ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

ΕΔΡΑ: Λ. ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ 119, 28100, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26710 22262, ΦΑΞ: 26710 22290

ΚΙΝΗΤΟ: 6945513372

e-mail: ergatikokentroki@gmail.com και grammateiaekki@gmail.com

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Συνάδελφοι-ισσες,

 

Τις τελευταίες μέρες και ενώ η κατάσταση για χιλιάδες συναδέλφους σε όλους τους κλάδους και κύρια του επισιτισμού-τουρισμού γίνεται όλο και δυσκολότερη, με τις απολύσεις και την ανασφάλεια να σπάνε κόκκαλα, τα εργατικά σωματεία και συνδικάτα γίνονται αποδέκτες σοβαρών καταγγελιών για εργοδοτικές αυθαιρεσίες που πολλές φορές ξεπερνούν κάθε όριο.

 

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία του καταστήματος τουριστικών ειδών «Οδύσσεια» στο Κιόνι της Ιθάκης, για την άδικη και τρομοκρατική απόλυση της συναδέλφισσας Ι.Κ.. Η συγκεκριμένη απόλυση είχε το «ποιοτικό» χαρακτηριστικό της εμπλοκής των αστυνομικών αρχών του νησιού της Ιθάκης, που επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο, ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν την συγκεκριμένη απόλυση για λογαριασμό της εργοδοσίας, προκειμένου αυτή να προσλάβει ιδιαίτερα τρομοκρατικό χαρακτήρα!

 

Πρόκειται για μια ληστρική επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στην συγκεκριμένη εργαζόμενη καθώς της οφείλει και δεδουλευμένα και ένσημα, καθώς την ασφάλιζε ως τετράωρη και την κράταγε μέχρι και 12 ώρες στο κατάστημα!!!

 

Με πρωτοφανείς πιέσεις και μεθοδεύσεις η εργοδοσία και προκειμένου να «βγει λάδι», εξαπέλυσε ένα όργιο απειλών και τρομοκρατίας εναντίον της, με την απαίτηση να υπογράψει ένα κατάπτυστο κείμενο στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ να, αναφέρει ότι, «…φταίει η ίδια η εργαζόμενη για την πτώση του τζίρου του καταστήματος…» αλλά και «…για την απόλυσή της…», καθώς έδειχνε «…ανυπακοή στις εντολές της εργοδότριας…» και «…δεν εξυπηρετούσε με χαμόγελο…»!

 

Όταν όμως το όργιο της τρομοκρατίας των πιέσεων και των απειλών του τύπου «αν δεν υπογράψεις την απόλυσή σου με το χαρτί αυτό δεν θα πάρεις τίποτα από τα χρωστούμενα…» δεν έπιασε τόπο, την δουλειά ανέλαβε το ΑΤ Ιθάκης που αξιωματικός του, τηλεφώνησε στην συναδέλφισσα για να τη νουθετήσει, λέγοντας ότι, «…μετά από τα παράπονα της εργοδότριας, πρέπει να περάσει από το ΑΤ να υπογράψει την απόλυσή της».

 

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια, που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και θυμίζει άλλες εποχές, αφού αντί οι αστυνομικές αρχές να στραφούν ενάντια στον εργοδότη  για την προκλητική αυθαιρεσία του, ανάλαβε για λογαριασμό του τον εκβιασμό της συναδέλφισσας.

 

Είναι καθαρό πως η ενέργεια αυτή είναι ενταγμένη στις διευκολύνσεις που παρέχει το κράτος και η σημερινή κυβέρνηση στα όργανα καταστολής, που είτε με νομοθεσίες είτε με την ανοχή που επιδεικνύει σε τέτοιες συμπεριφορές,  παίρνει ανοιχτά το μέρος της εργοδοσίας τσακίζοντας κάθε αυτονόητο εργατικό δικαίωμα..

 

Ούτε όμως και η παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας προς το ΑΤ Ιθάκης για την απαράδεκτη τακτική του αλλά και για το γεγονός ότι δεν είχαν ουδεμία αρμοδιότητα να παρέμβουν, στάθηκαν ικανά να βάλουν φρένο στην αστυνομική και εργοδοτική τρομοκρατία. Η επιθεωρήτρια εργασίας όχι μόνο έλαβε σαν απάντηση ότι «…όλα έγιναν όπως έπρεπε…», αλλά λίγα λεπτά αργότερα ο δικηγόρος της εργοδοσίας προσπάθησε τηλεφωνικά να νουθετήσει με τη σειρά του και την επιθεωρήτρια και την εργαζόμενη!

 

Ως Ε.Κ. Κ.-Ι. θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση εργοδοσίας και αστυνομικών αρχών, αναδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την σκληρή ταξική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. που συναγωνιζόμενη τις προηγούμενες ΝΔ/ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να πληρώσουν αποκλειστικά και μόνο οι εργαζόμενοι την νέα καπιταλιστική κρίση που εξελίσσεται.

 

Κάνουμε ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ενέργειες σαν τις παραπάνω όχι μόνο δεν φοβίζουν το ταξικό εργατικό κίνημα και τους εργατοϋπάλληλους που συσπειρώνει, αλλά αντίθετα ενισχύει την απόφασή μας να παλέψουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ενάντια στις πολιτικές που ρημάζουν στην κυριολεξία τη ζωή μας.

 

Είναι γεγονός ότι σε αντίθεση με τα όσα αναμασούν τα κυβερνητικά επιτελεία για «ρήτρες απασχόλησης» και «μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι εντελώς διαφορετική. Σε όλους τους κλάδους επιβεβαιώνεται ότι δίπλα στο χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, τα αντεργατικά μέτρα που πρόσθεσε η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία στο ήδη τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, έχουν λύσει ακόμα περισσότερο τα χέρια της εργοδοσίας και στο ζήτημα των απολύσεων.

 

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, το Ε.Κ. Κ.-Ι. και τα σωματεία του, παίρνουμε θέση μάχης ενάντια στις απολύσεις, την τρομοκρατία, την ανασφάλεια.

 

Καλούμε τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να βγάλουν αποφάσεις στήριξης ενάντια στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας και μηχανισμών.

 

Να πληρωθεί στο ακέραιο η συναδέλφισσα, να μπουν όλα τα ένσημα όπως προβλέπεται.

 

Να κοπούν μαχαίρι οι «νουθεσίες» προς αυτήν, προς την Επιθεώρηση Εργασίας και προς το Εργατικό Κέντρο, προς το εργατικό λαϊκό κίνημα.

 

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

 

Να ενισχυθούν παντού τα σωματεία, να πυκνώσουν οι γραμμές τους, να γίνει κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές μας!

  Αργοστόλι 28/7/2020

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΑΒΡΙΛΗΣ Γ.              ΚΑΜΠΙΤΣΗΣ Σ.