30 «γαλάζιοι» υποψήφιοι συνιστούν ανταρσία σε έξι δήμους

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο και πρωτόγνωρος ο ανταγωνισμός σχετικά με τα ψηφοδέλτια στο λεκανοπέδιο από υποψηφίους που προέρχονται από τη ΝΔ. Κι αυτό την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν εστίες σύγκρουσης μεταξύ δεξιών στελεχών (π.χ. διαγραφές για την επιλογή του «εκλεκτού» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου) ή έχουν εμφανιστεί αντάρτες απέναντι σε επιλογές του επιτελείου της ΝΔ και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη (π.χ. στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Ορφανός απέναντι στον υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Ταχιάο κ.ά.).

Πάντως, πέρα από τη στήριξη για μεγάλους δήμους (Δήμος Αθηναίων – Κώστας Μπακογιάννης, Δήμος Πειραιά – Νίκος Βλαχάκος κ.ά.) και περιφέρειες (Αττικής – Γιώργος Πατούλης), η ΝΔ κρατάει χαμηλούς τόνους. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του Γιώργου Βουλγαράκη προκαλεί τριγμούς στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Δεν είναι ευθύγραμμη η εξήγηση για την πολυδιάσπαση των «γαλάζιων» δυνάμεων σε δήμους της Αττικής. Με καταλύτη την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναδύονται πιο έντονα προσωπικές φιλοδοξίες, διαφορές τοπικού χαρακτήρα σε σχέση με την επίλυση προβλημάτων, ακόμη και εσωκομματικές (με ουρά στην κεντρική σκηνή) διαμάχες. Μένει να φανεί πόσοι θα φτάσουν στην τελική ευθεία, αφού μέχρι τις δημοτικές εκλογές υπάρχει ακόμη άφθονος χρόνος για… αναδιπλώσεις ή κατ’ άλλους για συνεννοήσεις με το βλέμμα στραμμένο στον β΄ γύρο σε περίπτωση μη εξασφάλισης από κάποιον συνδυασμό πλειοψηφίας 50%+1 των ψήφων (εκλογή δημάρχων μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων παρατάξεων).

Παράλληλα, η αλλαγή σκυτάλης με την αποχώρηση «γαλάζιων» δημάρχων στην Αττική οι οποίοι έχουν βάλει πλώρη για την περιφέρεια ή για βουλευτές προκαλεί… αρρυθμίες σε τοπικό επίπεδο.

Τετράδα στο Μαρούσι

Σαν να έχουν βαλθεί να μετρήσουν με πόσες «γαλάζιες» υποψηφιότητες για τον δημαρχιακό θώκο στο Μαρούσι καλύπτεται ο χώρος που αφήνει πίσω του το ποσοστό 57,89% (17.688 ψήφοι) με το οποίο είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στις δημοτικές εκλογές του 2014 ο Γ. Πατούλης. Υστερα από δωδεκαετή παρουσία (τρεις θητείες) στο Μαρούσι ο απερχόμενος δήμαρχος διεκδικεί πλέον ως υποψήφιος τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής. Από νωρίς έθεσε υποψηφιότητα ο φαρμακοποιός και πολιτικός επιστήμονας Θόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος έχει τη στήριξη της ΝΔ. Ο πρώην πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε διατελέσει επί κυβερνήσεων ΝΔ διοικητής του ΙΚΑ (2004-09) ενώ επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (2013) είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του ΟΑΕΔ. Υπήρξε εκ των στενών συνεργατών του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δεν είναι λίγοι όσοι εξέλαβαν και σαν σκοτσέζικο ντους για τον Αμπατζόγλου τις παλινωδίες της φιλολόγου και δημοτικής συμβούλου Λυκόβρυσης – Πεύ- κης Μαρίνας Σταυράκη-Πατούλη (συζύγου του απερχόμενου δημάρχου), η οποία εμφανίστηκε να διεκδικεί τον δήμο και στη συνέχεια απέσυρε την υποψηφιότητά της.

Τον θώκο διεκδικεί επίσης ο επιχειρηματίας Γιάννης Νικολαράκος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οπτικών – Οπτομετρών Ελλάδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αρχές Νοεμβρίου 2018, παρευρέθηκε και μίλησε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και πολιτευτές της ΝΔ.

Στις 10 Ιανουαρίου δημοσιοποίησε με ανοιχτή επιστολή την υποψηφιότητά του ο αρχιτέκτων μηχανικός Κώστας Ρώτας, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από την παράταξη Πατούλη. Διετέλεσε στέλεχος του Δήμου Αμαρουσίου την περίοδο 1985-2002 και έχει εκλεγεί επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος από το 2003 έως σήμερα… Ομως υπάρχει και συνέχεια. Υποψηφιότητα θέτει και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο χειρουργός Παναγιώτης Βραχνός.

