ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Επιλέγω το δημόσιο μέσο αυτό δήμαρχε, κύριε Μάκη Μονιά, επειδή αυτά τα λίγα λόγια που θα σου απευθύνω, έπειτα και από τις σημαντικές εξελίξεις  που έφεραν οι παρεμβάσεις σου στο δημοτικό συμβούλιο  και στη λειτουργία του θεσμού γενικότερα, αφορούν όλους και όλες που συμμετέχουμε  σ΄ αυτήν την καθημερινότητα που προσπαθούμε να την καλυτερέψουμε!

Θα θυμίσω, με μικρή αφήγηση, ένα σημαντικό  περιστατικό που εκτυλίχτηκε λίγο μετά την ιστορική επιτυχία της προσπάθειας των πολιτών του δήμου Σάμης στις δημοτικές εκλογές.

Κάποιο απόγευμα , περίπου στα μισά του Αυγούστου του ΄19 σε μία από τις μαζώξεις της νικήτριας παράταξης των εκλογών του Ιούνη – της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ – ειπώθηκε από κάποιον καλό συνάδελφο η φράση « φεύγω και μην με ξαναφωνάξετε σε τέτοια συνάντηση , τόσο κενή από αντικείμενο εργασίας και ανούσια,  μπροστά σε τόσα πολλά που μας περιμένουν. Αν δεν αλλάξουμε τρόπο λειτουργίας εύχομαι να μην έρθει εκείνη η στιγμή που θα πω …χίλιες φορές να είχα κάνει άλλη επιλογή  παρά εσένα  Μάκη Μονιά…»                                                                                                    ( Οι λέξεις που χρησιμοποιώ δεν είναι ακριβώς οι ίδιες, καθώς δεν υπάρχουν πρακτικά, όμως δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός και η ουσία του..το γνωρίζουν καλά οι αρκετοί συμμετέχοντες συνάδελφοι )

Ο καλός φίλος πάντοτε  και συνοδοιπόρος μέχρι εκείνη τη στιγμή , ( δύο και μισό μόλις μήνες μετά τις εκλογές !!!) είχε δώσει ότι παραπάνω είχε σε έναν αγώνα για την υλοποίηση του οράματός του , του οράματός μας… για ένα δήμο Σάμης συμμετοχικό, δημιουργικό .

Ίσως να μας αιφνιδίασε τότε , ίσως η απειρία στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων τον οδήγησε σε κίνηση βιαστική εν θερμώ , και μέχρι εκεί μπορώ να συμφωνήσω ?

ΟΜΩΣ  !!!  Δύο χρόνια αργότερα και αφού έχετε ψηθεί και στα δύσκολα σαν δημοτική αρχή,….. πλέον έρχεσαι να δικαιώσεις .. δήμαρχε του δήμου Σάμης, κ. Μάκη Μονιά (επικεφαλή της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ?)  στον απόλυτο βαθμό τα απευκταία τότε λόγια εκείνα του σεβαστού συναγωνιστή που τα σκίαζαν η απογοήτευση , η πικρία και η οργή.

Η επιβεβαίωση αυτής της αδιανόητης, πριν από λίγο χρονικό διάστημα, εκδοχής , και απευκταία για όσους στηρίξαμε την προσπάθεια,.. φέρνει  απογοήτευση, μαζί με άλλα κατά άτομο συναισθήματα,  στους συνδημότες και στις συνδημότισσες που πίστεψαν στις προσωπικότητες όλων όσων στήριξαν την παράταξη, που πίστεψαν σε εσένα, ως επικεφαλή, που περίμεναν να δουν από την ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ κάτι να αλλάζει , κάτι να πηγαίνει μπροστά , αφήνοντας σκιές , εγκατάλειψη , μιζέρια,  οριστικά στο παρελθόν !

Σχεδόν πανηγυρικά εμφανίζεσαι σήμερα να διαψεύδεις τους πάντες, ιδιαίτερα τους πρώην στενότερους συνεργάτες σου, ως προς την πολιτική έννοια που συνόδευε το όνομά σου παλιέ συναγωνιστή Μάκη,… με ενέργειες που κανένας πολιτικός μέχρι σήμερα δεν έχει αποτολμήσει,  παραδίδοντας …άνευ όρων το ύψιστο και εξαιρετικά τιμητικό δικαίωμα που σου εμπιστεύτηκαν οι συνδημότες και συνδημότισσες, να διαχειριστείς τα δημόσια πράγματα  του δήμου μας και την καθημερινότητα μας,….  στο παρελθόν που μας είχε απογοητεύσει !

Σε ένα παρελθόν,… Μάκη που ΜΑΖΙ σχεδιάζαμε για το πώς θα ξεφύγουμε σαν περιοχή απ΄ αυτό .

Σχεδιάζαμε… για το πώς θα οδηγήσουμε με τους συνδημότες και τις συνδημότισσες το νέο επίτευγμά μας , το δήμο μας, στο μέλλον !

Στο μέλλον, από το οποίο θα διεκδικούσαμε και θα παίρναμε μερικά από αυτά που μας χρωστάει το παρελθόν !

Και αυτά όχι για τους πριν από  ΄μας ,… ούτε καν για ΄μας ,…αλλά για αυτούς που θα παραλάβουν τη σκυτάλη , για τους νέους για τις νέες.

