Άρση μέτρων: Η κυβέρνηση μελετά την επέκταση των κοινοχρήστων χώρων για τα καταστήματα υγειονομικύ ενδιαφέροντος-Χωρίς απουσίες για τους μαθητές η λειτουργία των σχολείων

Με στόχο να κερδηθεί και η επόμενη καθοριστική μάχη στον πόλεμο της αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού, που είναι το σταδιακό και προσεκτικό πέρασμα από την καραντίνα στο άνοιγμα της οικονομίας, εργάζονται πυρετωδώς στην κυβέρνηση για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου επανόδου στη νέα κανονικότητα που θα ανακοινώσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ξεδιπλωθεί το επόμενο δίμηνο.

Σχολεία χωρίς απουσίες

Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Αλλά και διεθνώς δεν υπάρχει ενιαία στάση, όπως διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε προσωπικά με πολλούς ομολόγους του για να αντλήσει εμπειρία από τη δική τους στάση. Κάποιες χώρες ξεκίνησαν με την επιστροφή στα θρανία των μικρότερων παιδιών, άλλες κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το κριτήριο κάθε επιλογής έχει οικονομική αλλά υγειονομική διάσταση. Οι μικρότεροι μαθητές μέχρι 12 ετών, για να μείνουν σπίτι, πρέπει να έχουν γονείς που δεν εργάζονται, ενώ πηγαίνοντας για μάθημα μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και να τον μεταδώσουν στους υπερήλικες που διαμένουν μαζί τους. Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγουν στα εξής:

– Στις 11 ή στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που η λειτουργία τους θα γίνει με τήρηση των κανόνων απόστασης.

– Προς το τέλος Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, για τα οποία είναι πιθανόν να υπάρξει μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα σχολεία, δεν θα τηρείται απουσιολόγιο και οι μαθητές που θα απουσιάζουν δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά. Οι πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στα μέσα Ιουνίου, ενώ για τους φοιτητές σχεδιάζεται να οριστεί εξεταστική περίοδος τουλάχιστον για όσους είναι στο τελευταίο έτος σπουδών και θέλουν να δώσουν μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους.

Τραπεζάκια έξω

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ο γενικός κανόνας που τίθεται είναι ότι «θα ανοίξει νωρίτερα ό,τι δεν έχει συνωστισμό και ό,τι είναι έξω». Οπως λένε χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση, «το “έξω” θα είναι μια λέξη που θα ακούμε συνεχώς στο εξής, αφού ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους». Για τον σκοπό αυτό θα γίνουν συστάσεις όσοι εισέρχονται σε κλειστούς χώρους να φορούν μάσκα, ένα ζήτημα για το οποίο θα γίνει προσεχώς επικοινωνιακή καμπάνια ώστε οι πολίτες να κάνουν σωστή χρήση.

Η αρχή του ανοίγματος της αγοράς, πάντως, θα γίνει από τα κομμωτήρια και τα εμπορικά καταστήματα που θα ανεβάσουν ρολά στις 4 Μαΐου και θα λειτουργήσουν με περιορισμούς για την είσοδο των καταναλωτών. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, που θα παραμείνουν κλειστά στην πρώτη φάση και με προοπτική να ανοίξουν τέλη Μαΐου.

Περιορισμοί θα υπάρξουν και στη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, δηλαδή σε εστιατόρια και καφέ, ενώ θα δοθεί έμφαση σε εκείνα που έχουν δυνατότητα να βγάζουν τραπεζάκια έξω. Σε αυτό το πλαίσιο μελετάται η θέσπιση μέτρων επέκτασης των χώρων που καταλαμβάνουν τα εξωτερικά καθίσματα και σε συνεννόηση με τους δήμους να γίνει προσωρινή επέκταση των αδειών για κατάληψη πλατειών και πεζοδρομίων.

Πηγή: aftodioikisi.gr