Μια μέρα σαν σήμερα, 20 Απριλίου του 1963, η βασίλισσα Φρειδερίκη τρέχει να γλυτώσει από την σύζυγο του στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου, Μπέτι. Η ιστορία είχε γίνει θέμα στον διεθνή Τύπο και είχε προκαλέσει εντύπωση.
Τον Απρίλιο του 1963 η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέφθηκε το Λονδίνο, χωρίς τον βασιλιά Παύλο αλλά με τον διάδοχο Κωνσταντίνο και πριγκίπισσες, για να παραστεί στους γάμους της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ, εξαδέλφης της Ελισάβετ της Αγγλίας.
Το Σάββατο, 20 Απριλίου, καθώς η Φρειδερίκη βγήκε για περίπατο από το ξενοδοχείο «Claridges», έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη Μπέτι Αμπατιέλου και ομάδα κυπρίων διαδηλωτών. Η Αμπατιέλου ήθελε να συναντήσει την Φρειδερίκη για να της παραδώσει επιστολή στην οποία ζητούσε την αποφυλάκιση του συζύγου της.
Ο Αντώνης Αμπατιέλος, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, είχε γνωριστεί στο Κάρντιφ με την Ουαλή δασκάλα Μπέτι Μπάρτλετ, στέλεχος του Κ.Κ. Μεγάλης Βρετανίας, την οποία και νυμφεύθηκε. Το 1947 ο Αμπατιέλος είχε συλληφθεί για τη δράση της ΟΕΝΟ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καταδικάστηκε σε θάνατο. Χάρη στην κινητοποίηση της ΟΕΝΟ και τη διεθνή εκστρατεία της Μπέτις Αμπατιέλου, η ποινή του είχε μετατραπεί σε ισόβια. Αργότερα, το 1958, από τη Μπέτι αφαιρείται η ελληνική ιθαγένεια και το διαβατήριο και, ουσιαστικά, η δυνατότητα να επισκέπτεται το σύζυγό της. Στην Αγγλία, η Μπέτι Αμπατιέλου επιδόθηκε σε αγώνα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα.
Λέγεται ότι όταν η Φρειδερίκη αρνήθηκε να της μιλήσει, η Αμπατιέλου τη χαστούκισε, αν και αυτό το διέψευσε μέρες αργότερα σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση. Όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο Αντώνης Αμπατιέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ιω. Πασαλίδης ρώτησε αργότερα την Μπέτι Αμπατιέλου αν πράγματι χαστούκισε τη Φρειδερίκη, κι όταν εκείνη επανέλαβε πως όχι, ο Πασαλίδης τη συμβούλεψε: «Μη λες ότι δεν τη χτύπησες. Ο λαός θέλει να λες ότι τη χτύπησες»…
Πάντως η Φρειδερίκη μαζί με την πριγκίπισσα Ειρήνη προσπάθησαν να διαφύγουν ενώ ο αστυνομικός συνοδός τους είχε εξουδετερωθεί από τους διαδηλωτές, και έστριψαν σε μια πάροδο που όμως ήταν αδιέξοδο – έντρομη, η Φρειδερίκη αναγκάστηκε να χτυπήσει το κουδούνι της πρώτης πόρτας που βρήκε μπροστά της και να ζητήσει από την έκπληκτη κυρία που έμενε στο σπίτι, μια αμερικανίδα ηθοποιό, να τους επιτρέψει την είσοδο μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί να τις παραλάβουν.
Η Μπέτι Αμπατιέλου έμεινε γνωστή ως η γυναίκα που σταμάτησε και διαμαρτυρήθηκε έντονα «εν μέση οδώ» στο Λονδίνο στο βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας που επισκεπτόταν επίσημα τη Μεγάλη Βρετανία και κυρίως στην Φρειδερίκη.
Στο πλευρό της Αμπατιέλου είχε μεταβεί και ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, προκειμένου να της συμπαρασταθεί. Μετά 23 μέρες από το επεισόδιο, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με μαρτυρία του τότε Αρχηγού της Βασιλικής Χωροφυλακής στρατηγού Βαρδουλάκη, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας, η εντολή για το χτύπημα των παρακρατικών δόθηκε από τη Φρειδερίκη ως πράξη εκδίκησης για τα γεγονότα του Λονδίνου. Σε αφήγησή του ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι ο Βαρδουλάκης του είχε εκμυστηρευτεί ότι «κατά λάθος σκοτώθηκε ο Λαμπράκης. Η βασίλισσα είχε δώσει εντολή να τον στραπατσάρουν…».
Τον Φλεβάρη του 1964 γίνονται εκλογές που δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Ένωση Κέντρου και το Πάσχα απολύεται επιτέλους ο Αντώνης Αμπατιέλος.
Στις εκλογές, στις 18 Οκτωβρίου του 1981 ο Αντώνης Αμπατιέλος, εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια του Πειραιά. Πέθανε στις 7 Αυγούστου του 1995.
Η Μπέτι Αμπατιέλου συνελήφθη το 1967 από τη δικτατορία και λίγο καιρό μετά απελάθηκε στην Αγγλία. Εργάστηκε για τις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974. Η Μπέτι Μπάρτλετ Αμπατιέλου απεβίωσε σε ηλικία 94 χρόνων το 2011.
Πηγή: ethnos.gr