Ακαθάριστα οικόπεδα: «ο νόμος είναι εδώ», λέει ο υπουργός για ποινές & πρόστιμα

Αυστηρό μήνυμα στους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπεδων και ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός οικισμών και εκτός σχεδίου με κτίσμα, που δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδα τους και δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, ενόψει της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου, έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αναφερόμενος στα πρόστιμα από 1000 έως 54.000 ευρώ και τις κυρώσεις με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών, που προβλέπονται για όσους δεν καθαρίσουν και δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα δήλωση στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι: «ενημερώνω ότι ο νόμος είναι εδώ, με τα πρόστιμα και τις διαδικασίες που προβλέπονται».

Υποβλήθηκναν 147.000 δηλώσεις

«Θερμές ευχαριστίες» εξέφρασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες που έχουν τηρήσει τα μέτρα πυροπροστασίας και έχουν καθαρίσει τα οικόπεδα τους, ανακοινώνοντας ότι ενόψει της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας 147.000 δηλώσεις. 

Αναφορικά με την υποβολή δηλώσεων καθαρισμού των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους στην πλατφόρμα Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr), που λήγει στο τέλος του μήνα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας είπε ότι έχουν υποβληθεί 147.000 δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι:

-«Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός και τους ευχαριστώ θερμά όλους. Είναι μεγάλη συνεισφορά σε σχέση με πέρυσι. Να κάνετε μια αυτοψία και να δείτε του λόγου το αληθές. Πολλοί δήμαρχοι επίσης, τώρα έχουν μαζέψει όλα αυτά τα ξερά κλαδιά και φύλλα, τα οποία εναποθέτουν έξω από το σπίτια τους οι συμπολίτες μας που καθάρισαν. ‘Αρα, δουλειά πολύ γίνεται. Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι είναι αμελείς και κάποιοι οι οποίοι αδιαφορούν. Ενημερώνω ότι ο νόμος είναι εδώ, με τα πρόστιμα και τις διαδικασίες που προβλέπονται»

Οι ποινές και τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

Για υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ και το πρόστιμο ανέρχεται έως 54.000

Ποιά οικόπεδα έχουν υποχρέωση

Σημειώνεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων, με τον τίτλο Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr), υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού είναι:

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας .

Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των παραπάνω περιοχών και εκτάσεων

Επιτήρηση με drones

Ο κος Κικίλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι υπάρχει επιτήρηση των ορεινών όγκων της Αττικής από 25 υπερσύγχρονα drones για τον εντοπισμό πυρκαγιών, αλλά και εμπρηστών.

-«Με τα νέα drones χρησιμοποιούμε ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής, με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών. Πετούν μέρα και νύχτα ασταμάτητα σε όλους τους ορεινούς όγκους και τις ημιαστικές- ημιδασικές περιοχές της Αττικής. Ευχαριστώ τους επτά δωρητές και τους επτά δημάρχους, που από κοινού κάνουμε αυτή την προσπάθεια και ανακοινώνω ότι σύντομα θα επεκταθεί, έτσι όπως το βλέπω, και στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το σύστημα drones δεν θα λύσει τα πάντα και ότι η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, λόγω του άνυδρου χειμώνα που προηγήθηκε και των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η κλιματική κρίση σε όλο τον πλανήτη.

Λίγο πριν τον «κόκκινο συναγερμό»

Σχετικά με τις επικίνδυνες μέρες που διανύουμε για εκδήλωση δύσκολα διαχειρίσιμων πυρκαγιών, ο υπουργός ΚΚΠΠ δήλωσε: «Είμαστε λίγο πριν τον «κόκκινο συναγερμό», είμαστε στο πορτοκαλί. Οπότε έχουν διασπαρεί παντού όλοι: οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές, η Ελληνική Αστυνομία, και τα περίπολα του Στρατού. Προηγουμένως, ο κύριος Αρνιακός το περιέγραψε σαφώς, είναι ανυπέρβλητα δύσκολες οι συνθήκες. Το έχω εξηγήσει από την πρώτη στιγμή. Και τι υπόσχομαι; Μάχη, μάχη και μάχη. Όλοι θα πρέπει να δείξουμε τη δέουσα προσοχή».

Εναέρια μέσα

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στα εναέρια μέσα που διαθέτει φέτος ο κρατικός μηχανισμός, τα οποία όπως είπε «είναι περισσότερα από ποτέ, όπως και πέρυσι»  και τόνισε την καθοριστική σημασία σύμπραξης των πολιτών στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να επισημάνω για μία ακόμη φορά, ότι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν μια τεράστια μάχη, και να ζητήσω από εθελοντές, πολίτες και την κοινωνία, να σταθεί στο πλευρό τους. Αυτοί δεν έχουν κομματικό πρόσημο. Δεν σβήνει ο Κικίλιας τις πυρκαγιές. Τις σβήνει ή δεν τις σβήνει, το Πυροσβεστικό Σώμα. Η ηγεσία, οι εθελοντές, οι δασοκομάντος και οι πυροσβέστες. Σας παρακαλώ θερμά ελάτε να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους».

πηγή ecopress.gr