Αυτοδιοίκηση – εκλογικός νόμος: Νικητής στον α΄ γύρο με 43%

Ένα ακόμη «μυστικό» του νέου εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη δημάρχων και της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Βορίδης,

μίλησε για «εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, την εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%» (σ.σ. όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr «έπαιζε» γύρω στο 42%).

Υπενθυμίζεται ότι χθες μιλώντας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών είχε αποκαλύψει ότι το πλαφόν για την είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο θα είναι 3%.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής: «Μεταξύ άλλων ανέφερε (σ.σ. ο κ. Μ. Βορίδης)

ότι η πρόταση που θα καταθέσει προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής, την κατάργηση του ποσοστού άνω του 50%

που απαιτείται για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, την εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, τη θέσπιση πλαφόν εισόδου στα Δημοτικά Συμβούλια το 3% και κατάργηση της  τέταρτης κάλπης που αφορά τους Διαμερισματικούς

και Κοινοτικούς Συμβούλους, ενώ σημείωσε ότι ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, υπογραμμίζοντας

ότι σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60% θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική. Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης,

στόχος των αλλαγών είναι να εξαλειφθούν τα ζητήματα κυβερνησιμότητας που προέκυψαν από την απλή αναλογική και να διασφαλίζεται στον νικητή η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να μπορεί να διοικήσει».

Κινητικότητα

Αναφερόμενος στα ζητήματα της κινητικότητας προσωπικού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του

υφιστάμενου συστήματος και τόνισε ότι θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα σχετίζονται με τη βελτίωσή του. Μάλιστα για να επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει με τους φορείς προέλευσης των υπαλλήλων τόνισε θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας ειδικός μηχανισμός αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε χθες η aftodioikisi.gr, ο κ. Βορίδης «γείωσε» την ΚΕΔΕ, σχετικά με τη σύμφωνη γνώμη δημάρχου για την μετακίνηση των υπαλλήλων. 

Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Για το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων

ενώ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη και παράγοντες που αφορούν στην παρούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Υπενθυμίζοντας ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μίλησε για πλαφόν, «παγώνοντας» στην ουσία το Πρόγραμμα. 

Ειδική αναφορά έκανε στην προετοιμασία για τις θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

(σ.σ. χθες, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, στο θέμα αυτό αποδόμησε πλήρως τον προκάτοχό του Τ. Θεοδωρικάκο),

στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στην υλοποίηση ενός ειδικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου, ενώ τόνισε ότι θα διευθετήσει ζητήματα που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών καθώς και στον τρόπο λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τέλος αφού απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των δημάρχων, τόνισε ότι καταγράφει τις επισημάνσεις τους και με δεδομένες

τις αναφορές τους κατανοεί τις προτεραιότητες που θέτουν. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε κάθε ζήτημα που απασχολεί την Αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα επιλύονται.

Πηγή: aftodioikisi.gr