Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ισχύ τα «δρακόντεια» μέτρα – Καμία επιείκεια στην κατάχρηση του «Β4»

Άδειοι από Ι.Χ. αυτοκίνητα οι δρόμοι… Ακόμη και οι διανομείς φαγητού ελάχιστοι κι αυτοί… Περιπολικά και μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα μόνα οχήματα που από τις 21:00 το βράδυ του Μ. Σαββάτου θα κυκλοφορούν χωρίς να ελέγχονται, μετά τα ενισχυμένα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκαν σε ισχύ μέχρι τις 00:00 της Δευτέρας του Πάσχα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με τις υπογραφές των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκου για τα έκτακτα μέτρα και τα αυξημένα πρόστιμα τέθηκε σε ισχύ, με την Αστυνομία να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στις μετακινήσεις «Β4». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ήταν ξεκάθαρος ότι η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι οι αστυνομικοί να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση, το διοικητικό πρόστιμο διπλασιάζεται (μέχρι τις 00:00 της Δευτέρας του Πάσχα) και γίνεται 300 ευρώ, ενώ θα υπάρχει και αφαίρεση πινακίδων του οχήματος για 60 ημέρες. Για τον συνοδηγό ή τυχόν τρίτο άτομο εντός του οχήματος (σ.σ. αυτό απαγορεύεται ούτως ή άλλως) το πρόστιμο παραμένει 150 ευρώ. Στόχος είναι να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις για όσους σχεδιάζουν να μεταβούν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και να σημειωθεί συνωστισμός τόσο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για το τραπέζι με τη μαγειρίτσα, μετά την Ανάσταση, όσο και για την Κυριακή του Πάσχα για το σούβλισμα του οβελία.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ Χρυσοχοΐδη – Θεοδωρικάκου

Για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Β’ 986), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, επιβάλλονται με απλή πράξη των αρμόδιων αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει:

α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και

β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Πηγή: reader.gr