Αυτές είναι οι πέντε ρυθμίσεις για καταστήματα εστίασης-Νέα οικονομική ενίσχυση στους Δήμους

Το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του χώρου που θα καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα εστίασης, ανέπτυξε σε συνεντεύξεις του στο Mega και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι εντός των επομένων ημερών, θα καταβληθεί η πρώτη δόση νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους Δήμους, καθώς η Αυτοδιοίκηση έχει πληγεί οικονομικά την περίοδο της πανδημίας.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης που θα έλθουν στη Βουλή την Τετάρτη, είπε ότι θα προβλέπονται τα εξής:

1.      Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν το χώρο που χρησιμοποιούν  για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
2.      Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.
3.      Ο επί πλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επί πλέον δημοτικά τέλη.
4.      Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοικτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 m) και να μη παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
5.      Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%

«Μας ενδιαφέρει να ανοίξουν τα καταστήματα, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει τζίρος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και τόνισε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαιρεσίες σε πρώτη φάση θα υπάρξουν πρόστιμα και σε δεύτερη αφαίρεση αδειών. «Θα είμαστε κατηγορηματικοί στη νομοθετική παρέμβαση που θα κάνουμε», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Η συζήτηση δεν είναι πώς θα αυθαιρετήσουμε. Η συζήτηση είναι πώς όλοι μαζί θα οργανώσουμε αυτό το καλοκαίρι καλύτερα, τις χωροταξικές δυνατότητες που έχουμε, όχι μόνο στην Αθήνα, νομοθετούμε για όλη την Ελλάδα. Όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως γιατί θα υπάρχει πρόβλεψη ότι θα πληρώνουν πρόστιμα και στη συνέχει θα αφαιρούνται άδειες. Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν μια κοινωνική ισορροπία. Έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε το μέτρο και τη λογική. Απλά σε αυτή τη φάση πρέπει να διευκολύνουμε τους επαγγελματίες γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό τσουνάμι που δεν θα είναι απλή υπόθεση».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της κρίσης.  Αναγνώρισε ότι στη συγκεκριμένη περίοδο η Δήμοι έχουν μειωμένους πόρους και πρόσθεσε ότι «το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση». Κι ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης για τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες».

Πηγή: aftodioikisi.gr