Χωρίς ρεύμα όσα νέα κτίρια δεν ασφαλιστούν για φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές

Το σχέδιο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου το οποίο τελεί σε ανοιχτή διαβούλευση το τρέχον διάστημα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συνάντηση αποτελεί μέρος των επαφών και συζητήσεων του προέδρου της ένωσης, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου και άλλων εκπροσώπων της ΕΑΕΕ με εκπροσώπους της κυβέρνησης για το σημαντικότατο ζήτημα της ασφάλισης κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών, για το οποίο η ΕΑΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Σε σχέση με το σχέδιο νόμου, ο κ. Σαρρηγεωργίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας Ε. Μοάτσος και η γενική διευθύντρια Μαργαρίτα Αντωνάκη ανέφεραν στον υπουργό τις θέσεις της ένωσης πάνω σε συγκεκριμένες διατάξεις με ιδιαίτερη έμφαση στο ‘Αρθρο 19 (Ασφάλιση Κινδύνου από την Κλιματική Αλλαγή) το οποίο αναφέρεται στην υποχρέωση ασφάλισης των νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν.

Οι εκπρόσωποι της ένωσης δήλωσαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το εν λόγω άρθρο αναφέρεται στην υποχρέωση της εκ των προτέρων χρηματοδότησης των κινδύνων μέσω της ασφάλισης, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο μηχανισμός της μπορεί να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και συζήτησαν με τον υπουργό την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία του προτεινόμενου άρθρου 19, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Στο κόκκινο πολλές περιοχές

Σύμφωνα με το νέο κλιματικό νόμο, η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του νέου κτιρίου.

Ζώνες υψηλής τρωτότητας είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πλημμύρας ή είναι κοντά σε δασικές περιοχές, οπότε αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η υποχρεωτικότητα αυτή να επεκταθεί στο εγγύς μέλλον και σε περιοχές που βρίσκονται σε ιδιαίτερα σεισμογενείς ζώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμυρών αναμένεται να περιλαμβάνονται δήμοι και οικισμοί της Αττικής με συνολικό πληθυσμό πάνω από 3 εκατομμύρια, όπως οι Δήμοι στη λεκάνη του Κηφισού (π.χ. Αθήνα – Πειραιάς), τα Μεσόγεια, τα Μέγαρα και η νέα Πέραμος, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος κ.α.

Πηγή: dikaiologitika.gr