Αλλαγές από το Υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλήνιες 2020

Διαρκώς σε αλλαγές προχωρά το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στις Πανελλαδικές του 2020. Έτσι μια σειρά σημαντικών αλλαγών, συμπεριέλαβε το Υπουργείο σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αλλαγές προ των πυλών είναι και για τους μαθητές, οι οποίοι του χρόνου θα φοιτούν στην Α’ και Β’ Λυκείου.
Αναφορικά, λοιπόν, με τις Πανελλήνιες του Ιουνίου του 2020 οι ρυθμίσεις αφορούν τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, τα τμήματα μουσικών σπουδών, την κατάργηση των «μίνι πανελλαδικών», αλλά και τους παλιούς αποφοίτους. Οι ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου και τις Πανελλήνιες 2020 είναι οι ακόλουθες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους»:

Πανελλήνιες 2020
Στρατιωτικές – Αστυνομικές σχολές

Οι υποψήφιοι που υποβλήθηκαν στις δοκιμασίες των προκαταρκτικών εξετάσεων των στρατιωτικών σχολών θεωρούνται αυτοδικαίως ικανοί και για τις Αστυνομικές Σχολές και δεν προσέρχονται στις προκαταρκτικές εξετάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προσόντα ιδιωτών υποψηφίων αξιωματικών και αστυφυλάκων
Να έχουν υγειά και άρτια σωματική́ διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή κατάταξης σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατά- ξεις για την σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς (κατεύθυνση Οπλών)»
– Το Α’ εκπαιδευτικό εξάμηνο αρχίζει την ημερομηνία παρουσίασης των δοκίμων στη Σχολή και λήγει το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
– Αντιστοίχως, το Β’ εξάμηνο αρχίζει το τελευταίο δεκαήμερο Φεβρουαρίου και λήγει το τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου και το Γ εξάμηνο αρχίζει το τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου και λήγει το τελευταίο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 43 παρ. 2 του π.δ. 352/1995 (Α’ 187), όπως ισχύει.
– Στο Γ’ εξάμηνο και συγκεκριμένα από το τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου οι δόκιμοι συνεχίζουν να παρακολουθούν το πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 43 παρ. 3 του π.δ. 352/1995, όπως ισχύει».

Μουσικά τμήματα – Πανελλήνιες 2020
Α. Ειδικά για το τρέχον σχολικό έτος 2019-20, οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ή ισότιμου απολυτηρίου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου των τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, μπορούν να επιλέξου να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε αυτές είτε:
– με τους όρους και προϋποθέσεις, που ισχύουν το σχολικό έτος 2019-20, είτε,
– με τους όρους , προϋποθέσεις και εξεταστέα ύλη του μαθήματος Νεοελληνική Γλώσσα Γενικού Λυκείου, που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-19.

Β. Η επιλογή θα γίνει κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων -δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού λυκείου.

Γ. Οι υποψήφιοι ,που θα επιλέξουν να εξεταστούν σύμφωνα με τη β/ περίπτωση θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των ανωτέρω τμημάτων το οποίο θα ορισθεί με απόφαση της υπουργού παιδείας Ν. Κεραμέως, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνιστούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-19.
Πρόκειται για τμήματα των οποίων η λειτουργία είχε ανακοινωθεί πέρυσι .Τα τμήματα αυτά δε θα ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο.

Τέλος στις «μίνι πανελλαδικές» βάζει το Υπουργείο
Οι φετινοί μαθητές, σύμφωνα με νόμο του πρώην υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, θα έπαιρναν μέρος μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών σε εξετάσεις ανά ομάδα σχολείων προκειμένου να λάβουν το απολυτήριό τους .
Τελικά, το Υπουργείο Παιδείας τους απαλλάσσει και από αυτό το δεύτερο «μαρτύριο».

Αλλαγές για τους μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου σε Α’ και Β’ Λυκείου
Για τους μαθητές, που φέτος φοιτούν στη Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα βελτιώσεις οι οποίες θα αφορούν τη δομή του λυκείου και τις εισαγωγικές για τα ΑΕΙ εξετάσεις.
Φαίνεται σίγουρο ότι θα επανέλθει σε «βελτιωμένη έκδοση» η τράπεζα θεμάτων, θα αλλάξουν οι ομάδες προσανατολισμού αλλά και τρόπος υπολογισμού της επίδοσης του μαθητή για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα δημιουργηθούν νέες θεματικές ενότητες και μαθήματα στο υποχρεωτικό ωράριο. Για παράδειγμα θα εισαχθούν μαθήματα ,που θα αφορούν σε εθελοντισμό, επιχειρηματικότητα, σεβασμό στον άλλον, καταπολέμηση εξαρτήσεων, αλκοόλ τσιγάρων, ναρκωτικών, καθώς και μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής. Η υπουργός παραδέχτηκε ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν πολλά θετικά έχουν όμως και αρνητικά, διότι συνιστούν την αποτύπωση μιας στιγμής. Όπως ανάφερε η ίδια, «κρίνεται το μέλλον ενός παιδιού από μία εξέταση λίγων ωρών». Σχετικά με τον χρόνο ανακοίνωσης των αλλαγών η Υπουργός δήλωσε «ότι θα αφορούν τα παιδιά που θα μπουν στην πρώτη λυκείου και για τα παιδιά της δευτέρας λυκείου. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Θα φέρουμε προσεχώς τις αλλαγές, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά και θα αφορά το νέο σχολείο που οραματιζόμαστε».

photo: protothema.gr

Πηγή: imerazante.gr