Άννα Σταθοπούλου: Αναλυτική παρουσίαση εκλογικού αποτελέσματος Υποψήφιων Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά

Αννα Σταθοπούλου, κοινωνική επιστήμονας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ – ΕΠΑΝΑΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.

Στον Νομό Κεφαλληνίας & Ιθάκης ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 32.94%, μια ποσοστιαία μονάδα κάτω από το ποσοστό του στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 (33.95%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε στον Δήμο Ληξουρίου (41.21%) και το αμέσως επόμενο υψηλότερο στον Δήμο Ιθάκης (33,86%).

Ακολουθεί ο Δήμος Αργοστολίου με 30.19% και τέλος ο Δήμος Σάμης με 29.68%.

Το σημαντικό σε αυτό το αποτέλεσμα είναι το επίπεδο συσπείρωσης δυνάμεων που πετύχαμε μέσα στον τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου στον Νομό μας: 33% και 7.377 ψήφους, έναντι 24% και 5.349 ψήφων στις ευρωεκλογές του Μαίου.

Το φαινόμενο αυτό, βέβαια, δεν ήταν τοπικό: σε όλες τις αναλύσεις μέχρι σήμερα αναφέρεται η ιστορική καταγραφή ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ από τις ευρωεκλογές (συσπείρωση 56,5%) έως τις εθνικές εκλογές (συσπείρωση 71%), που κυρίαρχα αποδίδεται στην εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ, αλλά και την σημαντική ενεργοποίηση των Ο.Μ. και των ψηφοφόρων μας.

Σε επίπεδο Νομού, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς-Ιθάκης συγκράτησε τις δυνάμεις του, κερδίζοντας μάλιστα ένα μικρό αριθμό ψηφοφόρων.

Τηρουμένων των αναλογιών, την ισχυρότερη συγκριτικά εμφάνιση αποτελέσματος ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο Νησί της Ιθάκης: εκεί σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές αύξησε τη δυναμική του και σε ποσοστό και σε ψήφους, κινούμενος 1+ ποσοστιαία μονάδα πάνω από το γενικό ποσοστό του Νομού για τον ΣΥΡΙΖΑ και 4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το γενικό ποσοστό του Νομού για την Ν.Δ. Στις πολύ μικρές τοπικές κοινωνίες, που η δεξαμενή των ψηφοφόρων είναι τρομερά μικρή και η ψήφος χρωματισμένη, μερικές φορές έως και οπαδική, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι να πετύχει κομματικές μετακινήσεις. Το ότι τις πετύχαμε αναλύεται και θα συζητηθεί σε επίπεδο οργάνωσης, για να βγουν και χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία.

Κρίνοντας, τέλος, από το σύνολο των συζητήσεων, των εντυπώσεων και των αντιδράσεων που είχα την ευκαιρία να βιώσω σαν υποψήφια βουλευτής για το πολύ μικρό χρονικό διάστημα των δυο εβδομάδων που συμμετείχα στον προεκλογικό αγώνα, τα χαρακτηριστικά των διοργανώσεων της Νομαρχιακής Επιτροπής και των Οργανώσεων Μελών ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ, η παρουσία των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής που μας στήριξαν, αλλά και το περιεχόμενο των ομιλιών και των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και τις τοπικές κοινωνίες έφεραν πολλά και σημαντικά ποιοτικά γνωρίσματα, ευδιάκριτα, διαφοροποιά, με έντονο ιδεολογικό στίγμα και υψηλή επάρκεια τεκμηρίωσης. Αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη από προηγούμενα χρόνια και θέτει θεμέλια για μια ακόμα ουσιαστικότερη παρουσία και παρέμβαση στα Νησιά μας.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Στις εκλογές του Ιουλίου ψήφισαν 23.244 άτομα (41.08%), περίπου χίλια άτομα περισσότερα από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Το ιστορικό υψηλό της τελευταίας δεκαετίας ο Νομός μας το άγγιξε το 2009, με συμμετοχή 49,24%, αναδεικνύοντας πρώτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 41.83%, παρότι σε παλαιότερες αναμετρήσεις η συμμετοχή άγγιξε μέχρι και το 52%.

Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη δεν είχαμε φαινόμενα υψηλών ποσοστών άκυρων ή/και λευκών ψηφοδελτίων, όπως παρατηρήθηκε σε άλλες εκλογικές περιφέρειες της Π.Ι.Ν.: τα έγκυρα ψηφοδέλτια κινήθηκαν στο ίδιο περίπου ποσοστό με τις τελευταίες αναμετρήσεις (98%).

Σε επίπεδο συσχετισμών, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν 1.120 άτομα περισσότερα από τις προηγούμενες εκλογές, η Ν.Δ. κέρδισε την μονοεδρική του Νομού μας με μια διαφορά 1.248 ψήφων, ενώ ο κ. Καππάτος υπερκέρασε την κ. Θεοπεφτάτου με μόλις 381 ψήφους.

