Αυτή είναι η ΚΥΑ για σχολεία και φροντιστήρια: Απουσία για μαθητές χωρίς μάσκα

Το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία «χτυπά» την άλλη Δευτέρα (14.09.2020) και σήμερα εκδόθηκε η ΚΥΑ για το πως θα λειτουργήσουν. Όποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα, θα παίρνει απουσία, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί και από την υπουργό Παιδείας.

Την έκδοση της ΚΥΑ είχε προαναγγείλει από χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η ΚΥΑ, εκτός από το υποχρεωτικό της χρήσης μάσκας στα σχολεία, ρυθμίζει και ζητήματα λειτουργίας φροντιστηρίων και κυλικείων.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, το προσωπικό των σχολείων και τους επισκέπτες (πχ. γονείς) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και τους εξωτερικούς αν υπάρχει συνωστισμός. Υποχρεωτική είναι η μάσκα και στα σχολικά λεωφορεία. Όποιος δεν φορά μάσκα, δεν θα μπαίνει στο σχολείο και οι μαθητές θα παίρνουν απουσία.

Στα Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) θα γίνεται χρήση της διαφανούς ασπίδας προσώπου.

Που είναι υποχρεωτική η μάσκα

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση  συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης.

Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα διαφανής στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας.

Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.

Χειρουργική μάσκα, αντί για υφασμάτινη, μπορεί να επιλεχθεί για:

α) Μαθητές με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου),

β) Μαθητές με ινοκυστική νόσο

γ) Μαθητές που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι τα παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,

δ) Μαθητές με μεσογειακή αναιμία,

ε) Μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρεωτική χρήση υφασμάτινης μάσκας, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εξαιρούνται οι:

α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,

β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Αυτοί οι μαθητές θα μπορούν να μπαίνουν στα σχολεία χωρίς μάσκα.

Όποιος μαθητής δεν φορά μάσκα, δεν θα μπαίνει στο σχολείο και θα παίρνει απουσία. Σύμφωνα με την ΚΥΑ «εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του».

Τι ισχύει για εκδρομές, εκδηλώσεις και διαγωνισμούς

Δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές  επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι μπορούν να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι σχολικές βιβλιοθήκες λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα γίνονται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

Οι δε γιορτές θα γίνονται μόνο μέσα στις τάξεις.

Εκδηλώσεις όπως π.χ. τελετές αποφοίτησης θα γίνονται με την παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, ενδεχομένως κατά τμήματα ή με μέρος των τμημάτων, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Το Ολοήμερο Πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται, με ευθύνη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών. Πριν και μετά τη χρήση των αιθουσών διδασκαλίας πρέπει να γίνεται καλός αερισμός και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

Τα κυλικεία

Τα κυλικεία λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση:

α) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών).

β) Πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού π.χ. αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός).

γ) Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

δ) Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

ε) Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

στ) Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων σε κυλικεία εξωτερικών χώρων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

ζ) Συνιστάται οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές.

Η σίτιση μαθητών γίνεται σε κάθε περίπτωση με μέριμνα για την αποφυγή ανάμειξης και αλληλεπίδρασης μαθητών διαφορετικών τμημάτων κατά τη χρήση τραπεζαρίας, εάν υπάρχει. Εναλλακτικά, προκρίνεται η σίτιση των μαθητών σε άλλο χώρο (π.χ. στο θρανίο των μαθητών στην τάξη τους, στο προαύλιο τηρώντας την ενδεδειγμένη απόσταση κλπ.).

Πλέον, οι μαθητές δεν θα συγκεντρώνονται στο προαύλιο πριν την έναρξη των μαθημάτων και η προσευχή θα γίνεται μέσα στις αίθουσες. Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα σε σταθερές ομάδες μαθητών, προκειμένου να αποφευχθούν ο συγχρωτισμός και η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα των μαθημάτων και διαλειμμάτων όσο και το πρόγραμμα εφημεριών μπορούν να προσαρμόζονται με ευθύνη του διευθυντή του σχολείου και των εκπαιδευτικών.

