Αναλυτικός οδηγός για τους δασικούς χάρτες -Απαντήσεις σε ερωτήματα

Σε ρυθμούς… δασικών χαρτών βρίσκονται και πάλι οι ιδιοκτήτες, καθώς με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος θα γίνει εκ νέου η ανάρτηση και η κύρωση, με σκοπό να συμπεριληφθούν όλα τα κακώς κείμενα που άφηναν μέχρι πρότινος μετέωρους τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, γίνεται αποχαρακτηρισμός για μερίδα εκτάσεων που μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών εμφανίζονταν ως «δασικές», παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γη την οποία είχε διανείμει το κράτος για καλλιέργεια προ του 1975.

«Επειδή η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών γίνεται για πρώτη φορά, το νομοθετικό πλαίσιο αναμορφώθηκε και συμπληρώθηκε πολλές φορές και οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τους πολίτες μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν πολλά λάθη και παραλείψεις και από πλευράς της διοίκησης αλλά και των πολιτών. Πολλοί ιδιοκτήτες που το χωράφι τους χαρακτηρίστηκε ως δασικό, υπέβαλαν αντίρρηση καταθέτοντας τον τίτλο ιδιοκτησίας και τις συντεταγμένες του ακινήτου, υποστηρίζοντας ότι η έκταση τους ανήκει και δεν είναι δασική,  περιμένοντας να δικαιωθούν από την Επιτροπή Αντιρρήσεων. Είναι πολλοί λοιπόν αυτοί που θα δούνε τα χωράφια τους να παραμένουν δασικά και τελικά στο Κτηματολόγιο να φαίνονται ότι ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι κατά την υποβολή της αντίρρησής τους δεν περιέχονταν η σωστή τεκμηρίωση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να αποδείξουν τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο η αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή.

Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρτηθεί, ενώ το υπόλοιπο 7% είναι διάφορες κατηγορίες αντιρρήσεων που δεν έχουν εξεταστεί. Με τα νέα δεδομένα, εκτός του ότι θα γίνει εκ νέου ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών -δηλαδή και των οικιστικών πυκνώσεων που είχαν αρχικά εξαιρεθεί, αλλά και εκείνων που φαίνονταν δασικά χωρίς να είναι- ενισχύονται οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, αυστηροποιείται το πλαίσιο ελέγχου, ενώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες καλούνται να «τρέξουν» τη διαδικασία ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2021.

Οι δασικοί χάρτες σύμφωνα με την Υ.Α. θα αναμορφώνονται σε όποιο στάδιο της διαδικασίας κύρωσης και αν βρίσκονται, προκειμένου να συμπεριλάβουν τις προβλεπόμενες διοικητικές πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν πριν την ισχύ του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων), αφού αναμορφωθούν και διορθωθούν θα αναρτηθούν εκ νέου στο σύνολό τους.

Πηγή: aftodioikisi.gr