Το 74% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας έδειξε προτίμηση σε πολιτικό πρόσωπο, είναι όμως σημαντικό να πούμε ότι σχεδόν ένας στους 4 έριξε ασταύρωτο ψηφοδέλτιο. Συγκριτικά, σχεδόν το 90% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. σταυροδότησε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο και μόνον ένας στους 10 έριξε ασταύρωτο. Η παρατήρηση επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών και εξηγήσεων, καταρχήν όμως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αυτό συνδέεται στενά με την ιδεολογική ψήφο και σηματοδοτεί ένα σημαντικό χώρο συζήτησης.

Από το 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 η κ. Θεοπεφτάτου τριπλασίασε τις δυνάμεις των προσωπικών της ψηφοφόρων και στα δυο Νησιά του Νομού μας, ενώ τις κράτησε σταθερές από τη διάσπαση και μετά στο 42%, σκαρφαλώνοντας μάλιστα στο 43% στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Αυτό μας δείχνει κάποια πράγματα, τόσο για την πολιτική ανωτερότητα της ίδιας, όσο και για τα γνωρίσματα του σώματος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας.

Στο σύνολο όσων έδειξαν προτίμηση σε συγκεκριμένο υποψήφιο του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ (Νομός), ένα συμπαγές 58% έδωσε το σταυρό προτίμησης στην Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, 32% στον Αριστοτέλη Μπατιστάτο και 10% στην ‘Αννα Σταθοπούλου.

Και οι τρεις υποψήφιοι είχαν ικανή εκπροσώπηση και από τις τρεις διακριτές δεξαμενές ψήφων του Νομού μας και συγκεκριμένα α) το Νησί της Κεφαλονιάς, β) το Νησί της Ιθάκης και γ) τους Ετεροδημότες μας. Ως Ιθακήσια υποψήφια αναφέρω με ιδιαίτερη χαρά ότι είδα σταυρούς προτίμησης στην πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων της Κεφαλονιάς, κάτι που καταρρίπτει καταρχήν το μύθο του «αποκλεισμένου» υποψήφιου της Ιθάκης, είτε πρόκειται για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είτε για οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Σε επίπεδο Νησιών, η κ. Θεοπεφτάτου πήγε καλύτερα στην Ιθάκη από την Κεφαλονιά, καθώς εκεί συγκέντρωσε το 70% όλων των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ με προτίμηση, καταγράφοντας και το υψηλότερο ποσοστό προτίμησής της σε σχέση με τις άλλες δυο δεξαμενές ψηφοφόρων.

Στην Κεφαλονιά συγκέντρωσε το 57% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 1 στους 2 ετεροδημότες (53%) δήλωσε δια της σταυροδοσίας του ότι θα ήθελε να συνεχίσει να την βλέπει επικεφαλής των πολιτικών πραγμάτων στα Νησιά μας.

Ο κ. Μπατιστάτος είχε την καλύτερή του επίδοση στο Νησί της Κεφαλονιάς, όπου συγκέντρωσε το 35% όσων έδωσαν σταυρό προτίμησης, στην Ιθάκη συγκέντρωσε αντίστοιχα το 6%, ενώ σχεδόν 1,5 στους 3 (27%) των Ετεροδημοτών μας θα ήθελαν να του δώσουν μια ευκαιρία. Η Α. Σταθοπούλου είχε την ομαλότερη κατανομή σταυροδοσίας από τους 3 υποψηφίους, ψηφίστηκε από 1 στους 4 Ιθακήσιους που έδωσαν σταυρό προτίμησης σε κάποιον υποψήφιο, συγκέντρωσε το 20% των σταυρών των Ετεροδημοτών του Νομού και το 8% των σταυρών προτίμησης της Κεφαλονιάς.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη γίνει κεντρικά και λίγο ως πολύ οι αιτίες της εκλογικής ήττας έχουν προσδιοριστεί και συζητηθεί επαρκώς. Από την δική μου σκοπιά, ως κοινωνιολόγου, στην κατανόηση του αποτελέσματος βρίσκω πολύ εύστοχη και πολύ χρήσιμη τη θεώρηση του «responsible vs. responsive government», μιας σύγχρονης θεωρίας δημοκρατίας και εκπροσώπησης στην οποία αναφέρθηκε και η πολιτική επιστήμονας Κατερίνα Λαμπρινού στην εκδήλωση αποτίμησης αποτελέσματος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς: η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαιρετικά “rensonsible”, αλλά όχι όσο έπρεπε “responsive”.

Μέσα στον αγώνα της καθημερινότητας, η κυβέρνηση αμέλησε να κρατήσει ζωντανή την εικόνα της προοπτικής, συνάμα μην αξιολογώντας σωστά την ένταση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος που επιτηδείως και πολύ επιτυχημένα είχε δημιουργηθεί στην κοινωνία. Αυτά θα τα διορθώσουμε. Όπως θα διορθώσουμε και μια σειρά από άλλα πράγματα, άλλες παραμέτρους που συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουλίου 2019, το οποίο συνοψίζεται σε δυο μόνο λέξεις:
“EIMAΣΤΕ ΕΔΩ”!!!

• Η ανάλυση πρωτοδημοσιεύτηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ΙΘΑΚΗΣ, 16.9.2019.
• Οι βάσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων προέρχονται από το ΥΠΕΣ.
• Τα στοιχεία σταυροδοσίας προέρχονται από την ιστοσελίδα της Π.Ι.Ν., κατά τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Κεφαλονιάς.