Τον οδικό χάρτη για την άρση των περιοριστικών μέτρων εξετάζει διεξοδικά η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η άμεση αντίδρασή της, που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης στο εξωτερικό, έχει τίμημα στην οικονομία αλλά και στην ψυχολογία των πολιτών.
Αρκετά κυβερνητικά στελέχη ερευνούν το πότε και πως μπορούμε να βγούμε από την καραντίνα και να επιστρέψουμε στην “κανονικότητα”, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και τις πιθανές εναλλακτικές.
Το σχέδιο τιτλοφορείται “Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης”, και δουλεύεται εδώ και μερικές μέρες με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια όλων των υπουργείων από μια “task force” υπό την εποπτεία του υφυπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Ενδεικτικά στην ομάδα, συμμετέχουν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό Ηλίας Μόσιαλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.
Η χαλάρωση περιορισμών θα γίνεται προοδευτικά, δηλαδή από τις αρχές Μάιου (4 ή 11 Μαΐου) με καταληκτικό ορίζοντα μέσα και τέλος Ιουνίου, και προβλέπεται σταδιακή χαλάρωση εσωτερικών μετακινήσεων πιθανώς με αλλαγές στο SMS (κάτι πάντως που δεν έχει οριστικοποιηθεί). Αρχικά θα επιτραπεί το άνοιγμα μικρών εμπορικών καταστημάτων με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικά, δηλαδή όπως έγινε σούπερ μάρκετ, ενώ και όταν ανοίξουν καφέ και εστιατόρια τα τραπεζοκαθίσματα αναμένεται να είναι πιο αραιά.
Τον τελικό λόγο έχουν βέβαια ο κ. Τσιόδρας και η επιτροπή “σοφών” του υπουργείου Υγείας δηλαδή των λοιμωξιολόγων.
Πηγή: parapolitika.gr