Είναι πλέον κοινό μυστικό πως οι εμβολιασμοί δεν «τρέχουν» με τον βαθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» και στο Μαξίμου έχουν σηκώσει μανίκια ώστε να δουν με ποιον τρόπο θα δελεάσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Έτσι στο Μαξίμου σκέφτονται σοβαρά να δώσουν… «δώρα» σε πολίτες για να εμβολιαστούν, καθώς (όπως φαίνεται και στους αριθμούς) οι απειλές περί υποχρεωτικών εμβολιασμών και κυρώσεων σε μη εμβολιασμένους είχαν μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, η μειωμένη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα έχει προβληματίσει την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει με τίποτα να διαταραχθεί η -ψαλιδισμένη για φέτος- τουριστική περίοδος, αλλά ούτε και να υπάρξει τέταρτο lockdown.
Τόσο οι νέοι, όσο και οι άνω των 60 ετών, φαίνεται ότι δεν πείθονται εύκολα για να κάνουν το εμβόλιο, ενώ οι εξελίξεις αναφορικά προς το ποιοι πρέπει να κάνουν το AstraZeneca δίνουν τροφή σε εκείνους που ακόμη δεν έχουν πεισθεί για τα οφέλη του εμβολιασμού.
Όπως αναφέρει η «Εστία» η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να υιοθετήσει την τακτική της πριμοδότησης σε όσους σπεύσουν να εμβολιαστούν. Είναι μια απόφαση που πιθανότατα θα αλλάξει το σκηνικό και θα συμβάλει στην κατασκευή τείχους ανοσίας έναντι του ιού.
Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν δώσει διάφορα πριμ, προκειμένου να δελεάσουν και να μεταπείσουν τους διστακτικούς που στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Έτσι η κυβέρνηση εξετάζει τις περιπτώσεις της Γερμανίας, της Δανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ που έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν «δώρα» στους εμβολιασμενους. Στην Γερμανία ο σύνδεσμός βιομηχάνων έχει έλθει σε επικοινωνία με τις επιχειρήσεις για να δίνεται δωροεπιταγή σε όσους σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Βεβαίως ισχύουν τα ελεύθερα ταξίδια, χωρίς την επίδειξη κάποιου τεστ, ενώ δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα όταν γυρίζουν από το εξωτερικό. Στην δε Γαλλία, όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεγάλες συναυλίες και εκδηλώσεις – άνω των 1.000 ατόμων- εν αντιθέσει με τους υπολοίπους που πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ, το οποίο θα το έχουν πληρώσει οι ίδιοι. Ανάλογες παροχές προσφέρει και η δανική κυβέρνηση.
Την καλύτερη όμως πολιτική πριμοδότησης την έχει αναμφισβήτητα η Πολιτεία της Μασαχουσέτης. Ο κυβερνήτης της, Τσαρλς Μπέικερ, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ λοταρία με κέρδη ενός εκατομμυρίου δολαρίων ή και 300.000 δολάρια σε υποτροφίες κολεγίου! Όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να εγγραφούν στην ιστοσελίδα του κυβερνείου και να κερδίσουν τα χρήματα που προσφέρει η λοταρία «Mass VaxMillions». Οι ενήλικοι θα κερδίσουν ένα από τα πέντε βραβεία του ενός εκατομμυρίου και οι ανήλικοι (12 έως 17 ετών) τις υποτροφίες.
Στην Ελλάδα κατ’ αρχήν δεν θα γίνεται αναφορά στην λέξη προνόμια. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να περάσει αυτή η εικόνα διαχωρισμού των πολιτών, σε προνομιούχους και μη προνομιούχους. Η κατάλληλη λέξη θα είναι «η διευκόλυνση» και ήδη ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δώσει το πλαίσιο που θα κινηθούν οι «διευκολύνσεις». Το Μέγαρο Μαξίμου θα επικεντρώσει την προσοχή του στους νέους, ομάδα που κινείται συνεχώς και τους τελευταίους μήνες δεν εφαρμόζει τα μέτρα προστασίας.
Ενδεχομένως με τα κατάλληλα «δώρα» προς αυτούς, να προλάβει τον εμβολιασμό τους πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και το σημαντικότερο πριν την επαναλειτουργία πανεπιστημίων, σχολών, κολεγίων κλπ.
Το επόμενο βήμα θα είναι να διευκρινιστεί σε ποιους χώρους (κλειστούς, ανοικτούς, συναυλίες) θα εφαρμοστεί το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πιθανότατα να ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο «health pass», που θα δώσει κίνητρα σε πολλούς να κάνουν το εμβόλιο, εάν θέλουν να «διευκολυνθεί» η καθημερινότητά τους.
Πηγή: pronews.gr