Γιατί αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άρρηκτο μέρος του μελλοντικού τόπου μας, δικαιούνται κάτι περισσότερο από τα «χρέη» μας.

Από τα «χρέη» μας σε ήθος !  Σε αρχές! Σε πράξεις !Σε όραμα !

Δυστυχώς σήμερα αντικρίζω ότι δεν θα μπορούσα να φανταστώ  ποτέ !

Την παραίτησή σου από την ευθύνη αυτού του καθήκοντος !

Οι  «σειρήνες» που έσπευσαν να σε πλαισιώσουν όταν αντιλήφθηκαν τη δυναμική του νέου που ερχόταν, φρόντισαν να σε ξεμακρύνουν από τη δύναμή σου που δεν είναι άλλη από τους συνδημότες και τις συνδημότισσές μας,…τον κόσμο μας!

Οι θέσεις που έπαιρνες αλλά και η στάση σου σε δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες τα δύο αυτά πρώτα χρόνια,  έδειξαν την αλλαγή στην πορεία σου.

Δείλιασες !!! προτίμησες τα λιμνάζοντα νερά παρά την πορεία κόντρα στα κύματα !

Μόνο που οι νέοι κόσμοι παλιέ συναγωνιστή… είναι μετά τα κύματα !

Δίνεις τον αγώνα και τους κατακτάς !

Στα λιμνάζοντα και απελπιστικά ήρεμα νερά υπάρχει τέλμα !

Από εκεί με πια πόδια , με ποια δύναμη θα μπορέσεις να ξεφύγεις ;

Εκτός αν πήρες την απόφαση να εναρμονιστείς !

Να φροντίσεις για την υστεροφημία σου αποχωρώντας από μια σκηνή που δεν σε άντεξε !

Προδίδοντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες – συναγωνιστές σου που σήκωσαν δίπλα σου το βάρος της προσπάθειας για να έρθει τελικά η τεράστια νίκη!

Διαλύοντας  ουσιαστικά την παράταξη αμέσως με την ανάληψη της εξουσίας !

Απαξιώνοντας , επιδεικνύοντας αυταρχισμό και συγκεντρωτισμό  που μας άφησε άφωνους , τα μέλη – συνεργάτες της παράταξης, στρέφοντας αμέσως παράλληλα  το βλέμμα στην αντιπολίτευση εκλιπαρώντας για στήριξη με εξόφθαλμο το αντίτιμο !

Επέλεξες να εμπιστευτείς και να αναζητήσεις «ικανούς» συνεργάτες σε δοκιμασμένη παρωχημένη φόρμουλα.

Όμως η ικανότητα, για να ανταπεξέλθουμε στις νέες απαιτήσεις βρίσκεται εδώ έξω… στο δυναμικό που απαρτίζεται από νέους και νέες συνδημότες συνδημότισσες που είναι έτοιμοι να καταθέσουν ψυχή αρκεί να εισπράξουν εμπιστοσύνη.

Αυτούς ή δεν τους διέκρινες ή φοβήθηκες να τους εμπιστευτείς !

Αποφεύγεις πλέον  να κοιτάζεις στα μάτια…. τους παλιούς συνεργάτες σου, αλλά και έναν μεγάλο αριθμό συνδημοτών που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τη καθημερινότητά τους στηρίζοντάς σε.

Μην ξεχάσεις ποτέ… παλιέ συναγωνιστή, τωρινέ δήμαρχε… ότι κάποιοι συνδημότες , κάποιες συνδημότισσες  διαφώνησαν με την οικογένειά τους , με τους συνεργάτες τους, σε κάποιους η στήριξη σου  τους κόστισε επαγγελματικά –οικονομικά , ίσως ακόμα να ρισκάρισαν τις εργασίες τους κάτω από πιέσεις που τους ασκήθηκαν, όμως  κρατήθηκαν ψηλά και περήφανα !

Σίγουρα εγώ θα συνεχίσω με αυτούς και με ξεκάθαρο το στόχο … το αύριο που θα αφορά τους πολλούς ,…. ειδικά τους νέους και τις νέες !

Όπως και να ΄ναι η πορεία η δική μας συνεχίζεται χωρίς να προδίδουμε το καθήκον μας, περισσότεροι και πιο έμπειροι κάθε μέρα, με ακλόνητη την πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε τον οραματικό στόχο μας !

Κρατάω την ελπίδα  στο μέλλον…. η επόμενη του καιρού έκπληξη να είναι ευχάριστη, με το αντάμωμα μας με τους νέους και τις νέες αλλά και τους πιο παλιούς συνδημότες και συνδημότισσες στα πεδία της αλήθειας , της ντομπροσύνης, της αξιοπρέπειας ,..εκεί που θα δώσουμε υλική υπόσταση  στο όραμά μας !

ΓΙΑΝΝΗΣ  Γ.  ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ                                          20/1/2022

 

Προηγούμενο άρθροΚρούσματα: Για ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει ανησυχία (λίστα)
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Εγκλωβίστηκε αυτοκίνητο στον χιονισμένο Αίνο -Αποτελεσματική παρέμβαση απεγκλωβισμού