Χαρίτσης: Έρχεται η ρύθμιση οφειλών στους Δήμους -Ανάσα σε περισσότερους πολίτες

Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματός της για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, ακολουθεί και η ρύθμιση οφειλών στους Δήμους, τονίζει σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, εκτιμώντας ότι η επαναφορά της ρύθμισης «θα δώσει ανάσα σε ακόμη περισσότερους» πολίτες.«Είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι έχουμε βγει από τη μνημόνια και αυτό τώρα το νιώθουν οι πολίτες εκεί που μετράει περισσότερο – στην τσέπη τους», λέει ο υπουργός για το πακέτο μέτρο.

Στη συνέντευξη του υπουργού κυρίαρχες είναι οι αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις, με τον κ. Χαρίτση να λέει μεταξύ άλλων:

  • Η προοδευτική συμμαχία είναι μια ανοικτή διαδικασία σε εξέλιξη, που στόχο έχει να συσπειρώσει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής
  • Στόχος μας είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες, με άξονες την παραγωγική ανασυγκρότηση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την πολυδιάστατη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.
  • Το δίλημμα είναι σαφές και σκληρό: από τη μια οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού των fake news και της αμετανόητης νεοφιλελεύθερης δεξιάς και από την άλλη οι δυνάμεις της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Από τη μια η σκληρή λιτότητα και η λογική «όλοι εναντίον όλων», που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παρακμή και από την άλλη η θετική υπέρβαση με γνώμονα το κοινό συμφέρον και τη συνεργασία για μια Ευρώπη – δύναμη προόδου και ειρήνης.
  • Έργο λοιπόν και πολιτικά προγράμματα – το ποιος έχει σχέδιο υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και ποιος θέλει να μας επαναφέρει στα μνημόνια – θα αξιολογήσουν οι πολίτες και γι’ αυτό θα μας εμπιστευθούν για μία ακόμη φορά

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη στο «Έθνος»:

Κύριε υπουργέ το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι γεγονός. Τι δείχνει η συγκρότηση του για την μετέπειτα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Η προοδευτική συμμαχία είναι μια ανοικτή διαδικασία σε εξέλιξη που στόχο έχει να συσπειρώσει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής. Την ανάγκη δηλαδή, να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο που θα ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη και θα βάλει τις βάσεις για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα μας.

Στόχος μας είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες, με άξονες την παραγωγική ανασυγκρότηση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την πολυδιάστατη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.

Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τις κρίσιμες πολιτικές αναμετρήσεις που μας περιμένουν καλούμε σε εγρήγορση, κινητοποίηση και ευρύτατη συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων. Η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει από τις συνεργασίες –μόνο ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς είμαστε άλλωστε χρήσιμοι στην κοινωνία.

Θεωρείτε ότι οι Ευρωεκλογές στις οποίες θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά ο νέος προοδευτικός πόλος υπό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αμιγώς πολιτικές η έχουν έναν πιο χαλαρό χαρακτήρα; Η αξιωματική αντιπολίτευση τις αντιμετωπίζει ως δημοψήφισμα. Ποιο λοιπόν θα μπορούσε να είναι το δίλημμα;

Οι ευρωεκλογές αυτές είναι ιστορικής σημασίας, θα κρίνουν κυριολεκτικά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της μηδενικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα μπει σε πρωτόγνωρη περιδίνηση. Το βλέπουμε ήδη στο χάος που προκαλεί το Brexit.

Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα τη χώρα μας σε κρίσιμους τομείς, όπως το προσφυγικό, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, αλλά και η δεξιά που τελευταία αλληθωρίζει όλο και περισσότερο προς το μέρος της, ζητούν τον περιορισμό των κονδυλίων για τη σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή, θέλουν να μετατρέψουν τις πύλες εισόδου προσφύγων, όπως η Ελλάδα, σε αποθήκες ψυχών, υψώνοντας φράχτες στα σύνορά τους και αντιμάχονται σταθερά κάθε απόπειρα για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Το δίλημμα είναι σαφές και σκληρό: από τη μια οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού των fake news και της αμετανόητης νεοφιλελεύθερης δεξιάς και από την άλλη οι δυνάμεις της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Από τη μια η σκληρή λιτότητα και η λογική «όλοι εναντίον όλων» που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παρακμή και από την άλλη η θετική υπέρβαση με γνώμονα το κοινό συμφέρον και τη συνεργασία για μια Ευρώπη – δύναμη προόδου και ειρήνης.  Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα επαναφέρει στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και το κοινωνικό ζήτημα – τις ανάγκες δηλαδή των πολλών. Είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Η ΝΔ αντίθετα, θέλει να υποβαθμίσει τις ευρωεκλογές σε μια εσωτερική αντιπαράθεση για να κρύψει το στρατηγικό της αδιέξοδο, αλλά και το ότι είναι πλήρως απομονωμένη στην Ευρώπη.

Ένα καλό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη ή και κάτι άλλο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική συμμαχία που δημιουργούμε είναι ένα εργαλείο στα χέρια των πολιτών για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον σε μια περίοδο γεμάτη κινδύνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί, με όπλο την αλήθεια και τις επιτυχίες της κυβέρνησης, την πρώτη θέση. Θα είναι μια νίκη των πολιτών που θα θωρακίσει τις κατακτήσεις της προηγούμενης περιόδου και την πορεία ανάταξης της χώρας. Μια νίκη για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που παλεύουν για τον προοδευτικό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι σε εκείνες που θέλουν την αναδίπλωση στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι ως τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση μπορεί να αιφνιδιάσει φέρνοντας νέες ρυθμίσεις περί την εκλογική διαδικασία. Τι απαντάτε;

Όλες οι ρυθμίσεις που φέραμε ήταν σε γνώση των κομμάτων και αποσκοπούν στη διευκόλυνση των πολιτών αλλά και των εργαζομένων που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία. Δεν υπήρξε λοιπόν, ούτε πρόκειται να υπάρξει, κανένας αιφνιδιασμός. Η σχετική προετοιμασία προχωράει ομαλά και θα έχουμε μια άψογη εκλογική διαδικασία, από κάθε άποψη.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και το κόμμα του έχουν αφήσει υπαινιγμούς για το αδιάβλητο των εκλογών; Ξέρουν κάτι;

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να διακινεί fake news και θεωρίες συνωμοσίας ακόμα και για αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Πιστεύουν ότι έτσι πλήττουν την κυβέρνηση ενώ στην πραγματικότητα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και τη δημοκρατία και ρίχνουν νερό στον μύλο της αντιπολιτικής και της ακροδεξιάς.

Έως τις εθνικές εκλογές ποια άλλα δυνατά χαρτιά θα μπορούσε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση όταν γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο;

Δεν εμφανίζουμε προεκλογικά «χαρτιά». Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τα οποία εφαρμόζονται μέχρι κεραίας – από την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, μέχρι τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Και από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που μόλις ψηφίστηκε, μέχρι την επιδότηση ενοικίου για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ενώ ακολουθεί και η ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο που θα δώσει ανάσα σε ακόμη περισσότερους. Είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι έχουμε βγει από τη μνημόνια και αυτό τώρα το νιώθουν οι πολίτες εκεί που μετράει περισσότερο – στην τσέπη τους.

Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν. Η ΝΔ πρώτη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση. Μπορούν να ανατραπούν;

Οι πολίτες βλέπουν ότι αυτοί που τώρα εμφανίζονται ως σωτήρες είναι οι ίδιοι που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και την οδήγησαν στο ΔΝΤ, ενώ η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και επανέφερε την οικονομία σε ανάπτυξη, ότι εκείνοι εκτόξευσαν την ανεργία στο 28% και αυτή η κυβέρνηση τη μείωσε δέκα μονάδες, ότι αυτοί πετσόκοψαν τα εισοδήματά τους ενώ η κυβέρνηση τα αποκαθιστά. Έργο λοιπόν και πολιτικά προγράμματα – το ποιος έχει σχέδιο υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και ποιος θέλει να μας επαναφέρει στα μνημόνια – θα αξιολογήσουν οι πολίτες και γι’ αυτό θα μας εμπιστευθούν για μία ακόμη φορά.

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr