Αντιπλημμυρική προστασία στην Αγία Ευφημία: Δάσκαλε που δίδασκες…Αλήθεια, γιατί αρνείται η δημοτική αρχή να προβεί σε μία ενέργεια, που ουσιαστικά η ίδια επικροτεί;

Δάσκαλε που δίδασκες…

Με αφορμή τη σύγκληση του από 9.12.2019 δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σάμης, όπου με την υπ αριθμ. 42/2019 ομόφωνη απόφασή του δεν έγινε αποδεκτή η κατατεθειμένη πρόταση (και ως εισήγηση από τον Δήμαρχο Σάμης) από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, ήτοι η Τεχνική έκθεση περιγραφής προσωρινών εργασιών για μετριασμό των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων στον οικισμό Αγίας Ευφημίας, οφείλουμε ως παράταξη που σέβεται πρωτίστως τους δημότες και δευτερευόντως τον εαυτό της να αναφέρουμε το εξής αντιφατικό γεγονός:

Από τη μία, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας απέρριψε την εν λόγω τεχνική έκθεση λόγω κυρίως της προσωρινότητας των υπό πρόταση μέτρων, από την άλλη δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ (αρ. πρωτ. 1942/2016), όπου ζητείται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων με σοβαρή ανάληψη πρωτοβουλιών και δη με την αποστολή επιστολής του Δήμου μας προς την Περιφέρεια Ιονίων νήσων, ώστε να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Η Περιφέρεια και κανείς επίσης αρμόδιος φορέας δεν πρέπει να λησμονά ότι η περιοχή μας έχει κηρυχθεί ουκ ολίγες φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των δυσάρεστων συνεπειών των έντονων βροχοπτώσεων, που πλήττουν περιουσίες συνανθρώπων μας και απειλούν ζωές.

Το προτεινόμενο σχέδιο επιστολής προς την Περιφέρεια κοινοποιήθηκε προς τον δήμαρχο του δήμου μας με δυστυχώς καμία απόκριση επ’ αυτού. Όμως, επειδή ουδέν κρυπτόν μένει υπό τον ήλιον, σας παραθέτουμε εδώ μία ακόμη ενέργειά μας, η οποία παρουσιάστηκε ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Με αφορμή αφενός τη λήψη αρνητικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σάμης της 9ης Δεκεμβρίου 2019 επί του ζητήματος που φέρει τον τίτλο: «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ», ήτοι των προσωρινών μέτρων αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή της Αγίας Ευφημίας και αφετέρου την επίσης αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ευφημίας της 5.12.2019 επί του ιδίου θέματος, σας καλούμε όπως αντιμετωπιστεί το ακανθώδες πρόβλημα των πλημμυρών με πρόθεση μόνιμης επίλυσης και όχι με την εφαρμογή προσωρινών μέτρων αμφισβητούμενης απόδοσης. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα πορίσματα της με αρ. πρωτ .20938/4980/2017 Τεχνικής Έκθεσης Ελέγχου του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειάς σας, ήτοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και να εξεταστεί μεταξύ άλλων η εναρμόνιση της εταιρείας αιολικής ενέργειας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ ΑΕ» με τις επιταγές της ως άνω έκθεσής σας σχετικά με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις.

Είναι φανερό, εξάλλου, ότι απαιτείται εκπόνηση τεχνικής μελέτης, η οποία θα αποσκοπεί στη σοβαρή και μόνιμη διευθέτηση του προκείμενου ζητήματος αφενός και αφετέρου θα επιδείξει εμμέσως πλην σαφώς τους κυρίως υπεύθυνους της άβολης και επικίνδυνης κατάστασης, στην οποία βρίσκεται με κάθε νεροποντή η περιοχή της Αγίας Ευφημίας Πυλάρου.

Επομένως, εκ των ως άνω αναφερομένων προκύπτει ανενδοίαστα η ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών από τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν κατ’ εξακολούθηση τα τελευταία χρόνια τις περιουσίες των επιχειρηματιών της περιοχής και απειλούν τις ζωές των κατοίκων της. Άλλωστε, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα οι προαναφερόμενες ζημίες ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και με το δεδομένο ότι ο χειμώνας έχει ήδη καταφτάσει, θα πρέπει προταθεί η συντομότερη και αποτελεσματικότερη λύση.

Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε, ότι, για να σωθούμε, δεν χρειάζονται ωφελιμιστικές τακτικές. Το αντίθετο. Το συμφέρον του τόπου μας και εν γένει ολόκληρης της πατρίδας είναι η πυξίδα του κάθε πολίτη και πολιτικού, που πρέπει να οδηγεί την οποιαδήποτε κίνησή του. Οι μειοψηφίες πρέπει να ακούγονται και γιατί όχι και να εισακούγονται, διότι, πολλές φορές, η πιο ξεκάθαρη και νηφάλια φωνή έρχεται μακριά από τους πολλούς.

Αλήθεια, γιατί αρνείται η δημοτική αρχή να προβεί σε μία ενέργεια, που ουσιαστικά η ίδια επικροτεί; Κοινή πρόθεση όλων δεν αποτελεί και πρέπει να αποτελεί η υπεύθυνη και μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος;

Παντελής Αμούργης