Οι δήμαρχοι ζητούν από την Πολιτεία να καθορίσει το γρηγορότερο δυνατό τις προδιαγραφές για τις οργανωμένες παραλίες, ώστε να προχωρήσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες

Έντονος αναβρασμός επικρατεί στους παραθαλάσσιους και τουριστικούς δήμους και συνεχείς είναι οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και των ηγεσιών των αρμόδιων υπουργείων, αναφορικά με το ποια μορφή θα έχουν οι οργανωμένες παραλίες το φετινό καλοκαίρι και με το πώς θα κάνουν τα μπάνια τους οι πολίτες.

Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, αυτήν τη στιγμή οι δήμαρχοι σε ολόκληρη τη χώρα αναμένουν τις προδιαγραφές που θα θέσει ο ΕΟΔΥ για τις οργανωμένες παραλίες, οι οποίες θα γίνουν απολύτως σεβαστές για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια των πολιτών.

Ωστόσο, οι δήμαρχοι των παραθαλάσσιων περιοχών, με μπροστάρη την ΚΕΔΕ, πιέζουν τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να καθοριστούν το γρηγορότερο δυνατό οι απαραίτητες προδιαγραφές, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να οργανώσουν τις παραλίες. Να κλείσουν συμφωνίες με όσους ναυαγοσώστες απαιτηθούν και να καθορίσουν πόσες επιχειρήσεις (beach bars, ιδιώτες που νοικιάζουν ομπρέλες κτλ.) θα μπορούν να λειτουργήσουν σε κάθε παραλία.

«Πρόκειται για ένα θέμα, που μας απασχολεί πάρα πολύ και περιμένουμε οι ειδικοί να καθορίσουν τις προδιαγραφές. Εμείς δεν έχουμε και δεν πρέπει να έχουμε προτάσεις. Εκείνο που ζητάμε και κάνουμε πολλές συζητήσεις γι’ αυτό με αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, είναι οι προδιαγραφές να καθοριστούν το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να προχωρήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες, οι οποίες είναι χρονοβόρες. Για παράδειγμα, άμεσα πρέπει να ξεκινήσουμε τους διαγωνισμούς για τους ναυαγοσώστες. Πρέπει να ξέρουμε, πόσοι θα χρειαστούν για κάθε παραλία. Επίσης, πρέπει να δούμε ποια τμήματα των παραλιών θα μισθωθούν σε ιδιώτες, ώστε να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Είναι δεδομένο ότι οι οργανωμένες παραλίες δε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν την 1η Ιουνίου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και σίγουρα θα πάμε πιο πίσω. Όλα πρέπει να καθοριστούν το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να γνωρίζουμε, τι πρέπει να κάνουμε», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Παπαστεργίου.

Ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι οι τιμές μίσθωσης τμημάτων των παραλιών σε ιδιώτες θα είναι αρκετά μειωμένες φέτος και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού και οι επιχειρήσεις θα έχουν χαμηλότερους τζίρους. Τόσο επειδή θα χάσουν μέρος της καλοκαιρινής σαιζόν, όσο και διότι θα πρέπει να αναπτύξουν λιγότερα τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες, εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πηγή: ethnos.gr