Βέβαια, μέχρι τις εκλογές υπάρχει χρόνος για διαφοροποιήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο γαστρεντερολόγος Στέφανος Τσιπουράκης απέσυρε την υποψηφιότητά του στο τέλος Δεκεμβρίου και ανακοίνωσε τη συστράτευσή του με τον Θ. Αμπατζόγλου…

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που επιδιώκεται να χάσει το γαλάζιο χρώμα του ο δήμος στην εκλογική χαρτογράφηση με υποψηφίους που αυτοπροβάλλονται, όπως όλοι, ως ανεξάρτητοι και υποβαθμίζουν την πρότερη σύμπραξή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. – χαρακτηριστικότερη η περίπτωση του προερχόμενου από τους Οικολόγους αντιπεριφερειάρχη Αττικής (είχε εκλεγεί συνεργαζόμενος με την παράταξη της Ρένας Δούρου) Γιώργου Καραμέρου.

Πέντε στο Παλαιό Φάληρο

Στον Νότιο Τομέα μια άλλη απουσία διαμορφώνει μεγάλο κενό το οποίο έχουν σπεύσει να καλύψουν πολλοί υποψήφιοι δεξιών καταβολών. Ο επονομαζόμενος και «τσάρος του Παλαιού Φαλήρου», ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης, ο οποίος επί χρόνια εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με τεράστια ποσοστά (στις εκλογές του 2014 έλαβε 65,84%), θα κατέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής Νότιου Τομέα. Ο φόβος να χαθεί ο δήμος από τη ΝΔ προκαλεί πολιτικό στρες στην Πειραιώς.

Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Χατζηδάκη διεκδικούν για τη δημαρχία, όπως η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βίκυ Ανδρικοπούλου και ο πρώην τραπεζοϋπάλληλος και συνδικαλιστής της ΝΔ Ανδρέας Δούμας, επί πολλά έτη δημοτικός σύμβουλος και από το 2009 υπεύθυνος του δημοτικού κοιμητηρίου. Στον ενδοπαραταξιακό διαγκωνισμό μετέχει και ο αντιδήμαρχος κοινωνικής αρωγής και αθλητισμού, στέλεχος της ΝΔ, Γιάννης Φωστηρόπουλος. Εκ των διεκδικητών από τον ίδιο πολιτικό χώρο εμφανίζεται να είναι και ο νομικός σύμβουλος και συνεργάτης του απερχόμενου δημάρχου Στέλιος Κατσέλης. Επίσης, αν και με πιο κεντροδεξιό προφίλ, θα θέσει υποψηφιότητα ο επιχειρηματίας (τουριστικός κλάδος) Δημήτρης Πιτούλης, πρώην μέλος της ΝΔ, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος το 2014 στο Παλαιό Φάληρο και υποψήφιος βουλευτής το 2015 με το Ποτάμι.

Τέσσερις σε Δάφνη – Υμηττό

Τέσσερις εμφανίζονται οι διεκδικητές για τον δημαρχιακό θώκο Δάφνης – Υμηττού από τον χώρο της ΝΔ και της ίδιας δημοτικής παράταξης που τις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει ποσοστό 50,68%. Διεκδικούν τη δημαρχία από τον ίδιο πολιτικό χώρο και την ίδια δημοτική παράταξη.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Εσόδων – Περιουσίας και Δημοτικού Κοιμητηρίου, Προμηθειών και Διαχείρισης Υλικού, Προϋπολογισμού και Οικονομικού Προγραμματισμού Αναστάσιος Μπινίσκος δημοσιοποίησε ότι το βράδυ της 20ής Δεκεμβρίου 2018 ο συνδυασμός Η Πόλη μας Αξίζει τον επέλεξε να ηγηθεί ως υποψήφιος δήμαρχος. Παράλληλα, ο νυν αντιδήμαρχος Νίκος Αναστασόπουλος προχωράει και διεκδικεί τη δημαρχία με τον συνδυασμό Δάφνη/Υμηττός 2023 – Το Μέλλον Σήμερα – μάλιστα στο Facebook έχει αναρτήσει μεταξύ άλλων φωτογραφία του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από το συνέδριο της ΝΔ.

Εν τω μεταξύ υπάρχει παρατεταμένη φημολογία περί καθόδου ως υποψηφίων και άλλων δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης Σταυριανουδάκη – πρόκειται για τον πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής Δάφνης – Υμηττού Νικόλαο Ντίνο, διοικητικό υπάλληλο στη ΔΕΗ, και τον αντιδήμαρχο Αλέξανδρο Λιακόπουλο, πρώην αστυνομικό.

