιών για τις οποίες δεσμεύθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι από τη θέση ευθύνης τους συνέβαλλαν στην υλοποίηση και την επιτυχία αυτής της επίσκεψης γιατί μετά από 40 χρόνια που είχε να έρθει Υπουργό Πολιτισμού στο Νησί μας τα θέματα μετά τις επιτόπιες αυτοψίες και την συνεργασία όλων των φορέως φαίνεται να μπαίνουν σε σωστή σειρά.
Από το fb του Δημάρχου Ιθάκης Διονύση Στανίτσα