Άμεσες ενέργειες στήριξης των πληγέντων από την χαλαζόπτωση παραγωγών της Κεφαλονιάς || Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας || Θα ενημερώσει και θα προτείνει ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφερειάρχης

Η ενημέρωση για τις ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες της Κεφαλονιάς από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, τα μέτρα αντιμετώπισης και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ήταν το αντικείμενο της διαδικτυακής συνάντησης εργασίας με παραγωγούς και οινοποιούς που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και την οποία συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης της ΥπαίθρουΣωτήρης Κουρής.

Στο σύνολό τους οι αμπελοκαλλιεργητές και οινοποιοί της Ρομπόλας, τόσο του Συνεταιρισμού, όσο και ανεξάρτητοι αμπελουργοί, παρουσίασαν τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστησαν οι καλλιέργειες αμπέλου, ελιών, κηπευτικών καθώς και προϊόντων γης που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.

Με μελανά γράμματα κατέστησαν σαφές πως όχι μόνο δεν υπάρχει ελπίδα για τον φετινό τρύγο αφου καταστράφηκε απόλυτα ο καρπός, κατι το οποίο τις επόμενες ημέρες θα είναι πιο εμφανές, ενω απειλούνται και από τις ασθένειες που θα πέσουν στα κατεστραμμένα αμπέλια.

Θέτοντας ζήτημα επιβίωσης, αφου μετα απο 1,5 χρόνο ύφεσης, είδαν σήμερα την παραγωγή τους να καταστρέφεται, ζήτησαν την στήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου να μεταφερθεί στην Κυβέρνηση το θέμα να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν, την πρόβλεψη μέτρων ενίσχυσης της παραγωγής και της προστασίας του φυτικού κεφαλαίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Σωτήρης Κουρής, ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν απο την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταιγίδα με έντονη χαλαζόπτωση και δήλωσε πως “για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες ενός έντονου καιρικού φαινομένου, το οποίο δεν άφησε αλώβητη τη Κεφαλονιά. Θύμα της έντονης χαλαζόπτωσης της 15ης Μαΐου ήταν ο Κεφαλλονίτικος αμπελώνας αλλά και οι υπόλοιπες αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες (ελιές, κηπευτικά, σπαρτά). Η κινητοποίηση της Περιφερειάρχου Ροδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου αλλά και του Υπουργού Σπήλιου Λιβανού, ήταν άμεση για την υποστήριξη των παραγωγών οικονομικά αλλά και συμβουλευτικά με στόχο τη ελαχιστοποίηση των απωλειών σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο”.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, εξέφρασε την υπερηφάνεια της για την παραγωγή των κρασιών της Κεφαλονιάς και των τοπικών προϊόντων της ευρύτερα, και την πεποίθηση πως “οι αμπελοκαλλιεργητές, οι οινοποιοί και οι παραγωγοί κηπευτικών και σπαρτών θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οικονομικά και ηθικά. Στο πλαίσιο της αποστολής μας, δεν είναι μόνο η συμπαράσταση προς τους πληγέντες αλλά η ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη και βοήθεια στην πρωτογενή παραγωγή και το άνοιγμα των αγορών για την διάθεσή της που αποτελεί τον πλούτο του Ιονίου. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί και ξεπεραστεί το πρόβλημα άμεσα επιταχύνοντας διαδικασίες και συναντήσεις στα αρμόδια Υπουργεία και τον ΕΛΓΑ”.

Η κα Κράτσα ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου να φέρει στο αυριανό (19.05.2021) έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισμα με το οποίο θα εκφράζεται η αλληλεγγύη προς τους παραγωγούς της Κεφαλλονιάς με διάφορους τρόπους.