Επτά «γαλάζιοι» στην Κηφισιά

Σε μάχη εμβληματικών για τον χώρο της Δεξιάς αυτοδιοικητικών στελεχών εξελίσσεται η διεκδίκηση του Δήμου Κηφισιάς. Κυρίαρχη η μονομαχία που έρχεται από το απώτερο παρελθόν. Ο νυν δήμαρχος Γ. Θωμάκος διεκδικεί πάλι τη δημαρχία, την οποία είχε καταλάβει το 2014 με μια δυνατή ρελάνς διευρυμένης στήριξης στις επαναληπτικές εκλογές (51,57%) – στον πρώτο γύρο είχε λάβει 25%. Ο 52άχρονος δικηγόρος, έχοντας στο παρελθόν εργαστεί και ως δημοσιογράφος, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος επί πολλά έτη (1994-2010), ενώ το 2004 είχε οριστεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στο ΔΣ της Εταιρείας Θερμικών Λεωφορείων – ΕΘΕΛ (πρώην ΕΑΣ) και στη συνέχεια εκλέχτηκε αντιπρόεδρός της.

Απέναντί του έχει πάλι τον 56άχρονο γεωπόνο Νίκο Χιωτάκη, ο οποίος προβάλλει ότι θα ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των τριών προαστίων του δήμου (Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά). Πρώην δήμαρχος Κηφισιάς επί τρεις θητείες (2002-14), ο Ν. Χιωτάκης στις εκλογές του Μαΐου 2014, έχοντας λάβει στον α΄ γύρο 46,40%, έχασε για 1.016 ψήφους από τον Γ. Θωμάκο. Οι δυο τους ήδη διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αιχμηρές τοποθετήσεις.

Ενας ακόμη υποψήφιος από τον συντηρητικό χώρο είναι ο αρχιτέκτων μηχανικός Αλέξης Μακρής, στην εκδήλωση υποψηφιότητας του οποίου παρόντες ήταν, όπως έγραψε ο τοπικός Τύπος, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης ΝΔ στην Κηφισιά Διονύσιος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας Κυριάκος Μαρτάκης κ.ά. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την ίδρυση νέας δημοτικής κίνησης με την οποία μπαίνει στην αυτοδιοικητική μάχη ως επικεφαλής ο αντιδήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Τσούλος, ενώ ήδη επικεφαλής νέου συνδυασμού τέθηκε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σάντυ Πατρινού-Ντελ Τόρο. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Κηφισιάς ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Κουρμαδιάς ενώ στις 10 Ιανουαρίου 2019 την πρόθεσή του να κατέβη υποψήφιος δήμαρχος εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Λιανός,ο οποίος παραιτήθηκε από την παράταξη του δημάρχου Κηφισιάς και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Καρέ στην Αγία Παρασκευή

Στην Αγία Παρασκευή θα κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος ο πνευμονολόγος Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος θέλει να πάρει τη ρεβάνς από τον σημερινό δήμαρχο Ιωάννη Σταθόπουλο (είχε στηριχτεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους Πράσινους). Ομως τη δημαρχία διεκδικεί από τον ίδιο πολιτικό χώρο ο πτέραρχος εν αποστρατεία Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος κατέρχεται πρώτη φορά – σε εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του τον περασμένο Ιούνιο είχε μιλήσει ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης.

Εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο 35άχρονος Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (το 2014 έλαβε ποσοστό 4,53%), ο οποίος είναι ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας. Εχει από χρόνια σχέσεις με τη ΝΔ – υπήρξε μέλος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Αγίας Παρασκευής (2006-16), μέλος του Τομέα Εσωτερικών και του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ. Επίσης υποψηφιότητα έχει θέσει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, υποστράτηγος εν αποστρατεία, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε τον Φεβρουάριο από την παράταξη του Β. Ζορμπά.

Κουιντέτο για τις Αχαρνές

Στη δυτική Αττική, ο Δήμος Αχαρνών έχει τουλάχιστον πέντε διεκδικητές προερχόμενους από τον χώρο της ΝΔ, με τους περισσότερους να εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι. Διεκδικεί τη δημαρχία όπως και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (10,76%) ο επιχειρηματίας και πρώην υποψήφιος βουλευτής Αττικής της ΝΔ Παναγιώτης Γρηγοριάδης (ποντιακής καταγωγής, αυτοαποκαλείται «το παλικάρι του λαού»). Παρών δηλώνει ο 43χρονος δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Σπύρος Βρεττός, καθηγητής φυσικής και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου (το 2014 είχε λάβει 10,97% και την τρίτη θέση). Παράλληλα, διεκδικητές είναι ο οικονομολόγος Πέτρος Βαρελάς, γιος του πρώην δημάρχου Αχαρνών Μιχάλη Βαρελά, και ο έμπειρος ως προς τα αυτοδιοικητικά μηχανικός Χάρης Δαμάσκος, αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής (το 2010 μετείχε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής με τον Βασίλη Κικίλια και το 2014 με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού). Επίσης, έχει εκφράσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει τη δημαρχία η πολιτική μηχανικός Ευρώπη Κοσμίδη, η οποία ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τον Β. Κικίλια, μετά με τον Γ. Σγουρό, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής της ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αναδημοσίευση από www.documentonews.gr