Αποκάλυψη: Χιλιάδες φοιτητές αντιμέτωποι με διαγραφή – Το σχέδιο του Υπουργείου

Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ, το ζήτημα της διαγραφής φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Τον ερχόμενο Αύγουστο, τα πανεπιστήμια καλούνται για πρώτη φορά να εφαρμόσουν το νόμο, διαγράφοντας όσους φοιτητές παραμένουν εγγεγραμμένοι χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους.

Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων, που έγινε τον Δεκέμβριο στον Μυστρά, οι επικεφαλής των ΑΕΙ έθεσαν το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρουσία του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Νίκου Παπαϊωάννου. Οι πρυτάνεις ζήτησαν να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για φοιτητές που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, ώστε να αποφύγουν την οριζόντια διαγραφή.

Ο Πιερρακάκης Επιμένει: «Ο Νόμος Θα Εφαρμοστεί»

Παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν, ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά. Ωστόσο, ζήτησε από τα πανεπιστήμια να παραδώσουν λεπτομερή στατιστικά στοιχεία, ώστε να αξιολογηθεί το μέγεθος του προβλήματος. Παρά την πίεση, από την πλευρά του υπουργείου δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για άμεση νομοθετική παρέμβαση, παρόλο που το ΕΚΠΑ έχει ήδη προτείνει σχετική τροποποίηση.

Τι Προβλέπει ο Νόμος Κεραμέως

Ο ν. 4957/2022 ορίζει ανώτατη διάρκεια σπουδών 6 χρόνια για τα 4ετή προγράμματα και 8 χρόνια για τα 5ετή. Όσοι ξεπεράσουν το ανώτατο όριο, διαγράφονται, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για μερική φοίτηση, που διπλασιάζει το μέγιστο χρόνο σπουδών, για φοιτητές που εργάζονται, έχουν αναπηρία ή είναι αθλητές. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα διακοπής σπουδών για 1-2 χρόνια, χωρίς απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Η Αντίδραση των Πανεπιστημίων: Ζητούν Εξαιρέσεις

Οι πρυτάνεις εκφράζουν ανησυχία για τις «οριζόντιες διαγραφές», ζητώντας μια μεταβατική περίοδο και εξαιρέσεις για φοιτητές που βρίσκονται κοντά στην απόκτηση πτυχίου. «Χρειάζεται μια δίκαιη λύση με κοινωνική ευαισθησία», τονίζουν, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί φοιτητές παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει ήδη συστήσει επιτροπή για να αναλύσει τα αίτια της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των σπουδών, ενώ το ΕΚΠΑ προτείνει την προσθήκη νέων εξαιρέσεων, όπως βιοποριστικοί λόγοι ή αιτιολογημένη αδυναμία συμμετοχής σε εξετάσεις.

Ο Άγνωστος Χ: Πόσοι Φοιτητές Κινδυνεύουν;

Σύμφωνα με την ΕΘΑΑΕ, από τους 695.678 εγγεγραμμένους φοιτητές το 2023, μόνο το 52% θεωρούνται ενεργοί, ενώ περίπου 333.790 φοιτητές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς βρίσκονται στο «όριο» της αποφοίτησης και πόσοι είναι παλιοί εισαχθέντες που εγκατέλειψαν οριστικά τις σπουδές τους.

Το Υπουργείο Κρατά Στάση Αναμονής

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση για το αν θα προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου. Η επόμενη Σύνοδος Πρυτάνεων, που θα γίνει τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει το επόμενο κρίσιμο ορόσημο. Εκεί, ο κ. Πιερρακάκης θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία που ζήτησε, τα οποία ενδέχεται να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