Επιτρέπονται τα παιχνίδια με μπάλες κι άλλα όργανα γυμναστικής αρκεί να γίνονται ανά τμήμα και αφού καθαριστούν τα όργανα γυμναστικής και με την προϋπόθεση ότι κάθε τμήμα χρησιμοποιεί κατά αποκλειστικότητα συγκεκριμένες μπάλες. Δεν επιτρέπεται οι μαθητές να φέρνουν στο σχολείο παιχνίδια από το σπίτι.

Το μάθημα της Πληροφορικής πραγματοποιείται κανονικά, με καθαρισμό του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση. Σε περιπτώσεις χρήσης μουσικών οργάνων είναι υποχρεωτικός ο καθαρισμός μετά από κάθε χρήση.

Συστήνεται οι αίθουσες διδασκαλίας να χρησιμοποιούνται όσο είναι δυνατόν, αποκλειστικά από συγκεκριμένο τμήμα μαθητών, ώστε να είναι μειωμένες οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των τμημάτων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση αίθουσας από περισσότερα τμήματα, όπως η αίθουσα Πληροφορικής ή τα εργαστήρια, συστήνεται η μεσολάβηση αερισμού για ένα τέταρτο και σχολαστικός καθαρισμός του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού/επιφανειών μετά από κάθε χρήση, πριν εισέλθουν οι μαθητές.

Σε κάθε σχολείο, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ορίζεται κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ένας υπεύθυνος για την διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, με τον αναπληρωτή του. Ο υπεύθυνος εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης και, σε περίπτωση κρούσματος, ακολουθεί το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος του ΕΟΔΥ, ενημερώνει εγγράφως άμεσα τον ΕΟΔΥ, τα αρμόδια στελέχη εκπαίδευσης, τα οποία με τη σειρά τους ενημερώνουν τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής. Σε περίπτωση μη ορισμού η κωλύματος χρέη υπεύθυνου διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων ασκεί ο Διευθυντής της εκπαιδευτικής μονάδας.

Πότε δεν μετρούν οι απουσίες

Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορονοϊό καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις περιπτώσεις:

α) Αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου είναι οι ακόλουθες:

i. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από έξι μήνες από την ολοκλήρωσή της.

ii. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες.

iii. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες.

iv. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

v. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4 20mg/μέρα).

vii. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.

viii. Μαθητές με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.

ix. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή μαθητές με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.

x. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

γ) Μαθητής που έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορονοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.

Για τους μαθητές που απουσιάζουν εντασσόμενοι σε ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τα φροντιστήρια

Τα φροντιστήρια θα λειτουργούν με τους κανόνες που θα λειτουργούν τα σχολεία.

α. Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής) μάσκας από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στους εσωτερικούς χώρους.
β. Τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ των μαθητών και μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών.
γ. Αποφυγή συγχρωτισμού.
δ. Συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
ε. Καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών.
στ. Ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Σε κάθε αντίστοιχο φορέα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων.

Σε περίπτωση παράβασης, ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου θα έχει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.

Οι εξετάσεις

  1. Οι κάθε είδους εξετάσεις, πλην των πανελλαδικών εξετάσεων, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκπαίδευσης, κατάρτισης, μαθητείας και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσα ινστιτούτα εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφείς δομές, δημόσιες και ιδιωτικές διεξάγονται σύμφωνα με τα γενικά μέτρα που προβλέπει η από 20.8.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού:

α. Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους μαθητές/καταρτιζόμενους/εκπαιδευόμενους/μαθητευόμενους και εκπαιδευτικούς/εκπαιδευτές στους εσωτερικούς χώρους.

β. Τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ των μαθητών/καταρτιζόμενων/εκπαιδευόμενων/μαθητευόμενων και μεταξύ αυτών και των εκπαιδευτικών/ εκπαιδευτών.

γ. Αποφυγή συγχρωτισμού.

δ. Συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

ε. Καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών. στ. Η εξέταση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή πραγματοποιείται κανονικά, με καθαρισμό του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

  1. Δεδομένου του γεγονότος πως σε ορισμένες εκ των ανωτέρω εξετάσεων ακολουθείται συγκεκριμένος τρόπος διεξαγωγής με ξεχωριστά στάδια, οι διοργανωτές αυτών οφείλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της παρούσας σε όλα τα στάδια.

Δείτε εδώ όλη την ΚΥΑ για τα σχολεία

Πηγή; newsit.gr