Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας για τα Δημόσια Νοσοκομεία – Τι “τρέχει” άμεσα και τι καθυστερεί

Τα μανίκια έχει σηκώσει για τα καλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με σκοπό να αλλάξουν πολλά στα δημόσια νοσοκομεία και με τελικό στόχο, τις καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς.

Με τον χρόνο αντίπαλο -καθώς πιέζουν ασφυκτικά οι εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευθεί από όλα τα προηγούμενα χρόνια- ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έχοντας στο πλευρό του τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, προσπαθεί να επουλώσει πληγές χρόνων, που έχουν κακοφορμίσει στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα μέτωπα είναι πολλά, όπως και οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει στους πολίτες για την προώθηση αλλαγών που θα κάνουν τη διαφορά στην εξυπηρέτηση των ασθενών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας, όμως, δηλώνει αποφασισμένος να βελτιώσει την καθημερινότητα στα νοσοκομεία με “μικρές και ουσιαστικές κινήσεις”, όπως είχε τονίσει στην αρχή της θητείας του, ενώ σε δημοσιογραφική συνάντηση πριν από τις γιορτές, ανακοίνωσε ότι “το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων”.

Ποια είναι, όμως, τα σχέδια του υπουργού Υγείας, τα οποία επισπεύδει πλέον με τους διορισμούς των νέων διοικητών των νοσοκομείων, καθώς είναι αυτοί που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και να τις μετασχηματίσουν σε απτά αποτελέσματα;

Πολύ ψηλά στην υπουργική ατζέντα βρίσκονται: η καλύτερη διαχείριση των Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), η διόρθωση κτιριακών προβλημάτων, και η λειτουργία περισσότερων κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Τι καθυστερεί και πιθανόν θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα όλων των παραπάνω παρεμβάσεων; Οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, που και αργούν, αλλά κι όταν υλοποιηθούν θα γίνουν με το σταγονόμετρο….

Διαχείριση Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από την αρχή της νέας χρονιάς. Οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις του Υπουργού Υγείας στις εφημερίες δύο μεγάλων νοσοκομείων (Ευαγγελισμός και Σωτηρία) είχαν διπλό σκοπό: από τη μία να δει και να καταγράψει τα προβλήματα που σημειώνονται στις εφημερίες των νοσοκομείων με την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, και από την άλλη, να περάσει το μήνυμα στους νέους διοικητές ότι θα πρέπει να βρίσκονται επιτόπου στις εφημερίες για να λύνουν προβλήματα, κάτι που θα μετρά στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους ανά τρίμηνο.

Οι αλλαγές στην εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους: στους πρώτους περιλαμβάνονται οι αλλαγές στον καταμερισμό των εφημερευόντων γιατρών κι οι χωροταξικές αλλαγές (π.χ. επέκταση στα ΤΕΠ του Ευαγγελισμού) και στις δεύτερες -που προωθούνται πιθανότατα για μετά την άνοιξη- αλλαγές του συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου (π.χ. αύξηση στις ημέρες εφημερίας).

Τα ΤΕΠ των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, πάντως, είναι από τα λίγα τμήματα νοσοκομείων που θα ευνοηθούν τη νέα χρονιά με την πρόσληψη των 175 γιατρών, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των εφημεριών των μεγάλων νοσοκομείων, ήταν και η χθεσινή (08/01) απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να επαναφέρει την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, το οποίο θα εφημερεύει πλέον τις ημέρες του μήνα που δεν εφημερεύει το Θριάσιο νοσοκομείο. Απόφαση που δίνει μεγάλη ανακούφιση στο τεράστιο πρόβλημα της υγειονομικής κάλυψης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.

Διόρθωση κτιριακών προβλημάτων και αντικατάσταση ιματισμού

Ακούγεται “μεγάλο” -καθώς τα κτιριακά προβλήματα απαιτούν δαπανηρές παρεμβάσεις- ο υπουργός Υγείας, όμως, έχει αποφασίσει να το απλοποιήσει, αξιοποιώντας δωρεές ευεργετών και κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ηδη, έχει δώσει εντολή στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να προσκομίσουν στο Υπουργείο Υγείας λεπτομερείς καταγραφές των κτιρίων όλων των δημόσιων νοσοκομείων (τετραγωνικά, μελέτες, σχέδια και προβλήματα), ώστε να εκπονηθεί το σχετικό σχέδιο δράσης.

Στο σχέδιο αυτό θα αξιοποιηθούν και τελειόφοιτοι αρχιτεκτονικών και πολυτεχνικών σχολών, οι οποίοι με κίνητρο βραβείο, αλλά και χρηματικό έπαθλο, θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για έξυπνες λύσεις και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα εν λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Σήμερα Πέμπτη 9/1 μάλιστα στο Υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας συγκαλεί συνάντηση εργασίας σχετικά με το θέμα αυτό, με τη συμμετοχή Πρυτάνεων των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό.

Η συμβολή ιδιωτών και δωρητών σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί και για την εκπόνηση συγκεκριμένων έργων, όπως για την αναβάθμιση στις τουαλέτες όλων των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ιματισμού (κλινοσκεπάσματα). Με παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί η συμβολή ιδιωτών για την τοποθέτηση ψυκτών σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά και καθισμάτων (παγκάκια) σε εξωτερικούς και προαύλιους χώρους νοσοκομείων.

Αύξηση κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη 08/01 η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ζήτησε από εκπροσώπους ιδιωτικών κλινικών (ΠΕΙΚ και ΣΕΚ) να διαθέσουν στο ΕΣΥ επιπλέον 40 κλίνες Εντατικής Θεραπείας, με σκοπό την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, εξαιτίας της επικείμενης έξαρσης της γρίπης.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών εμφανίζονται κατ’ αρχήν θετικοί, όμως, ζήτησαν θεσμικά και οικονομικά ανταλλάγματα με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί οριστική συμφωνία, ενώ θα ακολουθήσει κι άλλη συνάντηση τις επόμενες μέρες.

Η προσπάθεια αυτή του υπουργείου Υγείας, πάντως, συνδυάζεται και με παράλληλη προσπάθεια ανοίγματος κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων, σχέδιο που όμως, προσκρούει στις προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες καθυστερούν.

Στα μακροπρόθεσμα σχέδια του Υπουργείου Υγείας, πάντως, για την καλύτερη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση νέου πληροφοριακού συστήματος που προβλέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των τμημάτων Επειγόντων και των κλινικών των νοσοκομείων, με τις ΜΕΘ που έχουν διαθέσιμα κρεβάτια και με το ΕΚΑΒ που τα διαχειρίζεται. Το πρόγραμμα αυτό, ενώ είναι έτοιμο σε τεχνικό επίπεδο κι έχει εκπαιδευτεί προσωπικό στον χειρισμό του από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν τέθηκε σε εφαρμογή, κάτι που θα γίνει πιθανότητα την άνοιξη μετά την πάροδο της περιόδου έξαρσης της γρίπης

Πηγή: iatropedia.gr