Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα µυστικά γκάλοπ του Μαξίμου για Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Τις «µυστικές» δηµοσκοπήσεις του Μαξίµου για τους δύο µεγάλους δήµους της χώρας φέρνει σήµερα στο φως της δηµοσιότητας το «Εθνος». Στον ∆ήµο της Αθήνας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, διατηρεί το προβάδισµα µε ποσοστό 30,1%. Οµως, τα κρυφά γκάλοπ που πραγµατοποιεί το Μαξίµου κρύβουν εκπλήξεις για τη δεύτερη θέση, την οποία καταλαµβάνει ο τέως υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος, συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,8%, µε τους δύο υποψηφίους να φαίνεται ότι θα είναι αυτοί που θα δώσουν τη µάχη του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Ακολουθεί ο Παύλος Γερουλάνος µε ποσοστό 9,6%, ενώ ψηλά βρίσκονται και οι αναποφάσιστοι µε ποσοστό… 13,2%. Την ίδια ώρα, η άνοδος της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να χτυπήσει «καµπανάκι» σε όλο τον δηµοκρατικό κόσµο. Οι δηµοσκοπήσεις του Μαξίµου καταγράφουν «βουβή» άνοδο του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος φαίνεται πως συγκεντρώνει ποσοστό 10,9%. Μάλιστα, εκτιµάται ότι το ποσοστό του θα είναι µεγαλύτερο, µε τον κίνδυνο να καταστεί ρυθµιστής των εξελίξεων η Χρυσή Αυγή να είναι ορατός.

Στα γκάλοπ του Μαξίµου καταγράφεται δυναµική ανόδου και για τον υποψήφιο δήµαρχο Νίκο Σοφιανό, που υποστηρίζει το ΚΚΕ, ο οποίος εµφανίζεται να συγκεντρώνει 5,1%, αλλά εκτιµάται ότι θα αυξήσει το ποσοστό του. Ο κ. Σοφιανός ήταν υποψήφιος στην Αθήνα και στις δύο προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις και από το 2010 είναι δηµοτικός σύµβουλος. Το 2,1% των ερωτηθέντων απάντησε «Ακυρο/Κανέναν», ενώ το 1,2% «∆εν θέλω να απαντήσω».

Σιγουριά για Ηλιόπουλο

Αλλαγή σκηνικού δείχνουν τα γκάλοπ του Μαξίµου, τα οποία ανατρέπουν τα στοιχεία της πρόσφατης δηµοσκόπησης (Opinion Poll) για τον ∆ήµο της Αθήνας, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης συγκέντρωνε ποσοστό 33,8%. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο Μαξίµου θεωρούν σίγουρο ότι στον δεύτερο γύρο θα αναµετρηθούν Μπακογιάννης – Ηλιόπουλος και, παρά το δηµοσκοπικό προβάδισµα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, εκτιµούν ότι εκείνος έχει εξαντλήσει τη δυναµική του. Επιπλέον, από την «ανάγνωση» των ποσοστών του Π. Γερουλάνου από το Μαξίµου προκύπτει ότι ο υποψήφιος δήµαρχος συγκεντρώνει µεγαλύτερα ποσοστά από το ΚΙΝΑΛ και επιχειρεί να αντλήσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν φαίνεται να µπορεί να ξεπεράσει το 9%. Ακόµα µία αντίθεση µεταξύ των κρυφών γκάλοπ και των επίσηµων είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Το Μαξίµου τούς «µετράει» στο 13,2%, ενώ οι δηµοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας τους ανεβάζουν στο 25,7%. Στο ερώτηµα των δηµοσκοπήσεων «Εάν είχαµε σήµερα δηµοτικές εκλογές, ποιον θα ψηφίζατε για δήµαρχο;», το 30,7% που απάντησαν Κώστα Μπακογιάννη είναι άνδρες και το 29,5% γυναίκες. Απ’ όσους απάντησαν Νάσο Ηλιόπουλο, το 20,3% είναι άνδρες και το 21,4% γυναίκες, ενώ για τον Παύλο Γερουλάνο τα ποσοστά χωρίζονται ως εξής: 9,0% γυναίκες και 10,8% άνδρες. Στις δηµοσκοπήσεις έχει συµπεριληφθεί και µία ερώτηση για τις πολιτικές προτιµήσεις των ψηφοφόρων, «Σε µία κλίµακα (όπου το 1 είναι Αριστερά και το 7 ∆εξιά) πού τοποθετείτε τον εαυτό σας».

Βάσει των απαντήσεων των ερωτηθέντων ο Κώστας Μπακογιάννης κατατάσσεται στην παραπάνω κλίµακα µε 5,14, ο Νάσος Ηλιόπουλος µε 2,22, ο Παύλος Γερουλάνος µε 3,94, ο Νίκος Σοφιανός µε 1,75, ο Γιώργος Βουλγαράκης µε 5,71 και ο Ηλίας Κασιδιάρης µε 6,22. Συνεπώς, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας θεωρείται αρκετά δεξιός, γεγονός που ενδεχοµένως του στερεί ψήφους από το Κέντρο, ενώ το ίδιο αλλά από την ανάποδη ισχύει και για τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος καταγράφεται ως αρκετά αριστερός. Ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται πως έχει «κατακτήσει» την εικόνα του κεντρώου, αφού εµφανίζεται µε 3,94, που τον κατατάσσει περίπου στη µέση της κλίµακας (1 έως 7).

Την ίδια ώρα, επιλογή των µεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων (άνω των 65 ετών) αποτελεί ο Κώστας Μπακογιάννης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,6%. Το ποσοστό του στις ηλικίες 17-34 ανέρχεται στο 27,8% και στην κατηγορία 35-64 ετών στο 29,9%. Αντίστοιχα, τον 36χρονο Νάσο Ηλιόπουλο φαίνεται να επιλέγουν οι συνοµήλικοί του. Στις ηλικίες άνω των 65 ετών έχει ποσοστό 13,2%, στην κατηγορία 17-34 ετών 25%, ενώ στην κατηγορία 35-64 ετών 25,6%. Τον Παύλο Γερουλάνο επιλέγουν κατά 2,8% η ηλικιακή κατηγορία 17-34 ετών, κατά 12% οι ηλικίες 35-64 ετών και κατά 7,9% οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών.

Τι βλέπουν για τον δεύτερο γύρο

Σύµφωνα µε τις «µετρήσεις» του Μαξίµου, φουντώνει και η µάχη για τον ∆ήµο της Θεσσαλονίκης. Ο υποψήφιος της Νέας ∆ηµοκρατίας Νίκος Ταχιάος, ο οποίος απασχολεί διαρκώς τα φώτα της δηµοσιότητας για αρνητικούς λόγους (βλ. ρεπορτάζ σελ. 7), φαίνεται να οδηγεί την κούρσα των δηµοσκοπήσεων συγκεντρώνοντας ποσοστό 19,17%. Ακολουθεί µε ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά η τέως υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, µε 17,79%.

Στα κυβερνητικά γκάλοπ φαίνεται να «περνάει» στον δεύτερο γύρο η υποψήφια µε τον ΣΥΡΙΖΑ, µολονότι η κυβέρνηση φαίνεται να «πιέζεται» στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της Συµφωνίας των Πρεσπών. Ταχιάος και Νοτοπούλου εµφανίζονται στα κρυφά γκάλοπ να έχουν παρόµοια ποσοστά και στο Μαξίµου εκτιµούν πως η υποψήφια του κυβερνώντος κόµµατος θα είναι στον δεύτερο γύρο.

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr