Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγιά Ευφημία, συγκέντρωση – συζήτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, με θέμα τις πλημμύρες που πλήττουν την Αγία Ευφημία και όχι μόνο και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Νωρίτερα αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης περιόδευσε στα Πουλάτα, στον Καραβόμυλο και στην ευρύτερη περιοχή Πυλάρου περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται από πλημμυρικά φαινόμενα.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, η Περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων νήσων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Αλεξάνδρα Μπαλού.
 Τη συγκέντρωση άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος Σάμης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκος Αθανασάτος, ο οποίος επιγραμματικά είπε: ” Η μελέτη για τον αγωγό της Αγίας Ευφημίας δεν θα λύσει το συνολικό πρόβλημα. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του”. Τόνισε δε πώς “για την κατάσταση στην Αγία Ευφημία και όχι μόνο, είναι εγκληματικές ευθύνες της πολιτείας και των αυτοδιοικητικών αρχών”. Ζήτησε “να ξεσηκωθεί ο κόσμος να παλέψει και να διεκδικήσει τη συνολική λύση του προβλήματος”.
 Συνέχισε λέγοντας πως, “Ο Δήμος Σάμης, αντιμετωπίζει το πρόβλημα κάπως υποτονικά… ενώ προεκλογικά οι υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις και οι απόψεις για το Δήμο Σάμης ήταν πέντε, τώρα στην ουσία είναι δύο. Η μία είναι Λαϊκής Συσπείρωσης και η άλλη των υπολοίπων παρατάξεων που στα βασικά θέματα συμφωνούν και τα βρίσκουν”.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλεξάνδρα Μπαλού, η οποία και ανέφερε:  “Κάναμε περιοδείες σε όλα τα χωριά που πλήττονται από πλημμύρες τα τελευταία χρόνια, είδαμε πληγές από τα προηγούμενα χρόνια, γεφύρια με μία μικρή τρύπα διέλευσης του νερού και ημιτελή έργα… οι λεκάνες από μόνες τους δεν έσωσαν την κατάσταση, είναι πρόκληση  ¨να είμαστε χαρούμενοι γιατί δεν θρηνήσαμε θύματα¨, δεν θα πρέπει η συγκέντρωση να εξαντληθεί μόνο στις διαπιστώσεις θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα διεκδίκησης για έργα Υποδομών και για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα λύσει μία και καλή το πρόβλημα …τ έργα υποδομών είναι τελευταία στις προτεραιότητες, είναι επιλογή της ευρωπαϊκής ένωσης και των  κυβερνήσεων…. υπάρχει έλλειψη προσωπικού στους ΟΤΑ…” Αναφέρθηκε επίσης, ” στην μη χρηματοδότηση έργων Υποδομών και Προστασίας των πολιτών Οι κυβερνήσεις ενώ παραχωρούν αρμοδιότητες στις περιφέρειες και στους δήμους δεν ακολουθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση.  Τα έργα  γίνονται αποσπασματικά χωρίς κανέναν συνολικό σχεδιασμό… η Κεφαλονιά δεν έχει ενταχθεί στις περιοχές που πλήττονται από πλημμύρες … το μεγάλο πρόβλημα στη Πύλαρο, το δημιούργησαν τα έργα που έγιναν για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην Αγιά Δυνατή και δεν συνοδεύτηκαν από περιβαλλοντικά και αντιπλημμυρικά έργα”
 Για το θέμα των εξορύξεων σημείωσε, “το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι αντίθετοι στις εξορύξεις … χαρίζουν δημόσιο πλούτο στους ιδιώτες, οι εξορύξεις στο Ιόνιο αποτελούν πολύ σοβαρό κίνδυνο λόγω της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής, αποτελούν κίνδυνο για το ίδιο το περιβάλλον, οι εξορύξεις συνδέονται και με τους πολέμους”.
 Επανερχόμενη η κυρία Μπαλού στο θέμα των πλημμυρών, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πρόσφατα το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε κονδύλι 1800000 ευρώ για τουριστική προβολή των Ιονίων νήσων. Τουριστική προβολή, χωρίς υποδομές και έργα προστασίας για τους πολίτες, δεν μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο τουριστικό προϊόν”.
Κάλεσε τους κατοίκους της Πυλάρου να επιμένουν για συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπιση των πλημμυρών και να διεκδικούν  αυτό, με την παρουσία τους όπου χρειάζεται.
 Έκλεισε δε λέγοντας: “πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία υπάρχει με σχετική οδηγία είναι να προστατεύει τις μεγάλες περιουσίες και αφήνει απροστάτευτες στις μικρές”.
 Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Αγίας Ευθυμίας, Παναγή Ζαφειράτος, ο οποίος επισήμανε την αδράνεια για το πρόβλημα από την Περιφέρεια και τόνισε πώς 20 χρόνια που είναι πρόεδρος όλο υποσχέσεις ακούει και από έργα μηδέν.
 Ο πρόεδρος των Μακρυωτίκων, Γεράσιμος Δίπλας ανέφερε, θα πρέπει να προσεχθούν και τα μικρά ρέματα τα οποία εν δυνάμει είναι πηγή πρόκλησης  πλημμυρών…. κατέληξε δε όταν χρειαστεί να γίνουν κάποια έργα παράλληλα των ρευμάτων οι ιδιοκτήτες γης που συνορεύουν με αυτά θα πρέπει να διευκολύνουν την κατάσταση παραχωρώντας μικρές εκτάσεις για την ολοκλήρωσή τους.
 Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανέδειξαν, ως κύρια πηγή των προβλημάτων τα ελλιπή έργα τον ανεμογεννητριών .
Τόνισαν δε στις αποσπασματικές και χωρίς συνολικό σχεδιασμό  παρεμβάσεις της Περιφέρειας στα ρέματα που δεν λύνουν φυσικά το πρόβλημα.
 Ακολούθησε τοποθέτηση του Δημοτικού συμβούλου Ληξουρίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δημήτρη Μαντζουράτου ο οποίος ανέδειξε την πολιτική υπόσταση του προβλήματος.
 Αναφέρθηκε επίσης στο Χρονικό της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, στη μη εκτέλεση των περιβαλλοντικών έργων που προέβλεπε η μελέτη.  Θύμισε δε, πως το Νομαρχιακό συμβούλιο που είχε γίνει για την αδειοδότηση εγκατάστασης τον αιολικών πάρκων, η μόνη αρνητική ψήφος ήταν η δική του. συνέχισε λέγοντας πως Ενώ η Κεφαλλονιά χρειάζεται 60 mw ρεύματος αιολικά πάρκα παράγουν 150. Παρόλα αυτά, το ρεύμα παραμένει πανάκριβο και πληρώνουμε επιπλέον και  χαράτσι υπέρ των αιολικών πάρκων.
 Για τις εξορύξεις στο Ιόνιο τόνισε, “το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετοι σε αυτές υπό οποιαδήποτε μορφή εξουσίας στη χώρα μας.  Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο σε μαζική παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει αύριο Σάββατο στο Αργοστόλι και στο θέατρο Κέφαλος για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις εξορύξεις, αλλά και να απαιτήσουν λύση συνολική στο πρόβλημα των πλημμυρών.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ., Νίκος Γκισγκίνης και η Αντιδήμαρχος Πυλαρέων, Αμαλία Αλυσανδράτου.
 Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συζήτηση που διεξάχθηκε χτες στην Αγία Ευφημία.

Τάσος Καβαλλιεράτος.

Πηγή: vlahatasamis.blogspot.com