Αντιπυρική περίοδος: Όλο το σχέδιο για ένα καλοκαίρι χωρίς τραγωδίες!

«Εγρήγορση, επιφυλακή και άμεση επέμβαση». Αυτό είναι το βασικό «σύνθημα» στην Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο που είναι σε εξέλιξη από τις αρχές Μαΐου, με τα αρμόδια πυροσβεστικά κλιμάκια να μην… χαλαρώνουν ούτε λεπτό.

Για πρώτη φορά φέτος αναμένεται να λειτουργήσουν τα αερομεταφερόμενα τμήματα της Πυροσβεστικής με βάσεις στα νησιά, ενώ ενισχύθηκαν, όπως λένε ανώτατα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, απομακρυσμένες ή δύσκολες περιοχές με εναέρια μέσα. Συνολικά θα επιχειρούν φέτος 21 ελικόπτερα σε όλη τη χώρα.

 Ταχύτατα, παντού

Σαράντα πυροσβέστες που θα μεταφέρονται ανά πάσα ώρα και στιγμή σε πολλά και διαφορετικά σημεία. Ετοιμοι να πέσουν στις μάχες με τις φλόγες εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτή είναι η βασική αποστολή ενός αερομεταφερόμενου τμήματος της Πυροσβεστικής. Οπως μας λένε πηγές, θα λειτουργήσουν φέτος δύο τέτοια τμήματα, τα οποία θα χωριστούν σε τρεις βάρδιες, 24 ώρες το 24ωρο. Τα δύο τμήματα θα τοποθετηθούν στον άξονα Ιονίου και Αιγαίου πελάγους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών. Πιο συγκεκριμένα, θα έχουν έδρες τη Σάμο και τον αερολιμένα του Αράξου.

«Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα κληθούν να συνδράμουν και σε άλλα σημεία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο», σχολίασε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ανώτατο στέλεχος της Πυροσβεστικής και πρόσθεσε: «Πρακτικά θα μπορούν να βρεθούν ταχύτατα σε οποιοδήποτε σημείο και να καλύψουν ανάγκες ακόμη και σε δύσβατες περιοχές χωρίς να χρειαστεί πλοίο. Είναι σημαντικό να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών μας».

Βάσει του σχεδιασμού που υλοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο θα υπάρχει πλέον ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής σταθερά στη Νάξο ούτως ώστε να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες των Κυκλάδων. Επιπρόσθετα, θα τοποθετηθούν ελικόπτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα με βάση τα Γιάννενα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και των συγκεκριμένων περιοχών.

Στην Τρίπολη θα τοποθετηθεί ένα ελικόπτερο Ερικσον που θα βρίσκεται εκεί σε μόνιμη βάση και θα μπορεί να επιχειρήσει μαζί με το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής. «Είναι βασικό σημείο η Πελοπόννησος και αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε εναέρια μέσα εκεί. Μιλάμε για έναν αρκετά δύσκολο τομέα με αρκετά δάση», τονίζει το ίδιο στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος, μιλώντας στην εφημερίδα. Ο σχεδιασμός του Π.Σ. γίνεται ώστε να καταστεί εφικτή η ανταπόκριση των εναέριων μέσων σε κάθε σημείο συμβάντος σε 30 έως 40 λεπτά μετά την απογείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται περαιτέρω μισθώσεις προκειμένου να καλυφθεί κάθε κενό που ενδέχεται να ανακύψει λόγω της παλαιότητας των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

 

 

 

 

 

 

 

Από τις αρχές του έτους υπάρχουν νέα δεδομένα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα στη δυνατότητα ταχύτατης εξυπηρέτησης των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο ή χρήζουν οποιασδήποτε βοήθειας, καθώς και στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την Πολιτεία, καθώς ξεκίνησε και επίσημα πλέον η ολοκληρωμένη λειτουργία του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112». Από την 1η Ιανουαρίου 2020 ανέλαβε ως αρμόδιος φορέας τη χρήση του «νέου 112» η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και πλέον τα κέντρα είναι σε πλήρη λειτουργία 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ενίσχυση με 126 οχήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής έχει διασφαλιστεί η ενίσχυση της Πυροσβεστικής με 126 οχήματα -εκ των οποίων τα 83 έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα θα έχουν ενταχθεί στον στόλο έως το τέλος Ιουνίου-, ενώ οι εναέριες δυνάμεις θα διαθέτουν τρία ελικόπτερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων το τελευταίο διάστημα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού. Ηδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά μέτωπα πυρκαγιών τα οποία αντιμετωπίστηκαν αρκετά γρήγορα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν αυτό που εμφανίστηκε στο Μαρτίνο πριν από μιάμιση εβδομάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν το χωριό και άλλες κοντινές κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, τα εναέρια μέσα μαζί με τις επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν μέσα σε λίγες ώρες υπό έλεγχο τη φωτιά.

Εποχικοί πυροσβέστες

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες εβδομάδες έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Σώματος με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη διαδικασία πρόσληψης λιγότερων ενστόλων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Παράλληλα, ιδρύονται 80 πυροσβεστικά κλιμάκια εποχικής λειτουργίας ανά την επικράτεια, με κύριο κριτήριο την επικινδυνότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε περιοχές που αξιολογούνται ως ευαίσθητες ή πιο ευάλωτες και γενικότερα στη νησιωτική χώρα. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, καθώς παρέχονται νέες στολές στο σύνολο του προσωπικού χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σημειώνεται πως φέτος η εταιρία Παπαστράτος δώρισε 20 οχήματα κόστους 1 εκατ. ευρώ που κουβαλάνε περί τα 600 λίτρα νερό. «Μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά στη γέννησή της. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ο στόλος της Πυροσβεστικής εξοπλίζεται με οχήματα που μπορούν να κινηθούν εντός του δάσους», είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή παραλαβής των οχημάτων και τόνισε ακόμη πως το έργο της Πολιτικής Προστασίας φέτος είναι διπλό, εξαιρετικά σύνθετο, επισημαίνοντας: «Θα το φέρουμε εις πέρας με επιτυχία, τις πυρκαγιές δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Απαιτούνται προσεκτικός σχεδιασμός, μακροχρόνιο σχέδιο δράσης. Θα τις περιορίσουμε τις πυρκαγιές όπως πέρυσι».

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ τέθηκαν οι… βάσεις για το καλοκαίρι

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στις αρχές Μαΐου συνοδεύτηκε από ευρεία σύσκεψη στον Υμηττό, υπό τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό του Π.Σ. Στέφανο Κολουκούρη, τον υπαρχηγό, αντιστράτηγο Ιάκωβο Κλεφτοσπύρο, άλλους ανώτερους αξιωματικούς της υπηρεσίας και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Ηθελα να κάνουμε μία συζήτηση για να έχω μία ενημέρωση στο πεδίο για τον προγραμματισμό για την αντιπυρική περίοδο, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Εάν έπρεπε να συνοψίσω αυτά τα οποία βλέπω ότι γίνονται σε λίγες λέξεις, θα έλεγα ότι έχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση» είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αν κάτι μάθαμε τους τελευταίους μήνες, είναι ότι πρέπει να έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να διαχειριζόμαστε ως κράτος ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις. Διαχειριστήκαμε τη μεγάλη κρίση των συνόρων με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος για τη σημαντική τους συνεισφορά. Αμέσως μετά μας προέκυψε η κρίση του κορονοϊού και εκεί έπρεπε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις, αλλά πιστεύω ότι, αν κάτι κερδίσαμε τους τελευταίους μήνες, είναι μια ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνατότητες του κράτους, του κρατικού μηχανισμού. Οχι της κυβέρνησης μόνο, του κράτους».

ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ

21

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

2

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ 40 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

1

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ 1 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

ΟΙ ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ 126 ΟΧΗΜΑΤΑ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ 1.300 ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

80 ΝΕΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ

20 ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου