Απαγορευτικό για μπαρ – συναυλίες, φεστιβάλ και πανηγύρια το καλοκαίρι εξετάζει η κυβέρνηση – Καμπανάκι για τα πάρτι

Θορυβημένη είναι η κυβέρνηση μετά τα περιστατικά που συνέβησαν σε Αγ. Παρασκευή και Κηφισιά με τα πάρτι έξω από καταστήματα και τα επεισόδια που ακολούθησαν. Οι σκέψεις για να μην λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι τα μπαρ σε κλειστούς χώρους αλλά και μεγάλες εκδηλώσεις παραμένουν στο τραπέζι.

Εξαιρετικά δύσκολο φαντάζει, ως αυτή την ώρα τουλάχιστον, η περίπτωση να ανοίξουν την θερινή περίοδο όλοι οι χώροι στους οποίους μπορεί να παρατηρηθεί αναπόφευκτος συνωστισμός. Οι χώροι αυτοί είναι τα κλειστά μπαρ αλλά το πρόβλημα υπάρχει και για τις γνωστέ καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μέχρι στιγμής οι εισηγήσεις που δέχεται από τους λοιμωξιολόγους η κυβέρνηση είναι να μη λειτουργήσουν οι χώροι στους οποίους δεν μπορεί να λειτουργήσει, εκ των πραγμάτων ο περιορισμός της απόστασης όπως για παράδειγμα στην εστίαση με τα τραπεζάκια έξω ή στις οργανωμένες παραλίες και τα beach bars.

Έτσι, για τις συναυλίες όπου δεν υπάρχουν αριθμημένα και ξεχωριστά καθίσματα (πχ. Δημοτικά θέατρα, σχολεία κλπ) η συζήτηση που γίνεται μέχρι στιγμής είναι πως δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν αφού είναι και δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Επίσης, αναπόφευκτα, την ώρα που πλησιάζει η έναρξη και παρατηρείται προσέλευση του μεγάλου όγκου των θεατών δύσκολα τηρούνται οι αποστάσεις. Εκεί, θα μπορεί να ανακοινώνεται η προσέλευση αρκετά νωρίτερα αλλά και πάλι δεν μπορεί να γίνει συντεταγμένα η ώρα άφιξης εκατοντάδων ή και χιλιάδων θεατών.

Το ίδιο όμως μπορεί να παρατηρηθεί και σε χώρους όπου έχουν αρίθμηση αφού για παράδειγμα είναι αρκετά τα στάδια κατά τα οποία ο κόσμος μπορεί να προκαλέσει συνωστισμό (π.χ. αποχώρηση μετά τη λήξη). Προτάσεις έχουν συζητηθεί πάντως όπως για παράδειγμα να αποχωρούν πρώτα κάποιες σειρές, μετά κάποιες άλλες ή και να προσέρχονται σε διαφορετικές ώρες οι θεατές με εισιτήρια σε κάποιες σειρές και μετά οι υπόλοιποι. Πάντως , το πιο σημαντικό είναι πως ελέγχεται και η πιθανότητα να μην συμφέρει τελικά τις παραγωγές αυτών των εκδηλώσεων αφού θα υπάρχουν οι μισοί θεατές από την χωρητικότητα. Και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να βρεθεί λύση, εάν τελικά επιτραπεί, οι παραστάσεις να διαρκέσουν περισσότερες μέρες ώστε να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι σε διαφορετικές μέρες. Όχι και τόσο προβλέψιμο πάντως, σενάριο με βάση τα οικονομικά δεδομένα, αλλιώς μπορεί να λυθεί μόνο μέσω προπώλησης ώστε οι οργανωτές να γνωρίζουν εκ των προτέρων την ζήτηση και να μπορούν να ακυρώσουν παράσταση αν δεν συμφέρει οικονομικά.

Beach bars

Για τα beach bars, εξετάζεται σοβαρά να απαγορευτούν για φέτος οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν κάποιες μέρες, ή αλλιώς τα πάρτυ που γίνονταν σε αυτά είτε με την συμμετοχή καλλιτεχνών και live μπάντας, είτε με dj’s. Δηλαδή, η μουσική θα υπάρχει μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας μόνο για την ψυχαγωγία των θαμώνων και όχι για να γίνονται πάρτι. Αυτό που επίσης εξετάζεται είναι να υπάρχει ωράριο λειτουργίας και τα beach bars να κλείνουν με την δύση του ηλίου, ή διαφορετικά να υπάρχει μόνο χαμηλής έντασης μουσική με τους θαμώνες στα τραπέζια να τηρούν τις αποστάσεις.

Τα bar

Για τα bar κλειστού τύπου, τα πράγματα σήμερα φαντάζουν δύσκολα. Μέχρι τώρα η πρόταση είναι να μην ανοίξουν καθόλου την θερινή περίοδο, εκτός βέβαια από αυτά που έχουν εξωτερικό χώρο και η λειτουργία γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μόνο με stands και τραπέζια κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν οι θαμώνες να διασκεδάζουν και να χορεύουν κοντά ο ένας με τον άλλο, όπως ήταν οι εικόνες που έχουμε συνηθίσει στην χώρα μας κάθε καλοκαίρι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή είναι δύσκολο σε τέτοιους χώρους να αποφευχθεί ο αυτοπεριορισμός λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, αυτή την ώρα αν δεν αλλάξει κάτι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν καθόλου τα bar το καλοκαίρι. Μία δύσκολη πάντως εξίσωση καθώς έχει να κάνει με τους ΚΑΔ που έχει δηλώσει κάθε επιχείρηση αλλά και με το αντικείμενό της δηλαδή, κάποια bars έχουν επιλέξει να λειτουργούν σε lounge κατάσταση με την ανάλογη μουσική και προσφέρονται μόνο για χαλάρωση και σε καμία περίπτωση χορό και δυνατή διασκέδαση. Κάποια άλλα όμως, με τον ίδιο ΚΑΔ λειτουργούν με πολλά decibel και έντονη ατμόσφαιρα διασκέδασης και χορού.

Η εξίσωση όντως δύσκολη και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Πηγή: dikaiologitika.gr