Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά: Ανασχηματισμός σε… δεύτερο χρόνο και όχι στον επόμενο τόνο. Ορόσημο ο Ιούλιος, όταν η κυβέρνηση συμπληρώνει έναν χρόνο ζωής. Προέχει η επιτυχημένη επιστροφή στη «νέα κανονικότητα» και η οικονομία λένε στο newsit.gr συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Στο πιο κρίσιμο στάδιο εισέρχεται από σήμερα το σχέδιο για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και την Κρήτη, επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, οι εκκλησίες είναι ανοιχτές από χθες, ενώ ανοίγουν σήμερα και τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και σειρά παίρνει από την επόμενη Δευτέρα η εστίαση. Το Σαββατοκύριακο, όμως, το ενδιαφέρον στράφηκε και στα σενάρια ανασχηματισμού, με το Μαξίμου να τα διαψεύδει κατηγορηματικά.
Λένε, όμως, πως όπου υπάρχει καπνός πάντοτε υπάρχει και φωτιά και ότι οι ανασχηματισμοί – και οι εκλογές – δεν προαναγγέλλονται, αλλά… γίνονται. Και τούτο ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Διότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μοιάζουν… αναπόφευκτες για να κάνει restart η κυβέρνηση μετά τον κορονοϊό, ενώ η αξιολόγηση των υπουργών συνεχίζεται και δεν αποτελεί μια στατική διαδικασία. Άρα, υπό αυτή την έννοια, οι διαρροές για την ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα σενάρια ανασχηματισμού απλώς αποκλείουν το ενδεχόμενο άμεσων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
Όχι, όμως, και των αλλαγών σε δεύτερο χρόνο, όταν είναι λογικό ο πρωθυπουργός να θελήσει να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας και – κυρίως – να διορθώσει αστοχίες και να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο σε συγκεκριμένους τομείς. Άλλωστε, οι αστοχίες αυτές και οι… υπεύθυνοι φαίνεται πως έχουν εντοπιστεί, όπως έγινε π.χ. με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων ή το σχέδιο για τον τουρισμό. Συνομιλητές του πρωθυπουργού έλεγαν χαρακτηριστικά στο newsit.gr πως ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως λογικό να σκέφτεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως αυτή τη στιγμή προέχει η επιτυχημένη ολοκλήρωση του σχεδίου για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα» και το ζέσταμα της μηχανής της οικονομίας, προκειμένου να πάρει και πάλι γρήγορα μπροστά.
Ανασχηματισμός στα… γενέθλια;
Τούτων δοθέντων, ο ανασχηματισμός μπορεί να μην είναι άμεσος, αλλά θα μπορούσαν π.χ. τα «γενέθλια» της κυβέρνησης τον Ιούλιο να είναι ορόσημο στο οποίο θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα έχει κριθεί με επάρκεια το έργο των υπουργών και υφυπουργών. Ή ακόμη κι ο Σεπτέμβριος, ο οποίος συμπίπτει – ελέω ΔΕΘ – με την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν. Σύμφωνα, άλλωστε, με τη διαρροή που κυκλοφόρησε χθες από το Μαξίμου, «το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης, ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας». Και επιπλέον: «Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται».
Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη αποστροφή ενισχύει το σενάριο αλλαγών στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου σε δεύτερο χρόνο κι όχι εν θερμώ κι ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο αγώνας απέναντι στην πανδημία, ο οποίος άλλαξε με βίαιο τρόπο τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.
Μοντέλο Τσιόδρα – Χαρδαλιά
Παράλληλα, ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της ενίσχυσης του κυβερνητικού σχήματος με μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς το μοντέλο των «τεχνοκρατών» τύπου Τσιόδρα-Χαρδαλιά δοκιμάστηκε και στην πράξη κρίθηκε θετικά. Ενδέχεται, επίσης, να σηματοδοτήσει με ακόμη πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη στροφή Μητσοτάκη στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, αξιοποιώντας ενδεχομένως στελέχη από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και πραγματοποιώντας «εισπήδηση» σ’ έναν προνομιακό χώρο για το ΚΙΝΑΛ και μάλιστα σε μια περίοδο που η Χαριλάου Τρικούπη δέχεται πιεστικό πολιτικό φλερτ από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θέλει 4ετία ο Μητσοτάκης
Ένας ανασχηματισμός, εξάλλου, «σκοτώνει» και τα σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία ούτως ή άλλως φαντάζουν παράταιρα με τη λογική του κ. Μητσοτάκη και το θεσμικό τρόπο με τον οποίο αξιολογεί τα γεγονότα και ενεργεί σχετικά. Συνομιλητές του πρωθυπουργού πάλι, έχουν αποκομίσει την εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση της τετραετίας, η οποία σήμερα περνά μέσα από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας. Αν μάλιστα το σχέδιο αυτό οδηγήσει το 2021 στον δραστικό περιορισμό των συνεπειών του κορονοϊού και οι δείκτες θα επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την υγειονομική κρίση, τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της και θα διευκολυνθεί ο στόχος του κ. Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση της τετραετίας, επιστρέφοντας και στο πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της προ κορονοϊού εποχής.
Πηγή: newsit.gr